Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: 4 tys. co kupic?

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    AF nie gubi się. Zgubił mi się raz, jak chciałem zobaczyć jak zareaguje: ciemny pokój oświetlony jedną 60 W żarówką i ostrość na gładką ścianę 0,5 m od obiektywu - zgłupiał całkiem, ale dziwić się nie można.
    Rozumiem, że ściana była gładka i w jednym kolorze? Bo z tego co widzę, to na gładką ścianę w jednym kolorze każdy obiektyw może zgłupieć. - Więc test chyba nie trafny tym bardziej jeśli zaliczać go do "stosowanych w praktyce" - bo sytuacja fotografowania w mroku ściany się nie zdarzy

Poza tym porównywać tę sigme do tamrona imho sensu większego nie ma.
    Ze względu na chociażby różne ogniskowe 70 vs 50 przy dłuższym końcu czy 2.8-4 vs 2.8.

Co przemawiać może za sigmą, to fakt że jest ona stabilizowana i ma HSM. Tamron niestety bzyczy tylko jak głupi.

Cenowo też jest podobnie.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Rozumiem, że ściana była gładka i w jednym kolorze? Bo z tego co widzę, to na gładką ścianę w jednym kolorze każdy obiektyw może zgłupieć. - Więc test chyba nie trafny tym bardziej jeśli zaliczać go do "stosowanych w praktyce" - bo sytuacja fotografowania w mroku ściany się nie zdarzy
    Ściana gładka - to był tylko test, żeby sprawdzić, czy kiedykolwiek się gubi

Jeśli chodzi o AF to nie umiem sobie wyobrazić trudniejszej praktycznej sytuacji niż ta, którą opisałem (ciemna widownia). Wtedy obiektyw dał radę, więc nie ma co narzekać. Dźwiękiem bym się nie przejmował (chyba, że na tym Ci zależy), ale mnie do tamrona zniechęcił ostatecznie właśnie AF, o którym wiele nie najlepszych opinii słyszałem.
    Wybór: światło, czy lepszy AF i zakres - co kto lubi.

Uprawnienia umieszczania postów