Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Przebarwienia/dziwny WB na części zdjęcia - 5DII

Domyślnie Przebarwienia/dziwny WB na części zdjęcia - 5DII

Witam Szanowne forum,

Mam dziwny (dla mnie) problem, otóż na niektórych zdjęciach zmienia mi się balans bieli na górnej lub dolnej krawędzi, czasami też na całym zdjęciu. wiem, co powiecie - automat... Nie, WB ustawiony w pozycji "K". Powiem więcej - 3 zdjęcia w odstępie 5 sekund i każde jedno coraz cieplejsze. nie mam przy sobie gwarancji, ale czuję, że się skończyła kilka dni temu tym bardziej problem spędzi mi dziś sen z powiek.
    Z początku podejrzewałem, że może matryca się zagrzała no ale nie zrobiłem 30 zdjęć tylko 3-4.

Wrzucam jedno ze zdjęć z przebarwieniem. Pomóżcie !!

Tryb manualny, F/1.4, 1/400s, ISO800.

5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
    Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze

Uzależniony

Domyślnie

Lampa błyskowa tutaj błyskała ? (możliwe by takie coś było 1/400s i brak synchronizacji)

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Świetlówki i czas dłuższy jak 1/250sekundy i masz gratisowe artefakty. EXIF mówi 1/400s więc pasuje do mojej diagnozy. Miłego fotografowania bez artefaktów!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Świetlówki jak nic.

Domyślnie

bez lampy. ale czas jest krótszy niż 1/250. muszę powiedzieć, że świetlówki też podejrzewałem ale jakoś mi nie pasuje do reszty reportażu. dlaczego na jednych się pojawiają a na innych nie? wina starych świetlówek?

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek GRUBY Zobacz posta
    bez lampy. ale czas jest krótszy niż 1/250. muszę powiedzieć, że świetlówki też podejrzewałem ale jakoś mi nie pasuje do reszty reportażu. dlaczego na jednych się pojawiają a na innych nie? wina starych świetlówek?
    Raz sie trafi raz nie.. taki kolor mają dokładnie przebarwienia od świetlówek.

@allxages: Ciekawe ile jeszcze osób będzie oglądając zdjęcia przy świetlówkach mówiło że ma zepsutą matryce :-))

Domyślnie

ja nie powiedziałem, że mam zepsutą matrycę choć nie powiem, że nie przeszło mi to przez myśl. no ale to prawo "świeżaka"

dzieki, Panowie! to będzie spokojna noc

Uprawnienia umieszczania postów