Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: Pierwszy, ale na lata...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

Czytam te wszystkie testy, opinie i idzie zwariowac - wydaje mi sie, ze jestem bardziej niezdecydowany niz bylem na poczatku...

Jezeli chodzi o body, to chcialbym 60D wiec budzet zrobil sie znacznie szczuplejszy i przez niespodziewane wydatki sam nie wiem, czy starczy na w miare ok szklo... :-|

Z tego wszystkiego wybiore pomiedzy tymi dwoma:

1)Sigma 18-125 f/3.8-5.6 DC OS HSM
    2)Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 EF-S IS

Sklanialbym sie bardziej ku Sigmie,

Sigma 18-125:
    ostrość od 0,35m, maksymalna skala odwzorowania 1:3,8
    7 listków przysłony, ultradźwiękowy silnik AF
    3 soczewki asferyczne, 1 o niskiej dyspersji

Canon 18-135:
    ostrość od 0,45m, maksymalna skala odwzorowania 1:4,8
    6 listków przysłony, zwykły AF
    1 soczewka asferyczna, 1 o niskiej dyspersji,

ostrosc od 0,35 Canon od 0,45 no i w Sigmie HSM w Canon zwykly AF... Ale sam juz nie wiem i licze na wasze sugestie w tym temacie

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

dziś zakupiłem zestaw 550D + 18-135 za 2850 (nowy).
    nie zachywca to szkło, gubi się bardzo AF, nawet na 50D przy dobrym świetle, albo jakieś lewy egzemplarz albo tak ma ten typ, gdybym miał wybrać miedzy nim a 17-85 to wziąłbym kolejny raz to drugie mimo że psów nawieszane na nim tutaj od cholery...
    wcześniej wydawało mi sie fajne to 18-135 ale jednak nie, odpada.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

Jedni narzekaja na to inni na tamto...

Dzieki krisnrj, jak na dana chwile 2-0 dla Sigmy...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

@raladan
    nie ma sprawy, wczoraj bezvacie w sklepie nie dla idiotów było i można było wyrwać w dobrej cenie sprzęt, w kielcach z foto to nic nie ma więc, obdzwaniałem markiety w promieniu 200km ale za późno już

sprawdzałeś co w ŁDZ było? czasem warto takie akcje kontrolować.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

W testach lepiej wypada ta Sigma, ale jedyne co mnie w niej martwi - spotkalem sie z komentarzami, ze po kliku tysiacach pstrykniec pada stabilizacja... :-?

@krisnrj - nie, nie sprawdzalem...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raladan Zobacz posta
    W testach lepiej wypada ta Sigma, ale jedyne co mnie w niej martwi - spotkalem sie z komentarzami, ze po kliku tysiacach pstrykniec pada stabilizacja... :-?
    Niech Cię to nie martwi. Przestań czytać - idź do sklepu i kupuj...

Miałem jako podstawowy i jedyny obiektyw przez ponad 2 lata Sigmę 18-200 DC OS
    (niestety wersja dla Canona bez HSM) i wątpię, żeby miała inny układ stabilizacji niż 18-125.

Zrobiła kilka... naście tyś. pstryknięć i OS działał bez zarzutu, więc...

Poza tym, jak kupisz nową z "prawowitej" dystrybucji, to masz gwarancję 2+1.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    dziś zakupiłem zestaw 550D + 18-135 za 2850 (nowy).
    nie zachywca to szkło, gubi się bardzo AF, nawet na 50D przy dobrym świetle, albo jakieś lewy egzemplarz albo tak ma ten typ, gdybym miał wybrać miedzy nim a 17-85 to wziąłbym kolejny raz to drugie mimo że psów nawieszane na nim tutaj od cholery...
    wcześniej wydawało mi sie fajne to 18-135 ale jednak nie, odpada.
    To chyba lewy egzemplarz. Ja mam ten obiektyw z 500D i jestem bardzo zadowolony. Nie mogę złego słowa powiedzieć na AF więc bardzo dziwi mnie ta opinia. Może to jakaś wadliwa sztuka bo opinie na temat 18-135 są całkiem dobre.
    Posiadam również C15-85 podpiętego do 60D i jeśli uda Ci się nazbierać kasę to uważam, że to jest najlepsze rozwiązanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

nie wiem może, z drugiej strony zapiąłem jeszcze raz to szkło i jakby lepiej teraz, nie wiem
    Pomijam iż generalnie ten zestaw mi nie leży, puszka za mała, a szkło bez USMa też jakoś tak dziwnie, mógłby być nieco droższy ale z lepszym AF.
    Ale zastrzegam - zdjęcia produkuje fajne nawet.

15-85 to chyba nie jest zakres autora wątku bo jak widzisz celuje w coś dłuższego.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

15-85 to chyba nie jest zakres autora wątku bo jak widzisz celuje w coś dłuższego.[/QUOTE]

A autor wątku napisał:

"@dziobolek - czytalem testy i posty (miedzy innymi Twoje na temat tego obiektywu), ale mysle, ze jak dla mnie na poczatek i do tego 60D bedzie najodpowiedniejszym Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM. Co prawda nie wiem jak skoluje kase na to szklo, bo budzet przy wyborze 60D znacznie sie skrocil a do tego owe szklo Canona znacznie wzrosl, ale mam nadzieje, ze cos wymysle... "

Więc chyba nie masz racji.......

Może masz jakąś awersję do puszek xxxD i stąd taka opinia. \
    Brak USM może niektórym przeszkadzać ale jeśli działa szybko i precyzyjnie to chyba nie jest jakaś tragedia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

@ dziobolek - owszem gwarancja jest 3 lata + osłona przeciwsłoneczna, to bardzo duzy plus i jezeli chodzi o Canona, to na papierze jest o wiele lepsza... Poza tym dobra rada co do tego, aby przestac czytac, tylko udac sie do sklepu.

@ baldhead_72 - pewnie, ze chcialbym 15-85 przede wszystkim ze wzgledu na ta "15", ale niestety nie stac mnie na nie. Szkoda, ze z tego co zauwazylem, aby kupic dobre szklo Canona trzeba miec min. jakies 2500 tys zl...

@ krisnrj - owszem na dana chwile wybieram pomiedzy dwoma, bo brak kasy, ale bralem na poczatku pod uwage tego 15-85 tylko w sumie przy body 600D ta sama wielkosc co 550D. Czytam i dowiaduje sie ile tylko sie da po to, aby pozniej nie zalowac wydanych pieniedzy...

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów