Cytat Zamieszczone przez krecik000 Zobacz posta
akurat mecze filmy poklatkowe od kilku dni a tu swiezy temat na forum ale do rzeczy... moge podzielic sie swoim niewielkim jak na razie doswiadczeniem.
na poczatek moze dwa filmy jakie udalo mi sie zlozyc. zaznaczam ze byly wykonane w celach przetestowania ustawien wiec cudow nie ma

Zachód słońca
Nocne niebo (droga mleczna)

....
i tu mam pytanie, poniewaz kazda klatke obrabialem "recznie" - laczenie do HDR, tonowanie do 16bit, obrobka w ps - co TROCHE mi zajelo. w PS ustawiona akcja sprowadzala obrobke do 2sekund, ale czy jest jakis sposob na zautomatyzowanie etapu laczenia zdjec do HDR i tonowania zdjecia do 16bitowego tiffa?
Całkiem fajnie Ci wyszło, tylko trochę za krótkie.
HDRy rób za pomocą Photomatixa. On ma tryb batchowy, zarówno do łączenia w HDR, jak i mapowania tonów. Zobacz sobie to.

Szczególnie od sekcji 2. Batch-merge using Photomatix Pro.

Zamiast Eos Ut można użyc wyzwalacza Nikos Phottix (coś koło 150pln). Nie potrzebny jest wtedy komputer.

Cytat Zamieszczone przez krecik000 Zobacz posta
.....
jednak tutaj same ustawienia nie wystarcza. rownie wazna jest lokalizacja. w odleglosci 2km od miasta nie ma opcji zarejestrowac wyraznie naszej galaktyki. luna swiatla pochodzaca z latarnii ulicznych skutecznie to uniemozliwia. trzeba znalesc naprawde odludne miejsce.

mam nadzieje ze komus sie przydadza moje wypociny.
Oj tak, oj tak. Ja próbowałem ok 30km od większego miasta i jakieś 5 od małego i jeżeli powietrze nie jest suche jak wiór, to widać łuny od lamp sodowych. Najlepszy okres to mroźna (bo suche powietrze) zimowa (bo długa) noc, najgorszy okres to ciepła (hot pixele) letnia (bo krótka) parna noc .

Jest jeszcze jeden mało fajny aspekt... jeżeli robimy tylko gwiazdy to jest prawie OK, ale jezeli robimy gwiazdy i ziemię, to słabo wygladają gwiazdy (hot pixele) na ziemi. W moich eksperymentach przy ISO 1600 i 20s sporo tego się robiło.
Można na koniec zrobić Darka, ale odejmowanie go kolejno od wszystkich zdjęć będzie pracochłonne. Można włączyć odszumiania w aparacie dla długich ekspozycji. Wtedy po kazdym naświetlaniu robiony jest Dark, a jego odjęcie odbywa się w aparacie i dopiero wynik jest zapisywany jako RAW/jpg. Znacznie to redukuje hot-pixele.

Pytanie ode mnie, czy ręcznie ruszałeś głowicą z aparatem w filmie z zachodem, czy może użyłes czegoś zmotoryzowanego ?