Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Domyślnie

Zeby cos osiagnac, trzeba podwinac rekawy i do roboty.
    Pamietajcie jednak ze zaawansowana obrobka to jednak duzo czasu zajmuje, wiec w pewnym momencie raczej staje sie to glownym zajeciem... ten dlugi czas obrobki i efekt tego mnie cieszy, bo automatycznie 90 % tych jak to nazywacie wujkow z sony alfa 350 odpada jako nie-konkurencja, zostaje 10 % z ktorymi trzeba rywalizowac

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W kwestii zaawansowanej obróbki to ja się zgadzam że tym można wyrobić sobie swój rozpoznawalny styl. Problem to jednak czas poświęcony na obrabianie. Czas to też pieniądz więc do pewnego momentu na czasochłonnej obróbce nadal zarabiasz a od pewnej granicy tak naprawdę dokładasz do zlecenia. Sztuką jest tak to zsynchronizować aby cena za usługe i czas poświęcony na jej wykonanie były równe a najlepiej aby cena przewyższała wartośc czasu. Zrozumiałem to jak byłem w sobotę na ślubie 200 km od domu. Kolega kamerzysta z którym się zabrałem żeby nie doliczać młodym drugi raz paliwa zdradził mi że policzył za dojazd 400 zł bo czas spędzony na dojazd na miejsce to też praca. Ja do tej pody liczyłem koszty paliwa ale widzę że trzeba więcej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    W kwestii zaawansowanej obróbki to ja się zgadzam że tym można wyrobić sobie swój rozpoznawalny styl. Problem to jednak czas poświęcony na obrabianie. Czas to też pieniądz więc do pewnego momentu na czasochłonnej obróbce nadal zarabiasz a od pewnej granicy tak naprawdę dokładasz do zlecenia. Sztuką jest tak to zsynchronizować aby cena za usługe i czas poświęcony na jej wykonanie były równe a najlepiej aby cena przewyższała wartośc czasu. Zrozumiałem to jak byłem w sobotę na ślubie 200 km od domu. Kolega kamerzysta z którym się zabrałem żeby nie doliczać młodym drugi raz paliwa zdradził mi że policzył za dojazd 400 zł bo czas spędzony na dojazd na miejsce to też praca. Ja do tej pody liczyłem koszty paliwa ale widzę że trzeba więcej.
    Trzeba ? Chyba nie trzeba ale wynika to z wlasnego rachunku ;]. Ja nie doliczam , owszem poswiecam na to wiecej czasu bo trzeba dojechac ale uwazam ze to juz lekka przesada czasem z tym czasem pracy ;]. To jest 3 godziny jazdy a nie kilkanascie i wyjazd dzien wczesniej. Oczywiscie tego nie ganie ale mysle ze kazdy sam sobie definiujej co jest praca i za co bierze kase a nie ze "trzeba" ;].

Mysli ze teraz , w dobie takiej ilosci osob da sie jeszcze swoje wlasny rozpoznawalny styl wypracowac ?
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Trzeba ? Chyba nie trzeba ale wynika to z wlasnego rachunku ;]. Ja nie doliczam , owszem poswiecam na to wiecej czasu bo trzeba dojechac ale uwazam ze to juz lekka przesada czasem z tym czasem pracy ;]. To jest 3 godziny jazdy a nie kilkanascie i wyjazd dzien wczesniej. Oczywiscie tego nie ganie ale mysle ze kazdy sam sobie definiujej co jest praca i za co bierze kase a nie ze "trzeba" ;].

Mysli ze teraz , w dobie takiej ilosci osob da sie jeszcze swoje wlasny rozpoznawalny styl wypracowac ?
    Oczywiscie ze sie da. I nie mowie ze ja go mam, ale pracuje nad tym. Chodzi o to ze obrobka zaawansowana daje nieskonczona ilosc mozlieosci potraktowania jednego obrazka, z uwagi na ze pracuje sie selektywnie nad roznymi partiami zdjecia, juz nawet nie wspominajac o liczbie mozliwosci za pomoca suwaczkow w acr czy c1. Stosujac to, nie ma tak samo obrobionego zdjecia przez 2 fotografow.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A tam LV. Nad głowę i kilka zdjęc w różnym ułożeniu. LV jak nie masz gibanego LCD dużo nie pomoże.

Ja mam zwykłe, ale wymieniam na reportera bo jak słyszę, jak się moje dwie śliczne 5DII o siebie obijają to za każdym razem aż mnie serce kuje... :-P Poza tym jakoś noszenie drugiego body na skos na zwykłym pasku mi nie leży a tylko zwieszone na ramieniu co chwilę poprawiam bo się boję, że mi spadnie...
    Tylko, że reportera pojadę do Towersa przestrzelac osobiście bo nigdy do czynienia nie miałem. Towers mówi, że używa drugi sezon z zawieszonym Dsem i jest ok. więc 5DII z gripem też będzie dobrze.

Ale to moja opinia, sądzę, że dużo ludzi używa obu body na standardowych paskach i im to pasuje.
    No ja kupiłem na ostatnich targach foto, Reporter miał fajne stoisko i cierpliwą obsługę z atrapami aparatów. Przymierzyłem, zakupiłem i w domu parę razy sprawdziłem. Na pierwszy rzut oka wygląda to idealnie, dwa body pod ręką . 4 czerwca mam ślub, a więc sprawdzę w boju.

michal_sokolowski, co do obróbki to się zgodzę i z moimi raczkami w tej dziedzinie mam poważne plany odnośnie nauki.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 17-05-2011 o 08:44
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Szelki repo ostatnio testowalem na zawodach na jednej 40D+Grip+70-200/2.8 na drugin 5D+Grip+24L - calosc sporo wazy i powiem ze swietnie sie z tym pracuje, nie obija sie sprzet ciagle o siebie.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    ...
    "Dziś każdy, kto pisze, rzeźbi czy maluje, ma oczy utkwione w warsztacie sąsiada".
    Gilbert Cesbron

Ta sentencja ma z pięćdziesiąt lat, a jednak trochę ciekawych "rzeczy" powstało przez ten czas.
    Mnie na ten przykład udało się wypracować pewien styl, problem w tym że beznadziejny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    "Dziś każdy, kto pisze, rzeźbi czy maluje, ma oczy utkwione w warsztacie sąsiada".
    Gilbert Cesbron

Ta sentencja ma z pięćdziesiąt lat, a jednak trochę ciekawych "rzeczy" powstało przez ten czas.
    Mnie na ten przykład udało się wypracować pewien styl, problem w tym że beznadziejny.

Michal a ile na styl , twoj teoretycznie , mialy wplyw warsztaty i ile w tym twojego wlasnie stylu ? Grom osob pronuje nasladowac. Nie wiem czy to zle czy nie , w sumie chyba nie , czasem to nasladowanie jest z przypadku i sposob obrobki jest podobny po prostu. W temacie obrabiania jak dla mnie krazy sie caly czas wokol tego samego jednak. Nie da sie bog wie jak wymiksowac kolorow itp. Fakt ze pare osob kojarze ktore ma ustalony sposob obrobki i sie go w sumie trzyma , ale to nie wynika chyba do konca wlasnego stylu jako czegos oryginalnego ale raczej systematycznosci i przyzwyczajenie do obrazka ktory ogladamy.
    no comment...

Domyślnie

na końcowy efekt w postaci obróbki mają wpływ różne rzeczy:

- to ,co widzieliśmy w życiu (wszystko, zdjęcia, filmy, otoczenie w którym żyjemy itd)
    - warsztaty
    - osobowości które na nas wpłynęły
    - biologia każdego z nas, jakieś wrodzone cechy związane z percepcją

I pewnie jeszcze tysiąc innych rzeczy. Co do własnego stylu to wolałbym się nie wypowidac, bo to temat dla filozofów bardziej ;-)

Natomiast co do naśladowania obróbki to spróbuj posiedziec dłużej nad jednym obrazkiem, potem go odłóż i wróc do tego za tydzień - obrób jeszcze raz. Okaże się że obróbka jest inna.... Skoro Ty sam obrobisz obrzek inaczej to co tu mówic o 2 różnych osobach które by to obrabiały ?

Oczywiście mówię o obróbce zaawansowanej, bez presetów, bez akcji itp - bo wiadomo jak ktoś kliknie akcję to będzie to samo.
    Trzeba by jakiegoś matematyka zapytac o to, w sumie ciekawy temat z tą powtarzalnością obróbkową, stylem, itd...
    Na chłopski rozum myślę ,że zbyt dużo zmiennych tu jest - dlatego cieżką pracą można wyrobic swoją ścieżkę, taką która w niuansach się będzie różnic od innych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    na końcowy efekt w postaci obróbki mają wpływ różne rzeczy:

- to ,co widzieliśmy w życiu (wszystko, zdjęcia, filmy, otoczenie w którym żyjemy itd)
    - warsztaty
    - osobowości które na nas wpłynęły
    - biologia każdego z nas, jakieś wrodzone cechy związane z percepcją

I pewnie jeszcze tysiąc innych rzeczy. Co do własnego stylu to wolałbym się nie wypowidac, bo to temat dla filozofów bardziej ;-)

Natomiast co do naśladowania obróbki to spróbuj posiedziec dłużej nad jednym obrazkiem, potem go odłóż i wróc do tego za tydzień - obrób jeszcze raz. Okaże się że obróbka jest inna.... Skoro Ty sam obrobisz obrzek inaczej to co tu mówic o 2 różnych osobach które by to obrabiały ?

Oczywiście mówię o obróbce zaawansowanej, bez presetów, bez akcji itp - bo wiadomo jak ktoś kliknie akcję to będzie to samo.
    Trzeba by jakiegoś matematyka zapytac o to, w sumie ciekawy temat z tą powtarzalnością obróbkową, stylem, itd...
    Na chłopski rozum myślę ,że zbyt dużo zmiennych tu jest - dlatego cieżką pracą można wyrobic swoją ścieżkę, taką która w niuansach się będzie różnic od innych.
    No ale mowimy o wlasny stylu , wiec filozofowie raczej zbedni. No ja wlasnie nie uwazam ze ta obrobka bedzie taka inna. Po 3 latachc , dochodze do wniosku ze zmienia sie to raczej z innych powod ale obrobka jakos specjalnie nie. Dla mnie to jest malo zmiennych , i daze do tego ze na swiecie jest tylu foto , tyle ludzi obrabia ze my sami specjalnie nie wstrzelimy sie z bog wie czym wlasnym/nowym. Ze bedziemy jedynie wypracowywac wlasny sposob obrobki ale nie bedzie to jakos specjalnie oryginalne.
    no comment...

Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów