Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Minolta 7D

Coś już napisał

Domyślnie Minolta 7D

Witam

Jak w Waszej ocenie wypada Minolta 7D. Bardzo jestem ciekawy opini osób którzy na co dzień korzystają z Canona.

Jak 7D wypada w porównaniu z 20D.

Szczególnie interesuje mnie jakość obrazu i szybkość AF. Czy jest duża róznica miedzy 7D a 20D.

Dopiero zaczyna Awatar dominpok
    Miasto
    Grudziądz

Domyślnie

Robiłem testy 7D i 350D
    w tych samych warunkach i przy tym samym oświetleniu
    W 7D obiektyw f:2,8
    W 350D kit
    kolorystycznie podobnie ale 7D traciła szczegóły w cieniach
    w światłach podobnie
    7D ma może lepszą ergonomię ale nawet dla użytkownika 7-ki analogowej troszeczkę za gruby
    EOS 350D, EFS 18-55 II, 420EX , 512MB high sped, Sto-Fen Omni-Bounce
    domin@gdz.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominpok
    Robiłem testy 7D i 350D
    w tych samych warunkach i przy tym samym oświetleniu
    W 7D obiektyw f:2,8
    W 350D kit
    kolorystycznie podobnie ale 7D traciła szczegóły w cieniach
    w światłach podobnie
    7D ma może lepszą ergonomię ale nawet dla użytkownika 7-ki analogowej troszeczkę za gruby

No dobrze a jeżeli chodzi o szybkość AF, jak to wygląda?

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeus
    Witam

Jak w Waszej ocenie wypada Minolta 7D. Bardzo jestem ciekawy opini osób którzy na co dzień korzystają z Canona.

Jak 7D wypada w porównaniu z 20D.

Szczególnie interesuje mnie jakość obrazu i szybkość AF. Czy jest duża róznica miedzy 7D a 20D.
    Ja zmienilem Nikon D70 na Minolte 7D. W porownaniu z D70 7D jest lepsza pod kazdym wzgledem, ani przez chwile nie zalowalem przesiadki. Jedynie AF jest slabszy. To znaczy, moze nie tyle slabszy, co: AF w Nikonie z obiektywem bez silnika jest podobny jak w Minolcie, ale z silniczkiem smiga szybko i raczej niezawodnie. A Minolta ma niestety caly JEDEN obiektyw z silniczkiem, reszta jedzie na srubokrecie.

W stosunku do 20D (bo takie bylo pytanie): co do jakosci fotek, to nie ma co ukrywac 20D ma wiecej szczegolow, i mniej szumi. ISO3200 w Minolcie jest w praktyce malo uzyteczne, do 1600 jest ok, ale troche gorzej niz w 20D.

Uwaga. Minolta ma slabe obiektywy kitowe: 28-100 nadaje sie tylko na gadzet dla dzieci, a 18-70 jest przecietny. Ja kupilem w promocji z 28-100 (wychodzilo taniej niz sama puszka bez promocji), i po dwoch tygodniach udalo mi sie ten dziadowski obiektyw opchnac na eBayu za 40 euro (mialem fuksa). Testowalem tez 18-70, nieciekawie. Gorzej niz kit 18-70 DX Nikona. W koncu kupilem uzywany 24-105/3,5-4,5 i jestem bardzo zadowolony. Skok jakosciowy znaczacy. I przyjemnie sie trzyma calosc w rece :-) (obiektyw 2 razy ciezszy od kita).

Ergonomia: super. Do dzisiaj jeszcze nie zdazylem przeczytac instrukcji. Guzikologia pierwsza klasa, wszystko oczywiste.

Akumulator: koniecznie dwa. Albo grip. Ciagnie sporo. Ale trudno sie dziwic - wszystkie parametry sa wyswietlane na swietnym, duzym LCD. A to niestety ciagnie. Ale za to ogromna przejrzystosc, wszystko bardzo przemyslanie pokazane.
    Ostatnio edytowane przez pn_ ; 23-12-2005 o 11:31

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pn_ jeden z lepszych twoich postów :-o - konkretny i wartościowy.
    Może byś tak w dziale testy strzelił dłuższą analizę według naszego wzorca np tak jak tutaj lub tutaj .

Gorąco zachęcam, przyda się do naszej bazy wiedzy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    pn_ jeden z lepszych twoich postów :-o - konkretny i wartościowy.
    Może byś tak w dziale testy strzelił dłuższą analizę według naszego wzorca np tak jak tutaj lub tutaj .

Gorąco zachęcam, przyda się do naszej bazy wiedzy.
    OK, po swietach zrobie (ale przed Sylwkiem), bo teraz wlasnie siedzie na walizkach w pracy i zaraz ruszam do PL (tym ladnym pociagiem z mojego avatara :-)).

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    W stosunku do 20D (bo takie bylo pytanie): co do jakosci fotek, to nie ma co ukrywac 20D ma wiecej szczegolow, i mniej szumi. ISO3200 w Minolcie jest w praktyce malo uzyteczne, do 1600 jest ok, ale troche gorzej niz w 20D.

Przyznam się że pytam dlatego bo mam cały czas wątpliwości co mam kupić
    20D czy Minolta 7D.

Dotychczas fociłem Minolta A2 i drażni mnie to że zdjęcia są rozmyte, są ostre ale takie miękkie. Mam też Canona A95 i widzę różnicę miedzy zdjęciami z A2 i Canona i bardziej podobją mi się te z canona chciaż są to aparaty z innej półki.

Ale z drugiej strony mam kilka szkieł Minolty, które mógę uzywać z 7D.
    Ograniczone fundusze finansowe mają tu znaczenie.

Jakie obiektywy w systemie Canona mogą być odpowiednikem dla

24-105 D i 100-300 APO D Minolty.

Kitowe obiektywy jak np. 28-100 rzeczywiście mają słabą optykę ale w/w dwa obiektyw są bardzo dobre optycznie.

Na dzisiaj jestem zdecydowany na 20D ale za body już muszę zaplacic 1000zl więcej no i kupić nowe obiektywy dlatego cały czas poszukuje jakiś przekonywujących argumentów.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeus
    Na dzisiaj jestem zdecydowany na 20D ale za body już muszę zaplacic 1000zl więcej no i kupić nowe obiektywy dlatego cały czas poszukuje jakiś przekonywujących argumentów.
    Tym razem juz z PL (dotarlem wlasnie :-)):

Fotki z 7D sa jak najbardziej przyzwoite, ja jestem bardzo zadowolony, co nie zmienia faktu, ze:

1. 20D ma 8mpx, a Minolta 6mpx
    2. 20D na wysokich ISO troche mniej szumi (ale z kolei szum z Minolty jest bardziej monochromatyczny, bardziej zblizony do ziarna filmu)

Szklo 24-105 D Minolty jest rzeczywiscie bardzo przyzwoite, ostre, dosyc jasne na dlugim koncu (4,5), aberracje znikome.

Nie wiem jakie sa dobre szkla Canona w tej klasie cenowej. Nowka Minolty kosztuje w Niemczech 440 euro, ja kupilem na niemieckim eBayu uzywane, w idealnym stanie, za 260 euro.

Pozostaje jeszcze aspekt cenowy:

Body 20D od 1120 euro (http://www.idealo.de/preisvergleich/...ct/241003.html)

Body 7D od 730 euro (http://www.idealo.de/preisvergleich/...ct/244660.html)

Bach
    Guest

Domyślnie

A ja poprosze jeszcze o foteczki. System mam otwarty i stoje przed wyborem D7D albo 20D. nie wiem dlaczego ale cały czas mnie ciągnie w strone D7D. ale martwi mnie mniej rozbudwany system niż w canonie. Jak bede kupował KM to z kitowym 17-35. widziałem zdjatka i bardzo przyzwoitą jakość prezentuje to szkło. pozdrawiam

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bach
    A ja poprosze jeszcze o foteczki. System mam otwarty i stoje przed wyborem D7D albo 20D. nie wiem dlaczego ale cały czas mnie ciągnie w strone D7D. ale martwi mnie mniej rozbudwany system niż w canonie. Jak bede kupował KM to z kitowym 17-35. widziałem zdjatka i bardzo przyzwoitą jakość prezentuje to szkło. pozdrawiam
    Wrzuce testowe fotki z 7D na wszystkich czulosciach we wtorek, jak wroce do domu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów