Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: zoom 24-70/105 czy 35L + 85 1.8?

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie zoom 24-70/105 czy 35L + 85 1.8?

Witam, pytanie jak w tytule. Niebawem kupować będę nowy obiektyw/obiektywy, służące mi tak naprawdę do wszystkiego (fotografia podróżnicza, czyt. portret, trochę street, trochę krajobrazów). Póki co fotografuję analogiem i nawet po przesiadce na cyfrę nie zamierzam go sprzedawać. Przyszła planowana puszka to coś FF (5d mark II lub 1Ds mark II). Z racji tego, iż w obecnej chwili nie mam opcji zmiany ISO w trakcie fotografowania, a zakładając nowy film i tak poruszam się w zasadzie w przedziale ISO 50 - 400, wybór zooma L wcale nie jest taki oczywisty, z uwagi na światło tychże zoomów. Jaka jest wasza opinia w tym zakresie i co byście polecili do tego typu zastosowań, biorąc pod uwagę fakt, iż obecnie używam kliszaka, a później te słoiki działać będą z cyfrą?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dal mnie opcja druga jest lepsza ze względu na światło. Tylko 35mm to wąsko jak na widoczki

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Zupełnie różne historie te szkła i zestawienia. Najlepiej mieć i zoom i stałki. Nie bardzo widzę jakieś inne rozwiązanie....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

24-105L + 35mm 2.0 + 85mm 1.8 i jest zestaw do wszystkiego .Sprecyzujesz się lub któraś ogniskowa się spodoba lub wolisz światło zamiast uniwersalności to zamienisz zooma na 24/35 L .

Dopiero zaczyna Awatar k4rni

Domyślnie

albo 17-40 L + 35 L 1.4 + 85 1.8 - całkiem zacny zestaw do którego np Ja się będę skłaniał ewentualnie zamiast 17-40 możesz wybrać 24-105 ale wtedy musisz sobie odpowiedzieć czy nie lepiej zamiast 35 brać 24 L
    5D + 24-105L, 85 1.8, 70-200 2.8L + 580 EXII

Coś już napisał

Domyślnie

35L + 85. uniwersalny zestaw. później można dokupić coś szerszego. 35 to wcale nie jest tak wąsko wbrew pozorom. zdjęć małych pokojów na wycieczkach się nie robi, do street w zupełności wystarczy, a światło to światło. tego stabilizacja nie zastąpi.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    Najlepiej mieć i zoom i stałki.
    Dokładnie. Tylko czy branie 24-105 będzie warte zachodu. W prawdzie będzie to świetny spacerniak, ale 24-70/2.8 może okazać się lepszym wyborem. Sam czasami żałuję, że nie skusiłem się na zakup 24-70 nawet sigmy z hsm gdyż zyskałbym sporo.

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    służące mi tak naprawdę do wszystkiego
    Do wszystkiego, to trzeba mieć dużo różnej optyki. Ostatnio w podróży miałem 5d, 35L i 85 1.8. Uniwersalny zestaw, chociaż nie ukrywam, żałowałem kilka razy że nie zabrałem czegoś szerszego. Poza tym pytanie jakie to podróże, jesli warunki do zamiany szkieł "w akcji" są trudne to rozważ jakieś 24-70.

Pozdrawiam
    Kwazar
    5d, 50d, stałki, zoomy
    Fotograf Bydgoszcz
    Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwazar Zobacz posta
    Ostatnio w podróży miałem 5d, 35L i 85 1.8. Uniwersalny zestaw, chociaż nie ukrywam, żałowałem kilka razy że nie zabrałem czegoś szerszego.
    Kwazar
    mocno bym się zastanowił, czy dla kilku kadrów warto targać większą torbę + więcej szkła w środku. jedna 35 przy body, druga 85 luzem (czy na odwrót) - to wchodzi nawet do małej torby. trzecie szkło to i waga i inna torba najczęściej.
    zawsze można też posilić się zrobieniem panoramy.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Na pytanie założyciela wątku nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi. Tam gdzie jest czas na ew. zmiany szkła, gdzie można podejść/odejść, jest opanowanie aparatu pozwalające na zrobienie ostrego zdjęcia na pełnym otworze przysłony, tam lepsze efekty dadzą stałki.
    Tam gdzie nie ma czasu, nie ma swobody ruchu, nie ma 3 body, każde z innym obiektywem, są nieprzewidywalne do końca scenariusze wydarzeń, każda stałka przegrywa z zoomem.
    Wg mnie, warto mieć i zoom, i stałki. Zaczynać od zooma, dokupić jedną stałkę o ogniskowej, której najczęściej używamy i wtedy myśleć nad następną.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów