Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

Jak to w przyrodzie. Naturalna selekcja. Stare osobniki muszą ustąpić miejsca młodym wilkom. :-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Sławek
      Uzależniony
      • 2008
      • 968

Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz wpis
      Jak to w przyrodzie. Naturalna selekcja. Stare osobniki muszą ustąpić miejsca młodym wilkom. :-D
      Ale stare osobniki też kiedyś były młode i nie robiły wtedy za darmo !
      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Sergiusz
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2708

Ale kiedyś były inne czasy...aby do kogoś zadzwonić należało iść do budki, aby posłuchać muzyki płytę dotoczyć do gramofonu a aby zrobić zdjęcie posiadać film a mało kto go miał.

Komentarz

• dr Dundersztyc
          Bywalec
          • 2010
          • 109

reportaż ślubny na zasadzie "TFP"

... lepsze niż base jumping

Komentarz

• LemonR
            Bywalec
            • 2005
            • 234

Ktoś tu wspomniał, że problem to wujek/ciocia/kolega, który zrobi zdjęcia na ślubie.
            Zawsze tak było, każdy kto ma tylko możliwość weźmie znajomego. Ale to chodzi o to, że coraz więcej tych cioć/wujków itp robi zdjęcia na poziomie fotografa za duże $.

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Raczej odwrotnie.
              Sporo fotografów woła "duże $$" za zdjęcia, które poziomem nie odbiegają od cioć i wujków.

Poza tym nie czarujmy się - nasze społeczeństwo do bogatych nie należy. Ślub + wesele to ogromny wydatek i gdy trzeba go zredukować to często na pierwszy plan wysuwa się fotograf/kamerzysta.

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

Zamieszczone przez LemonR Zobacz wpis
                Ktoś tu wspomniał, że problem to wujek/ciocia/kolega, który zrobi zdjęcia na ślubie.
                Zawsze tak było, każdy kto ma tylko możliwość weźmie znajomego. Ale to chodzi o to, że coraz więcej tych cioć/wujków itp robi zdjęcia na poziomie fotografa za duże $.

Dobry zart ;]

Raczej sprzet polepszyl sie , ten ze sredniej polki , woda sodowa do glowy odbila i lustrzanka = dobre zdjecia , bo to lustrzanka w koncu
                no comment...

Komentarz

• BeatX
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1751

Zamieszczone przez LemonR Zobacz wpis
                  no chyba zartujesz?
                  owszem, tryb auto w lustrzankach entry-level jest teraz na tyle zaawansowany, ze sam ustawia iso800 gdy jest ciemno, wiec zdjecia z zabawy weselnej focone z uzyciem wbudowanej lampy blyskowej i spacer zoomem f3.5-f5.6 wygladaja lepiej, niz te ktore kiedys byly robione na iso100 + wbudowany flesh (ustawienia trybu auto)
                  wujkowi/ciotce/koledze poki co baaardzo daleko do osiagniecia efektu jaki da podstawowe slubne narzedzie czyli FF + 35L badz FF + 24L :]
                  o obrobce zdjec nawet nie wspominam..
                  Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                  Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Mylisz się z tymi wbudowanymi fleszami http://img21.imageshack.us/img21/864/87534497.jpg http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=759 Świadomość amatorów jest coraz większa i częściej sięgają po całkiem profesjonalne rozwiązania. To już coraz rzadziej są ciocie z kompaktami http://img840.imageshack.us/img840/1...c5655kopia.jpg

Komentarz

• ArekLodzPl
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 346

Mylisz się z tymi wbudowanymi fleszami http://img21.imageshack.us/img21/864/87534497.jpg http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=759 Świadomość amatorów jest coraz większa i częściej sięgają po całkiem profesjonalne rozwiązania. To już coraz rzadziej są ciocie z kompaktami http://img840.imageshack.us/img840/1...c5655kopia.jpg
                      eee, to są pewnie ci co się ogłaszają - Buduję portfolio, wykonam zdjęcia jako drugi fotograf za darmo

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

Dzisiaj czytałem na jakimś forum . Gość prosi o polecenie jakiegoś fotografa. Zaraz lawina poleceń, z czego połowa to polecenia siebie samego. I wtedy zaczyna się
                        ,,te jakieś słabe, te też
                        - to może te
                        - zgłupiałeś!, tyle kasy za zdjęcia !!!
                        - No to miałeś linki do tańszych. Może zajrzyj jeszcze tu, albo tutaj też niedrogo.
                        -Nie..., no zupełnie bez wyrazu. Sztampa i tyle.
                        -No to polecam tą panią.
                        -No, ta artystka to ma dopiero ceny !

I tak po przeczytaniu kilkudziesięciu postów gość już wie.
                        Z jednych ofert zapamiętał jedynie ceny z drugich poziom. Już wie że można zamówić fotografa za miskę ryżu i że foty będą powalające.
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz wpis
                          eee, to są pewnie ci co się ogłaszają - Buduję portfolio, wykonam zdjęcia jako drugi fotograf za darmo
                          Ponieważ na ślubie było razem siedmiu fotografów zastanawiałem się co ja tam robię jako ósmy i zrobiłem śledztwo. Wszyscy bez wyjątku to rodzina i przyjaciele.

Takie osoby nie będą budowały strony, portfolio itd. w pewnym okresie swego życia od czasu do czasu pstrykną ślub raz w gratisie a raz za drobną opłatą i to im wystarczy. Nigdy nie będą pretendowali do miana fotografa ślubnego czy zawodowego.

Moim skromnym zdaniem fotografowie ślubni brną w ślepą uliczkę mając odpowiednio większe doświadczenie i zaplecze sprzętowo techniczne nie są w stanie zaoferować nic więcej albo niewiele więcej od amatorów. Dlatego głównym kryterium wyboru fotografa na ślub staje się cena, która i tak oscyluje już jak widzimy w pobliżu zera.

Komentarz

• BeatX
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1751

głównym kryterium wyboru fotografa na ślub staje się cena, która i tak oscyluje już jak widzimy w pobliżu zera.
                            cholera idac dalej tym tokiem rozumowania (popartym obserwacjami rynku), to mozna prognozowac ze niebawem cena za foto slubne zacznie oscylowac ponizej zera i fotografowie slubni beda musieli placic mlodym za zrobienie im zdjec na slubie
                            Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                            Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Sergiusz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2708

Tak mniej więcej może być. Ci z samego dołu drabinki aby zdobyć „zlecenie” będą w stanie zapłacić kilkaset złotych aby mieć co wkleić na stronę i do portfolio. Może nie dosłownie ale pokryją koszty odbitek lub foto książki, które oddadzą za darmo.

Komentarz

• dinderi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 3028

Zamieszczone przez BeatX Zobacz wpis
                                cholera idac dalej tym tokiem rozumowania (popartym obserwacjami rynku), to mozna prognozowac ze niebawem cena za foto slubne zacznie oscylowac ponizej zera i fotografowie slubni beda musieli placic mlodym za zrobienie im zdjec na slubie
                                Już to tutaj kiedyś pisałem, ale byłem świadkiem rozmowy.

Przy barze siedziało dwóch fotografów
                                - Pomyślałem, że założę sobie stronę ślubną, jakąś.
                                - Mmmm, no.
                                - Tylko mało zdjęć mam.
                                - No.
                                - Ale słyszałem, że można od kogoś kupić, że są tacy co sprzedają takie zdjęcia.

Więc wizja Sergiusza nie jest wcale taka science-fiction.
                                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...
                                X