akurat mecze filmy poklatkowe od kilku dni a tu swiezy temat na forum ale do rzeczy... moge podzielic sie swoim niewielkim jak na razie doswiadczeniem.
na poczatek moze dwa filmy jakie udalo mi sie zlozyc. zaznaczam ze byly wykonane w celach przetestowania ustawien wiec cudow nie ma

Zachód słońca
Nocne niebo (droga mleczna)

przy zachodzie slonca mialem nadzieje zarejestrowac jeszcze gwiazdy ale jak tylko pojawily sie dwie pierwsze, rozladowal sie aparat i laptop ktkory sterowal wyzwalaniem mojej puszki i "lapal" zrobione zdjecia.
sterowanie z uzyciem EOS Utility - Remote shooting
interwał - 5 sekund
aparat EOS 40D, obiektyw sigma 17-70 f/2,8-4,5
17mm
Av - priorytet przyslony (liczylem na gwiazdy, a tylko polegajac na tym trybie mozna oczekiwac plynnego dostosowania ekspozycji z warunkow dziennych do nocnych)
pomiar - centralnie wazony (usredniony)
ustawiony AEB -2,0,2 (na potrzeby HDR)
f/11
ISO 800 (choc niepotrzebnie az tak wysokie skoro nie bylo gwiazd)
koniecznie manualna ostrosc. format zapisu RAW
obrobka Camera Raw, PS
kazde kolejne zdjecie bylo robione co 5s uwzgledniajac AEB, czyli wynikowa klatka filmu zlozona z trzech ujec o roznej ekspozycji - co 15s. czas fotografowania ok 4.5 godziny. gotowe tiffy laczone w AE. film 30kl./s
i tu mam pytanie, poniewaz kazda klatke obrabialem "recznie" - laczenie do HDR, tonowanie do 16bit, obrobka w ps - co TROCHE mi zajelo. w PS ustawiona akcja sprowadzala obrobke do 2sekund, ale czy jest jakis sposob na zautomatyzowanie etapu laczenia zdjec do HDR i tonowania zdjecia do 16bitowego tiffa?

zrobienie ujecia z droga mleczna bylo o wiele szybsze.
sterowanie z uzyciem EOS Utility - Remote shooting
interwał - 30 sekund
aparat EOS 40D, obiektyw sigma 17-70 f/2,8-4,5
17mm
M - tryb manualny
czas naswietlania - 25s (przy szerokim kacie i przeznaczeniu zdjec do filmu dlugie czasy rzedu 30sekund nie stanowia problemu jesli idzie o rejestrowanie ruchu gwiazd na pojedynczej klatce)
f/2,8 (najjasniej jak sie da)
ISO 1600 (szumy sa zauwazalne ale film jest laskawszy od fotografii jesli o to chodzi i wystarczylo uzyc lekko odszumiania w Camera Raw i zmniejszyc rozmiar do HD zeby byly calkiem akceptowalne)
koniecznie manualna ostrosc. format zapisu RAW
obrobka tylko Camera Raw i wszystkie rawy wrzucone do AE. film 30kl./s
blask zalewajacy kadr na koncu to wschod ksiezyca :P
jednak tutaj same ustawienia nie wystarcza. rownie wazna jest lokalizacja. w odleglosci 2km od miasta nie ma opcji zarejestrowac wyraznie naszej galaktyki. luna swiatla pochodzaca z latarnii ulicznych skutecznie to uniemozliwia. trzeba znalesc naprawde odludne miejsce.

mam nadzieje ze komus sie przydadza moje wypociny.