Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Rajdy - pomocy ! :)

Dopiero zaczyna

Domyślnie Rajdy - pomocy ! :)

Witam. Od jakiegoś czasu fotografuję rajdy samochodowe. Bawiąc się w dłuższe czasy na 70% zdjęc popełniam jakiś błąd który rozmywa mi samochód (głownie z przodu) . O ile panoramowanie centralne idzie w miarę to strzały z boku są tragiczne. Dadam że zawsze celuję w numery startowe albo kaski kierowców. W związku mam kika pytań:

1. Gdzie celować środkowym żeby cały samochód był ostry np. ewentualnie przód nie tył.

2. Na jakim fokusie pracować podczas rajdów ?

3. Czy zmieniać punkt af żeby utrzymac ostry samochód w którymś z rogów
    kadru bo mam wrażenie że all servo podczas panningu trzyma ją tylko w środku .

Jestem amatorem i może pytania są śmieszne ale bardzo prosze o odpowiedź.

Przykładowe pstryki:

http://s58.radikal.ru/i162/1104/bd/4f23fd22154a.jpg

http://s61.radikal.ru/i173/1104/c4/373b4d1dba8d.jpg

http://s06.radikal.ru/i179/1104/8c/352f5e83e6b4.jpg

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE=misiek100;959269] . O ile panoramowanie centralne idzie w miarę to strzały z boku są tragiczne.QUOTE]

:razz:

nie za bardzo wiem co uważasz za "panoramowanie centralne" a co za "strzały z boku"

ale w zakręcie niegdy nie bedziesz miał auta nieporuszonego ( bo to poruszenie a nie nieostrosć ) od A do Z

a to z tego powodu że przód przebywa inną droge niż tył w stosunku do obiektu nieruchomego czyli twojego aparatu

wiec musisz "strzelać z boku" :P

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Nie jest to moja dziedzina, ale samoloty przynajmniej te śmigłowe czy motocykle to priorytet czasu, all servo + seria.Ustawienia czasu powiedzmy od 1/60 s i dłuższe,centralny punkt AF, staram się celować w przód,ale to nie reguła, wszystko zależy od warunków szybkości przedmiotu.Na pewno są tu lepsi znawcy ode mnie,więc powinni Ci to lepiej wytłumaczyć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem podstawa to pewna ręka
    Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 14-04-2011 o 21:12 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=mały głód;959274]
    Cytat Zamieszczone przez misiek100 Zobacz posta
    . O ile panoramowanie centralne idzie w miarę to strzały z boku są tragiczne.QUOTE]

:razz:

nie za bardzo wiem co uważasz za "panoramowanie centralne" a co za "strzały z boku"

ale w zakręcie niegdy nie bedziesz miał auta nieporuszonego ( bo to poruszenie a nie nieostrosć ) od A do Z

a to z tego powodu że przód przebywa inną droge niż tył w stosunku do obiektu nieruchomego czyli twojego aparatu

wiec musisz "strzelać z boku" :P

,,Centralne" mniej więcej na wprost boku autka.
    Chodzi o to że jak bedzie samochód na łuku bardziej z przodu to w które miejsce walić żeby był w miare ostry - czytałem cos o zależności kątowej
    i prawdopodobnie waląc bardziej w przód rozjedzie mi się tył ale czy na pewno ??
    Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Zapomniałem podstawa to pewna ręka
    No różnie to bywa
    Ostatnio edytowane przez misiek100 ; 14-04-2011 o 21:20 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

zalezy czy panoramowanie czy mrożenie, przy panoramowaniu czasy dluzsze , AF ciągły, ostrzenie najlepiej środkowe. Przy kajtkach lub amatorskich zawodach ćwiczyć i ćwiczyć. Aby na RSMP zrobić jak najlepsze zdjęcia.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiek100 Zobacz posta
    prawdopodobnie waląc bardziej w przód rozjedzie mi się tył ale czy na pewno ??
    na pewno

ale nie martw sie
    to fajnie wygląda :P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowa Ruda

Domyślnie

tak. tym bardziej jak ten tył zawija się na drzewie czy innym kamieniu :P

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Totalny Zobacz posta
    zalezy czy panoramowanie czy mrożenie, przy panoramowaniu czasy dluzsze , AF ciągły, ostrzenie najlepiej środkowe. Przy kajtkach lub amatorskich zawodach ćwiczyć i ćwiczyć. Aby na RSMP zrobić jak najlepsze zdjęcia.
    Tylko panoramowanie - mrożenie już tam było kiedyś jadąc na rajd 500-600 km malo satyfakcjuonujące jest przywiezienie 15 % dobrych fot.
    Troche pomieszałem w tym poście,, masło maślane" chodzi mi o to że panoramowanie jako takie mi wychodzi jeśli takie najprostrze panoramowanie boku samochodu. Gorzej jeśli są inne ujęcia na długich czasach czyli np. Takie i tutaj chciałbym mieć przód ostry to mam walić centralnym w przód ??

link.

http://s53.radikal.ru/i140/1104/96/72e7e00c557e.jpg

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mały głód Zobacz posta
    no o to pytałem z tym panoramowanie z ,,boku" :P

Jak bede chciał mieć ostrość na błotniku to walić centralnym i trzymac za nim ?. To już chyba prawie wszystko kumam.
    Woogóle gdzie sie tutaj edytuje posty bo ślepy jakis dizsiaj jestem ;P
    Ostatnio edytowane przez misiek100 ; 14-04-2011 o 21:56 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów