Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: zawieszanie lustra Canon eos 1V+obiektyw m42

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Okleiłem wnętrze adaptera taśmą izolacyjną dokładnie, i niestety to nic nie zmienia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Będę używał tylko tego z dendalionem, a tego bez na 7D.
    Dzięki za wskazówki.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez jansen ; 14-04-2011 o 13:39 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jansen Zobacz posta
    Ok, już wiem o co biega.
    Na złączu obiektywu w puszce jest bolec blokujący obiektyw. Jeżeli założy się adapter na M42 (bez chipa i potwierdzenia ostrości) z obiektywem i zablokuje po przekręceniu, aparat działa tak jak opisałem. Należy odblokować adapter i lekko przekręcić, żeby bolec pozostał wciśnięty pod kołnierzem adaptera (ale tylko na tyle, żeby nie wskoczył w wycięcie blokady na kołnierzu) i wtedy aparat działa poprawnie we wszystkich trybach.
    Ale to na pewno TEN bolec od blokowania obiektywu?
    Bo np. w EOSie 50 jest to dodatkowy przełącznik umieszczony wewnątrz gniazda obiektywu, po przeciwnej stronie do blokady, i przełączany przez jeden z rygli bagnetu. Jeśli adapter jest bez dandeliona, przełącznik musi zostać niewciśnięty, ergo adapter musi mieć nieco krótszy ten jeden rygiel, aby nie sięgał przełącznika. W przeciwnym razie skutkuje to właśnie zawieszeniem aparatu z podniesionem lustrem.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów