Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: EF 80-200 2.8 L - Wasze opionie/czy warto?

Domyślnie EF 80-200 2.8 L - Wasze opionie/czy warto?

Witam. Natknąłem się ostatnio na to szkło i zacząłem się zastanawiać nad jego zakupem. Światło 2,8 i atrakcyjna cena - około 1800zł - bardzo mnie przekonuje. Wiem, że nie ma USM, ale to nie jest dla mnie problemem - większość zdjęć będzie robił raczej nie biegającym ludziom ;-) Najważniejszą dla mnie kwestią jest jakość zdjęć generowanych przez to szkło i jego trwałość/jakość.

Pytania mam dwa: biorąc pod uwagę to, że nie stać mnie na 70-200 f2,8L a bardzo zależy mi na dobrym świetle szkła - czy warto je nabyć, czy odpuścić sobie i uzbierać na nową L-kę? A może 70-200 f4L daje radę w ciemniejszych pomieszczeniach i warto zainteresować się właśnie nim?

Pytanie drugie: czy ktoś z Was używał tego szkła z cyfrą - jakie macie doświadczenia? Czy moglibyście zamieścić jakieś sample? W sieci znalazłem trochę, ale wszystkie pokompresowane i małe.

Z góry dziękuję za pomoc.
    D3

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Imho nie, nie warto.
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    czy odpuścić sobie i uzbierać na nową L-kę?
    Tak bym zrobił. Przede wszystkim musisz brać pod uwagę, że w razie jakiejkolwiek awarii zostajesz na lodzie. Z tego co wiem to ten obiektyw nie jest już serwisowany.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli chodzi o jakość optyczną tego szkła to jest ona rewelacyjna, przebija 70-200/2.8 bez IS. Oczywiście jest trochę wolniejszy i faktycznie jeżeli się zepsuje nie ma bardzo szans na naprawę - przynajmniej w serwisie Canona. Wszystko zależy od tego jaki jest stan szkła.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak bym zrobił. Przede wszystkim musisz brać pod uwagę, że w razie jakiejkolwiek awarii zostajesz na lodzie. Z tego co wiem to ten obiektyw nie jest już serwisowany.
    Dzięki za odpowiedź.
    Na nową L-kę w tym roku nie nazbieram, a potrzebny mi zakres 70-200mm i co za tym idzie patrzę w kierunku najtańszej 70-200f4, której jakość obrazka i wykonanie bardzo mi odpowiada, ale rodzi się pytanie: czy f4 da radę fotografując np. koncert w kościele lub ciemnej sali teatralnej? Wiem że kościół kościołowi i sala sali nie równa, ale czy ktoś z Was zaryzykowałby zakup tego szkła do takich zdjęć (nie tylko do takich oczywiście)?
    D3

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź.
    Na nową L-kę w tym roku nie nazbieram, a potrzebny mi zakres 70-200mm i co za tym idzie patrzę w kierunku najtańszej 70-200f4, której jakość obrazka i wykonanie bardzo mi odpowiada, ale rodzi się pytanie: czy f4 da radę fotografując np. koncert w kościele lub ciemnej sali teatralnej? Wiem że kościół kościołowi i sala sali nie równa, ale czy ktoś z Was zaryzykowałby zakup tego szkła do takich zdjęć (nie tylko do takich oczywiście)?
    Z nastawieniem na takie zdjęcia bym go nie brał. Lepiej stałkę 200/2.8 która kosztuje coś koło 70-200/4
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Czy warto nie wiem, ale opiszę moje doświadczenia z tym szkłem:
    Jakieś pół roku temu kolega kupił właśnie ten obiektyw. Od pierwszej chwili był zadowolony z jakości obrazu i AF (twierdził, że po podpięciu go do 7D już nie potrzebuje USM), ale narzekał na mechanikę.
    Ostatnio miałem okazję pobawić się tą eLką i zrozumiałem o co mu chodziło.
    Jakość zdjęć od pełnej dziury dobra/bardzo dobra (mi więcej nie trzeba) AF całkiem szybki i nie gubi się w ciemności (trochę tylko buczy), ale wściec się można było na pracę pierścienia ogniskowej (ostrości chodził tak samo, ale nie przeszkadzało mi to, bo AF sobie radził) - skakał, zacinał się jakby ktoś mu do środka piasku nasypał. Podobno miał tak od chwili zakupu.
    Innym problemem był brak stabilizacji, który przy tej masie i max. ogniskowej dawał się we znaki: czasy na poziomie 1/50 to już była masakra.

Teraz, gdybym miał kupić ten obiektyw, to nie dał bym na niego więcej jak 1,8k, ale tylko po osobistym, dokładnym sprawdzeniu mechaniki.

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

kupuj 200/2.8 II - kapitalne szkło.
    no chyba że musisz mieć zoom, to zbieraj 2x tyle na 70-200 :P

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Z nastawieniem na takie zdjęcia bym go nie brał. Lepiej stałkę 200/2.8 która kosztuje coś koło 70-200/4
    Używana kosztuje więcej niż nowe 70-200/4. I w sumie nic dziwnego, bo to świetne szkło.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów