Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Jak uzyskać takie rozmycie tła?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie

Używałem trybów M i Av podczas tego "rajdu". Czasy co najmniej 1/800 i wzwyż - bardzo krótkie, może też dlatego. Skupiałem się raczej na ustawieniu obiektywu a raczej ostrości w 1 miejscu i gdy samochód pojawiał się w kadrze, to pstryk. Wyszło ok, ostrość super, jednak tło nie takie, jak bym chciał. Czyli zejść niżej z czasami i wodzić za pojazdem to teraz będzie mój cel

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafinek Zobacz posta
    Używałem trybów M i Av podczas tego "rajdu". Czasy co najmniej 1/800 i wzwyż - bardzo krótkie, może też dlatego. Skupiałem się raczej na ustawieniu obiektywu a raczej ostrości w 1 miejscu i gdy samochód pojawiał się w kadrze, to pstryk. Wyszło ok, ostrość super, jednak tło nie takie, jak bym chciał. Czyli zejść niżej z czasami i wodzić za pojazdem to teraz będzie mój cel
    Vitez i Krzychu dobrze prawią. Nie jest to mój konik ale skoro przyjdzie mi coś w tym stylu pstrykać to ja osobiście i obowiązkowo 70/200 f4 używam do tego All servo + TV + seria i niema bata aby nie wyszło, reszta to kwestia wprawnej ręki. Co do statywu to byłbym raczej powściągliwy, wolę mimo wszystko mobilność i możliwość szybkiego przemieszczania się.A co do głowicy to potwierdzam słowa Krzycha, ze zwykłą to jest po prostu zawracanie d***
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Domyślnie

Ja statywu używam raczej tylko do jakichś statycznych scenerii lub gdy pstrykam wieczorem przy long exposure Także spróbuje na tych czasach i tak jak mówi właśnie przedmówca. Dziękuję wszystkim za rady i dam znać myślę wkrótce jak wyniki

Domyślnie

Nasunęło mi się jeszcze 1 pytanie Mianowicie chodzi o pokaz lotniczy Żelaznego, który już 2 raz z kolei będę miał szansę obejrzeć i mam nadzieję sfotografować Czy w przypadku fotografii lotniczej obowiązuje ta sama zasada podążania za fotografowanym obiektem i dobieranie podobnych czasów?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafinek Zobacz posta
    Nasunęło mi się jeszcze 1 pytanie Mianowicie chodzi o pokaz lotniczy Żelaznego, który już 2 raz z kolei będę miał szansę obejrzeć i mam nadzieję sfotografować Czy w przypadku fotografii lotniczej obowiązuje ta sama zasada podążania za fotografowanym obiektem i dobieranie podobnych czasów?
    A dlaczego miałaby nie obowiązywać ? Przy okazji z odpowiednio długim czasem śmigło temu żelaznemu rozmyjesz co też akurat bywa wskazane...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

zacznij od włączenia pomiaru śledzącego all servo

włącz sobie tryb TV

potem schodź stopniowo na coraz dłuższe czasy naświetlania

i chwal się wynikami

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów