Całkiem fajnie Ci wyszło, tylko trochę za krótkie.
HDRy rób za pomocą Photomatixa. On ma tryb batchowy, zarówno do łączenia w HDR, jak i mapowania tonów. Zobacz sobie to.
Szczególnie od sekcji 2. Batch-merge using Photomatix Pro.
Zamiast Eos Ut można użyc wyzwalacza Nikos Phottix (coś koło 150pln). Nie potrzebny jest wtedy komputer.
Oj tak, oj tak. Ja próbowałem ok 30km od większego miasta i jakieś 5 od małego i jeżeli powietrze nie jest suche jak wiór, to widać łuny od lamp sodowych. Najlepszy okres to mroźna (bo suche powietrze) zimowa (bo długa) noc, najgorszy okres to ciepła (hot pixele) letnia (bo krótka) parna noc .
Jest jeszcze jeden mało fajny aspekt... jeżeli robimy tylko gwiazdy to jest prawie OK, ale jezeli robimy gwiazdy i ziemię, to słabo wygladają gwiazdy (hot pixele) na ziemi. W moich eksperymentach przy ISO 1600 i 20s sporo tego się robiło.
Można na koniec zrobić Darka, ale odejmowanie go kolejno od wszystkich zdjęć będzie pracochłonne. Można włączyć odszumiania w aparacie dla długich ekspozycji. Wtedy po kazdym naświetlaniu robiony jest Dark, a jego odjęcie odbywa się w aparacie i dopiero wynik jest zapisywany jako RAW/jpg. Znacznie to redukuje hot-pixele.
Pytanie ode mnie, czy ręcznie ruszałeś głowicą z aparatem w filmie z zachodem, czy może użyłes czegoś zmotoryzowanego ?