Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: ACR vs DPP z przestrzenia kolor.

Dopiero zaczyna Awatar lukadegroot2
    Miasto
    Kraków

Domyślnie ACR vs DPP z przestrzenia kolor.

Witam
    Zauważylem, że robiąc zdjecia w trybie RAW w canonowskim DPP mozna w zakladce ADJUSTMENT -> WORK COLOR SPACE wybrać pomiedzy sRGB i Adobe RGB. W zalezności od wybranej opcji sa zauwazalne roznice w wyswietlanych kolorach. I tu jest wszystko ok.
    Natomiast w na samym dole okna ACR pod nr. zdjecia mozna kliknąc i wyswietlane jest okno "Opcje obiegu pracy" gdzie w oknie "odstęp" mozna wybrac pomiedzy sRGB, ProPhoto RGB, ColorMatch RGB i Adobe RGB (1998). Nie wiem czy tak ma byc ale tutaj po wybraniu tych roznych ustawien nie widze zadnej roznicy. Kolory sa te same niezależnie czy wybieram sRGB czy Adobe RGB.
    Czy to jest ok??
    30D 17-40 50 85

Domyślnie

Bo na monitorze nie zobaczysz różnicy, prawdę mówiąc na wydruku też nie bardzo (zależy od maszyny która to namaluje)
    C1D3-S35mm1.4

Domyślnie

Różnice możesz zobaczyć jak włączysz sobie Shadow clipping warning i Highlight clipping warning. Przestrzenie z większą ilością kolorów będą miały mniej obszarów gdzie clipping występuje. Różnicy na monitorze nie widać gdyż te zwykłe często nie wyświetlają nawet całego sRGB.
    http://bluecherry.pl
    http://kordys.com.pl
    Canon 5D mk2, 5Dc, Zenitar 16mm, C 17-40 4.0, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 70-200 2.8 IS, C 580EX, 580EX II, Nissin Di622

Dopiero zaczyna Awatar lukadegroot2
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k0r3k Zobacz posta
    te zwykłe często nie wyświetlają nawet całego sRGB.
    ja mam EIZO s2233w. W DPP zmiana sRGB na Adobe zmienia nieznacznie barwy kolorów, gdy tak zrobie w ACR żadnej różnicy niet
    30D 17-40 50 85

Uprawnienia umieszczania postów