Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: 500D + ruchliwe dziecko = jaki obiektyw?

Domyślnie 500D + ruchliwe dziecko = jaki obiektyw?

Witam

Regularnie przeglądam tematy o obiektywach i mam już taki mętlik, że głowa boli.

Mam 500D + kit + 50/1.8 + lampa 430 EX II

W pomieszczeniach podstawowym obiektywem jest dla mnie 50 - głównie zdjęcia szalejącej córki (1,5 roku), która w dodatku jak tylko zobaczy aparat to biegnie ocenić zrobione jej zdjęcia i już nie mieści się w 50. W dodatku AF w obu obiektywach jest na nią trochę za wolny.

W związku ze zbliżającymi się wakacjami chcę kupić coś ala spacerowy zoom 15-85, który mógłbym także wykorzystać w pomieszczeniach. Już wiem, że 18-55 jest na krótki na spacery, a 50 za wąska w pomieszczeniach.

I tu zaczynają się schody, największą wadą 15-85 jest to, że jest ciemny (zdjęcia w lesie, wieczorem, w pomieszczeniach). Stabilizacja jest fajna owszem, jak się robi zdjęcia martwej natury, ale nie przydaje się gdy obiektem fotografowanym jest 1,5 roczne dziecko. Zastanawiałem się nad Tamronem 17-50/2.8, ale ze względu na wolny i mało pewny AF jednak nie dla mnie. Sigma 17-70 HSM? Tez nie pewny AF i różnicy w świetle nie ma też takiej dużej w stosunku do 15-85.

Generalnie jestem raczej za systemowymi szkłami. Chcę kupić JEDEN obiektyw. Budżet 2500.
    1. C15-85 jak się będzie sprawdzał w gorszych warunkach oświetleniowych?
    2. Używany C24-105/4 L IS - trochę więcej ponad budżet i nie wiem czy nie będzie za wąsko do widoczków.
    3. 17-55/2.8 zdecydowanie za drogi i za krótki.

Najbliżej mi do 15-85, tylko obawiam się o światło. Co sądzicie, czym fotografujecie dzieci?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli zdarza mi się focić dzieci, to najczęściej 50mm na FF, albo czymś w okolicach 28-30mm na niepełnej matrycy. Zawsze można odejść, podejść, powtórzyć, więc co za problem ze stałą ogniskową? Zoom f/4 do 500D bym sobie darował, średnio używalne poza perfekcyjnymi warunkami pogodowymi.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

A może by tak sztandarowy Tami 17-50/2,8. Szeroko, jasno, tylko nie wiem jak z szybkością AFa...
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Abo uderz w 70-200 F4 (bez IS żeby sie zmieścić w budżecie).
    Generalnie i tak dziecku się robi zdjęcia jak jest ładna pogoda(zakładam że na zewnątrz tylko teraz jest tematem bo tym szkłem w domu to raczej ciężko chyba że masz 150 mterów kwadrat w zwyż ), zawsze można ISO podbić, plus jest taki że ma pewny i szybki AF, a i odległość ma znaczenie bo pozwala sie dziecku(dzieciom) zając zabawą a Ty nie przyciągając uwagi ze znacznej odległości strzelisz kilka naturalnych fotek.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jeśli zdarza mi się focić dzieci, to najczęściej 50mm na FF, albo czymś w okolicach 28-30mm na niepełnej matrycy.
    Myślałem o stałce w okolicach 30mm ale to tylko do mieszkania, na spacer nie bardzo.
    Cytat Zamieszczone przez soltysh Zobacz posta
    A może by tak sztandarowy Tami 17-50/2,8. Szeroko, jasno, tylko nie wiem jak z szybkością AFa...
    Przecież pisałem, że Tamron odpada ze względu na wolny i niepewny AF.
    Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    Abo uderz w 70-200 F4 (bez IS żeby sie zmieścić w budżecie).
    70-200 to ani spacerowy zoom, ani się do mieszkania nie nadaje.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

no to tak żeby mieć wszystko w jednym to się nie da, jak by się dało to do każdego systemu miałbyś góra 3 szkła (tanie, średnie, drogie).
    masz KIT i stałkę. chesz spacer zoom weź tego 15-85.
    I przecież pisałem właśnie że 70-200 do mieszkania niet...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

W tym budżecie (okolice) masz także alternatywę - Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przecież obiektyw tylko połowa sukcesu. Ważny jest jest af w aparacie. A w Canonach (z niższej póły), tryb servo (taki powinien być ustawiony) działa słabo.
    Jak bym dopiero zaczynał, to bym kupił C18-135. B. wszechstronny zoom. A to że ciemny -trudno. W mieszkaniu albo lampa, albo wys. iso. Poza tym musisz wykazać trochę inwencji, a nie czekac, aż sprzet wszystko załatwi. Jak robisz fotki dziecku przy stole, w łóżku, w wannie, to chyba dasz radę. A jak biega, ustaw ostrość na miejscu, gdzie często przebiega i... (jak na wyścigach samochodowych). Nie pchaj się w drogie szkła, chyba,z e masz jakieś ambitne plany na zdj. artystyczne (lub sporo kasy na zbyciu).

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

@dziobolek
    no właśnie jest nacisk na szkła systemowe...
    @igor58
    myślałem o tym słoiku ale skoro budżet jest 2,5k to bałem się zaproponować go tutaj

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisnrj Zobacz posta
    @dziobolek
    no właśnie jest nacisk na szkła systemowe...
    Serio...??? Gdzie...???

Cytat Zamieszczone przez Ogon Zobacz posta
    Generalnie jestem raczej za systemowymi szkłami.
    Ja tu nacisku nie widzę, jedynie niepewność, wachanie...

Więc zasugerowałem alternatywę, bo ta Sigma to rewelacyjne szkiełko.

No chyba że ktoś ma alergię na Sigmę... na to już nic nie poradzę
    Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów