Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
nie przesadzaj też z tymi trudnymi warunkami i zmieniamiem obiektywów. awsze można w torbie pomieszać a lustro właśnie po to jest.
Wybieram się na parodniowy spływ kajakowy i nie wyobrażam sobie zmieniania obiektywów na kajaku, czy kanoe - jak dla mnie to za duże ryzyko.

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
Miałem Sigmę 18-200 i miałem okazję zapiąć do puszki 15-85, na potrzeby moich testów,
bo także chodziło mi to szkiełko po głowie, głównie ze względu na 15mm, no i...

JA w zakresie do 100mm nie dopatrzyłem się różnic w jakości,
tak w ostrości, jak i w kolorystyce.
Przy czym piszę tu o porównywaniu fotek wykonanych przeze mnie w plenerze,
a nie o tablicach testowych czy wyciąganiu wniosków z testów w sieci
Tym to mnie zaskoczyłeś, bo z przykładowych zdjęć i testów w sieci wywnioskowałem, że różnica powinna być duża (przynajmniej na brzegu). Nie jest to przypadkiem tak, że w Sigmie może to bardzo zależeć od konkretnego egzemplarza i Tobie trafił się świetny optycznie?

Mnie 2-3 mm z przodu tez różnicy nie robi (na razie), ale 30 mm na dłuższym końcu już tak.

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
Wiesz Ogon, my Cię do niczego nie namawiamy, nie zmuszamy...
Prosisz o poradę, to podrzucamy różne sugestie, ale wyboru musisz dokonać sam.
Pozdrówka!
Właśnie o te sugestie mi chodziło, przecież i tak kupie to co MI będzie odpowiadało. Dzięki wam, bardziej doświadczonym i waszym sugestiom, mogę podjąć bardziej świadomą decyzję, licząc się z wadami i zaletami, oraz znając alternatywy.

Przed świętami się już nie wyrobie, ale po świętach zapewne kupie C15-85.

Dzięki wszystkim za rzeczową dyskusję. Jakbyście jeszcze mieli jakieś uwagi to chętnie poczytam.