Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Canon 100/2,8 czy canon 100,2,8 L IS - czy warto czekać na IS do macro

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Interesujące.
    A jak weźmiemy 100 macro i 180 macro to przypadkiem przy powiększeniu 1:1 nie uzyskamy z nich identycznych kadrów i identycznej GO?

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Na razie raczej skłaniam sie ku czekaniu na IS. Pojawiła się niewielka szansa , że będzie szybciej niż na nastepny sezon ...

Zobaczymy. Póki co eksploatuję 50/1,8 z pierścieniami pośrednimi na MF, bo silniczek nawet nie dygnie na auto. Dobrze, że chociaż potwierdzenie ostrości jest

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Interesujące.
    A jak weźmiemy 100 macro i 180 macro to przypadkiem przy powiększeniu 1:1 nie uzyskamy z nich identycznych kadrów i identycznej GO?
    Nie...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyga Zobacz posta
    Ja osobiscie tez bralbym 100/2.8 Jezeli mam tak dlugo czekac i dokladac do L-ki tylko, ze jest lepiej i solidniej zbudowana ! Po co ? Ja patrze w pierwszej kolejnosci na zdjecia, nie na obiektyw.
    I bardzo słusznie - właśnie z tego powodu warto wziąć eLkę :cool:.

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    P.S. Przy okazji podziękowania dla admina za wycięcie bez uzasadnienia mojego posta w tym wątku. Zatem czytajcie szybko bo jestem na cenzurowanym i nie wiadomo jak długo ten post powisi.
    Został wycięty, bo łamał regulamin forum.
    Jednak nauczka jest, że trzeba dawać od razu kartki wtedy nikt nie będzie miał pretensji, że coś usunięto bez uzasadnienia :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Nie...
    Proszę o uzasadnienie.
    Z mojej strony - GO zależy od krążka rozproszenia, skali odwzorowania oraz użytej przysłony. Jeśli podepniemy pod ten sam korpus obiektywy o różnych ogniskowych, ale dające odwzorowanie 1:1, to przy tym samym odwzorowaniu i tej samej ogniskowej GO będzie taka sama.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Proszę o uzasadnienie.
    Z mojej strony - GO zależy od krążka rozproszenia, skali odwzorowania oraz użytej przysłony. Jeśli podepniemy pod ten sam korpus obiektywy o różnych ogniskowych, ale dające odwzorowanie 1:1, to przy tym samym odwzorowaniu i tej samej ogniskowej GO będzie taka sama.
    Moim obiektywy z dłuższą ogniskową i tą samą przysłoną mają płytszą głębię ostrości. Ale na razie to słowo przeciw słowu. Poszukam informacji i jeśli nie mam racji - na pewno przeproszę. Oczekuję tego samego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Miało być "Moim zdaniem..."
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 26-04-2011 o 21:23 Powód: Automerged Doublepost
    Fumare humanum est!

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ale o jakie przepraszanie chodzi? Ja nie oczekuję przeprosin jeśli mam rację, a jeśli jej nie mam, to z całą pewnością nie przeproszę, bo i nie mam za co...

Towers, wychodzi z tego, że połowicznie miałem rację - kadry nie będą identyczne, ale GO będzie taka sama. Przetrawię to w wolnym czasie.

Domyślnie

Ale o jakie przepraszanie chodzi? Ja nie oczekuję przeprosin jeśli mam rację, a jeśli jej nie mam, to z całą pewnością nie przeproszę, bo i nie mam za co...

Towers, wychodzi z tego, że połowicznie miałem rację - kadry nie będą identyczne, ale GO będzie taka sama. Przetrawię to w wolnym czasie.
    Ja np. chciałem przeprosić jeśli kogoś wprowadziłem w błąd...

Moim zdaniem choćby te dwa artykuły:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375
    http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82..._ostro%C5%9Bci

jasno dowodzą związku między GO a ogniskową.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Proszę o uzasadnienie.
    Rozumiem, problemem w tej teorii jest to, że mając tą samą skalę odwzorowania na obiektywie 50mm i 200mm, tę samą przysłonę i ten sam aparat, to zdjęcia będą się zdecydowanie różnić, mimo tej samej GO, zwłaszcza w nieostrościach. Dawałem kiedyś przykład nawet, żeby fota z 50mm miała podobne odcięcie od tła co 200mm f/4, musiałem ustawić przysłonę f/1,2. GO była oczywiście mniejsza, niemniej jednak nie można zapomnieć o tym jak dane szkło odtwarza nieostrości - teleobiektyw pomimo dużej głębi ostrości, odcina tło, szersze kąty już nie.

Inna sprawa to sytuacje, w których używamy danych ogniskowych i to, co te ogniskowe robią z perspektywą.

Twoja teoria, mimo że zgodna z prawdą i dosyć popularna na tym forum, nie ma żadnego przełożenia na praktykę i normalne fotografowanie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów