Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pytanie co do jakości zdjęć

Coś już napisał Awatar fafinek

Domyślnie Pytanie co do jakości zdjęć

Witam, ostatnio zastanawia mnie taka sprawa związana z kontrastem i nasyceniem barw na zdjęciach. Zamieszczę dwa i proszę was o zdecydowanie, które wypada lepiej. Dodam, że jedno zrobione jest w technice HDR poprzez funkcję LDR, starałem się po prostu doświetlić i vice versa te obszary, które są przepalone lub niedoświetlone. Niektórym hdry bardziej podchodzą, innym nie. Także nie do końca wiem, jak mogę delikatnie polepszyć takie dość szare, mgliste i niedoświetlone miejscami zdjęcie. Po dłuższym przyglądaniu się wg. mnie hdr jest przesadzony z kontrastem, a 1 znowu blade.
    1.
    2.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Drugie wygląda jak koszmarek.
    Pierwsze wygląda po prostu źle.

Domyślnie

No dobrze, rozumiem, a coś więcej żeby może poradzić?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Przede wszystkim zapomnij o HDRach.
    Później poczytaj o poprawnym naświetleniu zdjęć itd. Np. zajrzyj do tego działu:
    http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=38

Znajdziesz tam conajmniej kilka ważnych artykułów o naświetlaniu zdjęć itd.

Dopiero zaczyna Awatar monart

Domyślnie

Każde zdjęcie trzeba trochę podrasować. Drugie jest dobrze naświetlone , zmniejsz kontrast i nasycenie, rozjaśnij trochę i gotowe.
    Trójmiasto - studio do wynajęcia.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja nie jestem specjalistą od cyfrówek, gdyż swoją pierwszą w życiu dopiero kupuję. Robiąc jednak zdjęcia analogiem, gdzie możliwości korekt i poprawek ni ma, nauczyłem się, że w takich warunkach nie ma co nawet aparatu wyciągać. Nie mówię nawet o tym, czy kadr mi się podoba czy nie, gdyż nie to jest tematem. Prawda jest jednak taka, że najlepsze zdjęcia krajobrazu czy architektury nie powstawały dzięki obróbce w PhotoShopie, a dzięki wyjątkowemu oświetleniu. Zdjęcie tego samego miejsca o godzinie 5 rano, jak można liczyć np. na poranną mgłę oświetloną wschodzącym słońcem byłoby znacznie lepiej naświetlone.

Które zdjęcie wypada lepiej? Żadne, lecz jeśli miałbym wskazać, to raczej drugie. Choć zdecydowanie nie lubię radioaktywnych zdjęć, a na drugim właśnie kopuła kościoła się świeci.

Domyślnie

Jesteś z Gostynia, czy tylko przejazdem?

Domyślnie

Jestem z Gostynia kolego, zgadza się
    Może i trochę przesadzona ta kopuła, rzeczywiście aż bije. Zatem popracuję nad mniejszym kontrastem. A co poradzicie na miejsca niedoświetlone lub przepalone od słońca? Na 1 zdjęciu ewidentnie widać niedoświetlenie pod krzakami i na nich, jest praktycznie czarno. LDR/HDR w tej sytuacji jest świetny, gdyż potrafi takie miejsca doświetlić/usunąć przepalenia, w tym przypadku na chmurach pojawiło się kilka. Co zatem z tym fantem, jeśli nie chce się używać tej funkcji obróbki?

Domyślnie

Jeśli mógłbym dostać jeszcze jakieś rady co do tych kolorów to byłoby naprawdę super

Coś już napisał

Domyślnie

zależy jakich rad oczekujesz... obniż odrobinę nasycenie żółtego, zwiększ kontrast, przyciemnij niebieski i na mój gust powinno być lepiej

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów