Strona 1 z 22 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 215

Wątek: Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie Gorszy rok dla ślubokrętów ?

Kilka dni temu rozmawiałem z właścicielem sali weselnej na temat rynku. Powiedział że zanosi się gorszy sezon. Po przejrzeniu w domu swoich umów z przykrością potwierdzam jego opinie. Już następny (2012) jest znacznie lepszy. Wykonałem kilka telefonów do zaprzyjaźnionych zespołów i większość potwierdziła to zjawisko. A jak jest u was. To znaczy w innych miastach czy regionach polski ?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

u mnie jest minimalnie lepiej niz w zeszłym (2010 był raczej średni) tylko mysle że to "zasługa" obniżenia ceny na 2011 i 2012
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Znajomy ślubniak który miał w zeszłym roku około 20 ślubów w tym raptem 10.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To samo, co w zeszłym
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

2-krotny przyrost ilosci umow przy jednoczesnym podniesieniu ceny o ok. 25%. Ale ja sie dopiero zaczynam rozkrecac ...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

o 20% wyższa cena, a klientów i tak więcej niż rok wstecz, także wg. mnie nie najgorzej, chociaż sporo znajomych foto, video, sale i zespoły mówią, że jest zdecydowanie gorzej. Muszę się jeszcze zabrac za pozycjonowanie i mam nadzieję, że przyszły rok będzie jeszcze lepszy ;-) Ale ja podobnie jak Czacha - się dopiero rozkręcam. Myślę, że za 2latka osiągnę jakiś stały poziom cenowy i ilościowo-zleceniowy.
    Trzeba się porządnie wziąc za marketing internetowy i brac zlecenia z całego kraju, nie tylko ze swojego podwórka (oczywiście z uwzględnieniem dojazdu i noclegu );-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja też podniosłem cenę ale to bez znaczenia bo jak ktoś dzwoni to i tak na przyszły rok . W 2012 niektóre miesiące mam już zamknięte a w tym cieniutko.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Mam nieco lepiej niż rok temu. Cena uwzględniając inflację praktycznie taka sama - choć w złotówkach biorę ciut więcej. Na inwestycję jeszcze wystarczy... i może na krótkie wakacje jeśli będzie kiedy.... Tak czy siak - ciężko jest wyżyć tylko ze ślubów.... Dobrze mieć ugruntowaną pozycję w innej dziedzinie foto lub po prostu pracować na etacie
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Domyślnie

Patrząc na rynek ślubny od 2-3 sezonów idzie tendencja spadkowa (niektórzy twierdzą że roczniki się wyżeniły, inni że ludzie pieniędzy nie mają), prawda jest taka że parabola imprez jest bardzo ruchoma, kończy się okres spadkowy to chyba ostatni rok, ale na pewno trzeba powiedzieć to słowo - konkurencja. Pomimo tego że jesteś na rynku, cenę masz dostępną, to i tak studenci albo rodzinni ziomkowie robią imprezę za 600-900 zł, (oczywiście nie obrażając tu nikogo). Sprawa jest najbardziej widoczna na targach ślubnych, kiedyś wystawiało się na 400 stanowisk 50-70 fotografów, teraz wystawia się 150 a nawet ponad 200. Co z tego że byliśmy na szkoleniach u polskich pseudo sław, na ich "cudownych" szkoleniach, jak i tak w 80-90 % ludu w chwili obecnej liczy się cena. Później zostaje im czasami pamiątka w postaci płaczu z pięknych wzruszających zdjęć, i proszą innych żeby poprawiali po drugich.
    Canon FF i słoików kilka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To zalezy tez kto jakie ma ceny i ile podniosl ze ma chetnych na ten rok. Ja mam spadek , slubow mniej ale cena za pelen pakiet 3500 zl jest ponad ogolna srednia wiekszosci osob. Liczylem sie z tym.

Potwierdzam ze przyszly rok zapowiada sie lepiej. Generalnie to spozniony kryzys - wiekszosc par z duzym wyprzedzeniem organizuje slubu , kasy mniej to i z czego rezygnuja badz tna koszta. Czesciow tym to tlumacze.
    no comment...

Strona 1 z 22 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów