Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Pierwszy, ale na lata...

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ja zaczynałem od używanego sprzętu i bardzo go sobie chwaliłem.

Na początku nie jesteś w stanie stwierdzić co Ci będzie pasowało, jaki obiektyw polubisz itp. A kupując używki bardzo mało tracisz, lub nawet zarabiasz przy ewentualnej wymianie obiektywu czy body na coś innego.

Masz budżet ok 4500zł - kupisz za to 600d i jakiegoś tamrona. Po kilku dniach zaczniesz myśleć co by tu dokupić bo jednak te zdjęcia trochę inne niż na forum. Brak im głębi itp. Będą kolejne pytania i rozkminki co by jeszcze kupić.

Przerobiłem parę szkiełek i kilka body w ten właśnie sposób. Jak by teraz przyszedł do mnie znajomy i powiedział, że chce zacząć zabawę lustrzanką to bym mu polecił używany sprzęt.

W twojej kasie np.
    50D ~ 2500zł
    Tamron 17-50 2,8 ~ 800zł
    Canon 85mm 1,8 ~ 1000zł
    Lampa 430ex ~ 600zł

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

Na dana chwile ma byc na lata, ale co bedzie za jakis czas, to nigdy nie wiadomo... :-) krisnrj - ten podwieszony temat przeczytalem zanim napisalem posta... :wink: A co do uzywanego sprzetu, to owszem moge sie zgodzic, ale jedynie na szkla. Body chce miec nowe (wedle upodoban)...

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

to sie chwali w takim razie, rzadkosc chyba
    body nowe tez chcialem miec, to nic zlego
    szkla mam tez nowe, tzn nowe byly w momencie zakupu,mam pecha ogolnie do zakupow wiec staram sie uzywek unikac, nie znaczy ze ty musisz.
    pomysl powaznie o nowym szkle w zestawie z "malym" kitem i do tego 50 1,8 a reszte kasy jeszcze zdazysz wydac, spokojnie
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Skoro już wybrałeś body to nie pozostaje mi nic innego jak powiedziec Ci bys kupił i cieszył sie fotografią. Kup jakies szkiełko, może budżetowo zmieścisz sie w jakimś Tamim i jasnej stałce.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

No w sumie na dobra sprawe z tego co pisze to faktycznie, wybralem juz body wezme 600D - teraz tylko trafic w miare niezla oferte...

Co do szkla, to moze bede mial jakies 1,5 tys zl - no chyba, ze trafie na jakas naprawde niezla okazje, to moze z czegos sie wyskrobie, aby co nieco dolozyc... :wink:

Odkladalem sporo czasu na cos dobrego wiec mam nadzieje, ze bede zadowolony

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ze szkieł: Tamron 17-50/2.8 +50/1.8(używka)
    lub 18-135 + 50/1.8 (używka).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Grabów/Łódź

Domyślnie

Tamron 17-50/2.8 SP AF XR Di II VC do tego filtr UV - miesiac uzytkowania (jak nowy) na 23 miesiecznej gwarancji za 1400zl

Nie wiem jak z kasa bedzie, ale jakby byla, to jeszcze do tego: Canon EF 50 mm f/1,8 II - nowy kosztuje jakies 450zl. Czy poszukac uzywki, np. u "nas" na forum...

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raladan Zobacz posta
    Tamron 17-50/2.8 SP AF XR Di II VC do tego filtr UV - miesiac uzytkowania (jak nowy) na 23 miesiecznej gwarancji za 1400zl
    Jeśli nie jest 'zajechany', to go kupuj bez wahania (tylko spytaj o FF/BF i mydełko).

Jeśli jednak coś z nim nie teges, to poszukaj używaki bez vc

Czy poszukac uzywki, np. u "nas" na forum...
    Zdecydowanie. Jakiś czas temu pojawiła się okazja za 320 złociszy więc imho warto

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Zrób dokładnie jak piszę N00bek.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

niedawno miałem niemal identyczny dylemat. Założyłem nawet wątek - poczytaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=74922

W końcu kupiłem EOS 600D + C 18-135, wyszło mnie dokładnie 3888 zł w FJ (nie licząc torby i karty pamięci).

Stwierdziłem ostatecznie, że w/w obiektyw będzie na początek najlepszym wyborem: stosunkowo niedrogi, uniwersalny zakres ogniskowych.myślę, że po kilku najbliższych miesiącach focenia będę już wiedział czy mi czegoś brakuje ,a jeśli tak to czego. Głównym powodem zakupu takiego akurat zestawu była obawa, że wyłożę dużo kasy na obiektyw i stwierdzę, że jednak to jest to czego chciałem bo np.zakres ogniskowych jest za za mały.

Myślę , że na początek taki zestaw spełni Twoje oczekiwania szczególnie jeśli -tak ja ja - jesteś początkujący i nie miałem dotąd lustrzanki. Moje spełnił.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów