Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Oświetlenie dla fotografi odzieży

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZURY

Domyślnie Oświetlenie dla fotografi odzieży

Witam,
    Proszę doradźcie mi jakiego oświetlenia użyć do oświetlania ubrań (w większości dziecięcych). Zdjęcia wykonuje 400d+kit, na tłach fotograficznych (najczęściej białym). Bardzo zależy mi na dobrej jakości.
    Myślałem o dwóch Quantuum PT-200 oraz softboxach także Quantuum 30x120. Czy taki zestaw jest wystarczający, czy trzeba zastosować coś innego?? Nie mam doświadczenia w tej materii, nigdy nie używałem profesjonalnego oświetlenia...

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja bym kupił duże żarówy energooszczędne, ze dwie, takie co to dają moc 300W dwa statywy, uchwyty do żarówek i parasolki (dwie odbijające i dwie transparentne). Jeżeli chciałbym mieć białe tło zaświeciłbym dodatkowo na tło mocą przynajmniej +1EV (dla uproszczenia: ekspozycja mierzona na tle powinna być przynajmniej o jedną działkę różna od oświetlenia obiektu. Jeżeli masz np poprawną ekspozycję na przedmiot czas:1/80 a przysłona f 8.00, to tło przy 1/80 powinno dawać poprawną ekspozycję przy f 11 - wtedy wyjdzie białe).
    Zaletą takiego zestawu jest niska cena i fakt, że cały czas WIDZISZ światło, a dodatkowo wydzielane ciepło jest praktycznie nieodczuwalne.
    Fotografowanie na flashach nie jest już takie proste i tanie. A na potrzeby fotografii produktowej taki zestaw jaki ci proponuję powinien dać radę. Ważne żeby światło było miękkie i równomierne.
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZURY

Domyślnie

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Myślę, że się skłonie do proponowananego zestawu. Nie mam doświadczenia w oświetleniu, ale mam nadzieję że się sprawdzi - liczę w Twoje doświadczenie Photographus.
    Mam nadzieję, że dwa zestawy załatwią sprawę tzn. nie będzie cieni, a oświetlenie będzie równomierne. W tej chwili doświetlam 3 reflektorami halogenowymi, światło jest trochę nierównomierne. Dodatkowo kolory nie są zbyt dobrze oddawane.
    Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JuMar Zobacz posta
    Witam,
    Proszę doradźcie mi jakiego oświetlenia użyć do oświetlania ubrań (w większości dziecięcych). Zdjęcia wykonuje 400d+kit, na tłach fotograficznych (najczęściej białym). Bardzo zależy mi na dobrej jakości.
    Myślałem o dwóch Quantuum PT-200 oraz softboxach także Quantuum 30x120. Czy taki zestaw jest wystarczający, czy trzeba zastosować coś innego?? Nie mam doświadczenia w tej materii, nigdy nie używałem profesjonalnego oświetlenia...
    Dwa źródła światła to mało. Poszukaj sobie na forum informacji ogólnych o fotografii studyjnej, fotografii przedmiotów itd. Głównie chodzi o doświetlenie tła.
    5d, 50d, stałki, zoomy
    Fotograf Bydgoszcz
    Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZURY

Domyślnie

Kwazar
    Dzięki za odpowiedź. Na pewno potrzebuję jeszcze dużo poczytać na te te tematy :-?.
    Chciałem wcześniej coś urządzić wg. sposobu na stronie:
    http://www.tabletopstudio.com/clothing_photography.html

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwazar Zobacz posta
    Dwa źródła światła to mało. Poszukaj sobie na forum informacji ogólnych o fotografii studyjnej, fotografii przedmiotów itd. Głównie chodzi o doświetlenie tła.
    Jeszcze warto byłoby zapytać, jak te ubrania sa prezentowane. Jeśli po prostu leżą na stole lub podłodze, to problem tła nie istnieje, dwie lampy wystarczą

Dopiero zaczyna
    Miasto
    MAZURY

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apstryk Zobacz posta
    Jeszcze warto byłoby zapytać, jak te ubrania sa prezentowane. Jeśli po prostu leżą na stole lub podłodze, to problem tła nie istnieje, dwie lampy wystarczą
    Ubrania są układane płasko na tłach fotograficznych. Wykonuje głównie ubranka dziecięce. Póki co nie stosowałem manekinów / modeli.
    Moim wzorcem są głównie czołowe firmy zachodnie. Tam najczęściej ubrania dziecięce są prezentowane na płasko.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym jednak zainwestował w tanie lampy błyskowe + parasolki. Dla mnie taki zestaw jest o wiele bardziej praktyczny i możesz go wykorzystać w innych miejscach, nie koniecznie tylko tam, gdzie masz dostęp do prądu.

Uprawnienia umieszczania postów