Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Jak chronicie sprzęt przed kurzem?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Moim zdaniem należy zachować zdrowy rozsądek.
    Pakowanie obiektywów w szczelne worki aby je przechowyać w warunkach domowych jest bezcelowe, bo i tak sprzęt jest najbardziej narażony na kurz i pył w trakcie jego używania.
    Pamietam taką jedną wycieczkę, w górach, z mocnym wiatrem w okresie intensywnego pylenia sosny... aparat był cały oblepiony żółtym pyłkiem, do obiektywu też się sporo dostało. W Chorwacji na półwyspie Kamienjak wiatr niósł ze sobą masę drobnego białego pyłu (jakby zmieloną kredę/mąkę), aparat był cały biały, ale zdjęcia robiłem. Sprzęt przeżył to wszystko i ciągle działa. Nigdy go jakoś specjalnie nie czyściłem, jedynie jak widzę plamki na zdjęciach to dmucham na matrycę, a jak nie pomaga to na mokro.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak nie używam sprzętu, to trzymam go w plecaku. Całkiem proste.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna Awatar fotoG3

Domyślnie

Merauder
    Mojego EF10-22 mam już kilka lat. Kupiłem go od kolegi z filtrem UV Hoya, ale po paru miesiącach zdjąłem filtr i od kilku lat pracuję bez filtra.
    Przed chwilą obejrzałem obiektyw pod światło i jest OK. Widać jakiś jeden paproszek, ale ogólnie jest bardzo czysto. Bezwzględnie przestrzegam zakładania dekielka na obiektyw gdy dłużej nie robię zdjęć, w torbie zawsze jest zabezpieczony deklami z dwóch stron.

sprocket73
    EF15-85 przyciąga mnie jak magnes, stąd moje pytania.
    Przydałby się spacer zoom na wyjścia.
    Sporo robiłem EF17-85 i bardzo podobał mi się zakres ogniskowych, teraz EF15-85 ma jeszcze lepszy dół.
    Czekam jeszcze na stałkę z zakresu 20-24mm, ale ze średniej półki cenowej. Canon nie lubi rozpieszczać nas tańszymi stałkami.
    Wtedy nie musiałbym mieć zooma.

W czasach Praktiki większość zdjęć robiłem obiektywem 28mm.
    Wracam do tematu pyłków
    Wtedy zupełnie inaczej wyglądała walka z paprochami.
    Nie miało dużego znaczenia co dzieje się w aparacie. Każdy negatyw to była nowa, czysta matryca. Natomiast do pasji doprowadzały mnie paprochy na czarno-białych odbitkach.
    Nawet wróciłem w zeszłym roku na chwilę do analoga, ale walka z kurzem psuje urok tej zabawy - to czysta strata czasu i nerwów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prosiłbym o trzymanie się tematu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Mój sprzęt leży sobie w szufladzie i ma się dobrze. Nie używam żadnych worków, pudełek i czego tam jeszcze. Istnieje takie coś jak pędzelek z dmuchawką lub podobne wynalazki. Gdybym się przejmował takimi pierdołami jak pyłki na obiektywie, to strach pomyśleć co robiłbym z moim autem. Pewnie w ogóle z garażu bym nim nie wyjeżdżał, bo się pobrudzi albo co gorsze, ktoś we mnie wjedzie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak nawiasem mówiąc trzymanie szkieł w szczelnych workach to głupota i hodowla pleśni murowana albo grzybów jak się wilgoć dostanie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leonsio Zobacz posta
    Jak wy radzicie sobie z kurzem ?
    Osobiście traktuję go sikiem prostym ;-)
    Nieużywany sprzęt leży w torbie - tam jest wolny od kurzu. Używany sprzęt jest po prostu używany - na ziemię go nie rzucam, a na to co do środka wejdzie wpływu nie mam. A skoro nie mam to i nie mam powodu żeby się tym jakkolwiek przejmować. Będzie tragicznie brudny to się go po prostu wyczyści lub odda do czyszczenia.
    Chowanie elektroniki w szczelne worki to głupota - nie ma jak oddychać. Pierwszy krok do zaśniedziałych połączeń i problemów w przyszłości.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Dobry przykład violan :-D
    Nie ma co panikować. Sprzęt nawet się kurzy w szafie. Normalna rzecz. Jak ktoś nie będzie uważał, dbał o sprzęt to żadne sposoby nie pomogą.
    Nie ma co podać w paranoje z tym kurzem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mój nowy obiektyw był nigdy nie używany. Leżał sobie w pudełku do tego w pokrowcu a ostatnio okazało się że na soczewce są jakieś minimalne pyłki. Jak widać kurz jest nieunikniony. Wiadomo że najlepiej chronić obiektyw filtrem i do tego trzymać go na jednym body wtedy jest wszystko cacy. No ale życie pokazuje że nie zawsze się tak da bo trzeba mieć albo sporo środków pieniężnych albo ogromny plecak na sprzęt.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Nie pakuje w zadne folie, mam aparat w szufladzie,zadnej torby jeszcze nie kupilem.
    A ci na zdjeciach, to troche inna liga. Im za to placa, za sprzet tez im pewnie placa wiec maja w tylku.
    Normalnie uzywam, bo o sciane tez aparatem nie rzucam.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów