Pokaż wyniki od 1 do 10 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    No ja potanieja np narzedzia elektryczne to zaczne montowac instalacje
    No i to jest zdajsie słowo klucz do całej dyskusji. Konkurencja w danej dziedzinie zależy bardzo od tego jakie należy poczynić inwestycje żeby się nią zająć. I w tym zakresie fotografia ślubna należy do biznesów o stosunkowo niskich nakładach do tego może to robić z powodzeniem jeden człowiek - nie potrzeba nikogo zatrudniać szkolić itd. Nie potrzeba też żadnych uprawnień, kursów, pozwoleń itd. To nie jest biznes który trzeba wykonywać "ciurkiem" (praca tylko w weekendy - można spokojnie robić tez coś innego) itd.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-05-2011 o 14:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No i to jest zdajsie słowo klucz do całej dyskusji. Konkurencja w danej dziedzinie zależy bardzo od tego jakie należy poczynić inwestycje żeby się nią zająć. I w tym zakresie fotografia ślubna należy do biznesów o stosunkowo niskich nakładach do tego może to robić z powodzeniem jeden człowiek - nie potrzeba nikogo zatrudniać szkolić itd. Nie potrzeba też żadnych uprawnień, kursów, pozwoleń itd. To nie jest biznes który trzeba wykonywać "ciurkiem" (praca tylko w weekendy - można spokojnie robić tez coś innego) itd.
    To dlatego pewnie spora część ślubnych twierdzi, że bez minimum 2 x 5DII i worka eLek do ślubu nie podchodź. To taki podświadomy odstraszacz dla potencjalnych początkujących, bo wszak nie jeden ślubny ma stopkę za kilkadziesiąt tysi, a to już mały nakład nie jest.

A tak całkiem serio to ten nakład finansowy w cale taki niski nie jest. Zwłaszcza, jak się chce mieć jakiś przyzwoity poziom to i nawet na początku trochę grosza trzeba włożyć. A jeśli dołożymy do tego fakt, że utrzymywać się z samej foto ślubnej łatwo nie jest to inaczej zaczyna to wyglądać.

W świetle twierdzeń, że w dużej mierze cała sprawa zależna jest od cen narzędzi to ciekaw jestem jak to jest w bogatszych krajach, gdzie za średnią jedną wypłatę można kupić co najmniej jedną nową piątkę, a nie ledwo pół jak u nas.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 14-05-2011 o 18:57
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta

A tak całkiem serio to ten nakład finansowy w cale taki niski nie jest. Zwłaszcza, jak się chce mieć jakiś przyzwoity poziom to i nawet na początku trochę grosza trzeba włożyć. A jeśli dołożymy do tego fakt, że utrzymywać się z samej foto ślubnej łatwo nie jest to inaczej zaczyna to wyglądać.
    W porównaniu z wieloma innymi biznesami nawet bardzo niski. Tu możesz zacząć nawet z kilkoma tysiącami w kieszeni, a najbardziej wypasione zestawy to kilkadziesiąt tysięcy. I co bardzo ważne - możliwa jest stopniowa progresja sprzętowa nie musisz mieć od razu kilkudziesięciu tysięcy złotych żeby móc w ogóle ruszyć. Jeśli dodać do tego to co pisałem wyżej masz częściowo przyczyny tego że tyle osób interesuje się takim sposobem zarabiania lub dorabiania.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów