Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jak chronicie sprzęt przed kurzem?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołów

Domyślnie Jak chronicie sprzęt przed kurzem?

Ostatnio zauważyłem, że mój nowy obiektyw zassał odrobinę kurzu do środka. Bardzo zmartwił mnie ten fakt Sprzęt trzymam w plecaku w szafie w sypialni (niestety nie mam innej możliwości). Spanikowałem do tego stopnia, że kupiłem dzisiaj worki zamykane na strunę i pochowałem do nich sprzęt. Jak wy radzicie sobie z kurzem ?
    Canon 50D, Tamron 17-50mm f2,8 VC, CANON 70-200mm L f4 USM, Canon 50mm f1,8, SMC TAKUMAR 55m f1,8 .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Nie pozwalam mu leżeć i kurzyć się...

A tak poważnie, to wszystko trzymam w torbie, sprzęt czyszczę dokładnie i regularnie.
    Bardzo dobrze sprawdzają się wg mnie pędzelki ze sztucznego włosia, bo lepiej zbierają kurz i paprochy. Natomiast jak bardziej ryzykowny transport się szykuje, to też stosuję folie, ale niekoniecznie te strunowe. Być może to tylko szczęście, ale na razie paprochów nigdzie nie miałem, nawet w wiekowych szkłach na M42.
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leonsio Zobacz posta
    kupiłem dzisiaj worki zamykane na strunę i pochowałem do nich sprzęt
    Nawet, jak fotografujesz, to nie wyciągaj gratów z tych worków
    W Tamronach kurz to normalka. W body zresztą również... Dmuchać gruchą i nie przejmować się, póki nie widać nic na fotach...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leonsio Zobacz posta
    Ostatnio zauważyłem, że mój nowy obiektyw zassał odrobinę kurzu do środka. Bardzo zmartwił mnie ten fakt Sprzęt trzymam w plecaku w szafie w sypialni (niestety nie mam innej możliwości). Spanikowałem do tego stopnia, że kupiłem dzisiaj worki zamykane na strunę i pochowałem do nich sprzęt. Jak wy radzicie sobie z kurzem ?
    WOW!

Nie będziesz się teraz bał wyciągnąć żeby robić zdjęcia?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna Awatar fotoG3

Domyślnie

W normalnym użytkowaniu kurz nie jest groźny.
    Problemem jest piasek na plaży.
    Po każdej wizycie nad morzem spędzam sporo czasu przy czyszczeniu sprzętu, torby, statywu. Piasek jest zdradliwy. Też myślałem o workach strunowych, ale w praktyce nie da się tego stosować i jedyne czego pilnuję to dekielki na obiektywach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kurz jest wszechobecny i nie da sie go uniknąć. Normalnie mam w domu dwie torby - jedną zbiorczą i druga tzw. spacerową. W pierwszej magazynuję sprzęt wszelaki , żeby nie lezał na półkach. Druga służy do codziennego noszenia najpotrzebniejszego sprzętu.
    No i regularne czyszczenie... nic nie poradzisz
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

w plener i szukać kadrów a nie pyłków, bo tych znajomym i nam pokazywał nie będziesz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Gruszka, pędzel, obiektywy w torbie przechowywać z nałożonymi dekielkami, ale najważniejsze: robić zdjęcia i nie oglądać obiektywów pod światło

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario_n Zobacz posta
    Gruszka, pędzel, obiektywy w torbie przechowywać z nałożonymi dekielkami, ale najważniejsze: robić zdjęcia i nie oglądać obiektywów pod światło
    Czyli parafrazując przysłowie: czego matryca nie widzi tego sercu nie zal... W sumie racja.
    Kilka lat temu, po wakacjach nad morzem miałem w swoim Lumiksie tyle piachu, że silniczki trzeszczały przy zoomie, na szkle też były ze dwa paprochy, ale na zdjęciach nawet najmniejszych śladów po nich.
    Jednakże uważam, że lepiej zapobiegać niż leczyć i obchodzę się ze wszystkim jak z jakiem
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Jak fotografuję rajd szutrowy i jest dużo kurzu i pyłu to używam pokrowców przeciwdeszczowych. Potem gruszka i pędzelek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów