Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: lustrzanka dSLR czy dedykowana kamera HD do filmow?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Ale nie mają pełnej klaty.
    Proponuję jakieś większe formaty - 6/9, albo staromodne skrzynki
    A tak na serio, nie ma co się tak tą pełną klatą podniecać, bo jest trudniejsza w obsłudze, a format filmowy już sam w sobie stwarza problemy. Widziałem fragmenty, którymi chwalił się posiadacz NEX VG 10 i już miał klpoty ze złapaniem ostrości na obiekcie. :sad: Zresztą jestem zdania, że katowanie ludzi małą głębiuą przez cały czas jest czystym sadyzmem wynikającym z narcyzmu "twórcóf".

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Borykam się z problemami czynnie już ponad rok i nie zamierzam się przesiadać na cokolwiek z mniejszą matrycą

Coś już napisał

Domyślnie

Borykam się z problemami czynnie już ponad rok i nie zamierzam się przesiadać na cokolwiek z mniejszą matrycą
    Powodzenia. Ale nie mów, że nie uprzedzałem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam was,
    Stoję właśnie przed wyborem kamera (do 2.5 tyś) czy canon 60D+50mm f1.8 + audio technika pro 24(oprócz tego posiadam tamiego 17-50vc i canon 28-135 is usm). Na początku pomyslalem ze lepiej kupic 60d zamiast nosic ze soba cala szklarnie i canona 400d _ jeszcze osobno kamere. Filmowac glownie chcialbym moja rodzine(pewnie krotkie max 10 min ujecia, niewiecej niz godzina miesiecznie - dziecko). Czy 60d z wymeinionym mikrofonem da mi wystarczajaco dobra jakos obrazu i dzwieku, czy jednak meczyc sie z druga torba z amatorska kamera?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zależy czym jest dla ciebie jakość obrazu. Jeżeli w ten współcznnik nie wliczona jest poprawnie ustawiona ostrość, to tak, da ci wystarczająco dobrą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli jest to ruchliwe dziecko to jednak AF by się przydał. Również duża głębia ostrości z kamery z małym przetwornikiem będzie w tym przypadku lepsza od płytkiej głębi z 60D. No chyba że szeroki kąt na 60D, przysłona f11 i jedziemy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Jeśli jest to ruchliwe dziecko to jednak AF by się przydał. Również duża głębia ostrości z kamery z małym przetwornikiem będzie w tym przypadku lepsza od płytkiej głębi z 60D. No chyba że szeroki kąt na 60D, przysłona f11 i jedziemy.
    pytanie tylko czy na f11 obraz niebedzie tez zbyt ciemny? MA ktos doswiadczenie w tej materii?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zależy czym jest dla ciebie jakość obrazu. Jeżeli w ten współcznnik nie wliczona jest poprawnie ustawiona ostrość, to tak, da ci wystarczająco dobrą.
    to znaczy ze lustrzanka nie da mi ostrego obrazu?
    Ostatnio edytowane przez asciersk ; 08-12-2011 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wyobraź sobie, że filmujesz biegające po placu zabaw dziecko, raz jest 5m od ciebie by za chwilę być w odległości 10m. Filmując kamerą, która ma nieporównanie większą głębię ostrości oraz działający w czasie filmowania auto focus raczej bez problemu uzyskasz ostry obraz. Natomiast filmując lustrzanką, która ma nieporównanie mniejszą GO niż kamera będziesz musiał wciąż kręcić pierścieniem ustawiania ostrości aby dziecko było ostre a ustawianie ostrości na LCD w słoneczny dzień nie jest łatwo sprawą, że o ergonomii całej tej operacji i na bank poruszonymi ujęciami nie wspomnę. Oczywiście można tak jak napisałem szeroki kąt i f11 ale po co wtedy lustrzanka?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asciersk Zobacz posta
    pytanie tylko czy na f11 obraz niebedzie tez zbyt ciemny? MA ktos doswiadczenie w tej materii?
    Jak dostarczysz odpowiednio dużo światła, to nie będzie za ciemny.
    Cytat Zamieszczone przez asciersk Zobacz posta
    to znaczy ze lustrzanka nie da mi ostrego obrazu?
    Jak dobrze ustawisz ostrość, to da.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze mam takie pytanie ogólnej natury. Z czego wynika zła obsługa follow focus w lustrach skoro kompakty to potrafią, niechęcią producentów, brakiem możliwości technicznych obiektywów?

Czy może w kolejnych wersjach luster już to poprawią?

Rozumie, że zastosowane np w canon 60D punkty krzyżowe też nie pomagają?
    Ostatnio edytowane przez asciersk ; 08-12-2011 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów