Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: 40d vs 500d

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polisa Zobacz posta
    No tak ale czy pomiędzy 40D a 500D jest aż tak wielka przepaść w elektronice, że warto rezygnować z 6,5 klatek/s i magnezowego body, górnego wyświetlacza. Body 40D jest za 1800zł z przebiegiem 20k a nowe 500D jest za 2100-2200 z kitem więc różnica niewielka.
    Gdzie? Ja w grudniu kupiłem 40D z przebiegiem 6700, dodatkowym aku (zamiennik) i kartą 8 GB za 1700 zł, więc z 1800 za puchę z przebiegiem 20k to moim zdaniem mocne przegięcie.
    Tak czy inaczej: przyłączam się do zdania, że wszystko zależy od tego, czy ci zależy na ergonomii i jak który leży w łapie.
    Miałem w ręku 450D i 550D i oba mi leżały przyzwoicie, ale wziąłem 40-stkę i była idealna. Każdemu jednak nie dogodzisz i moja siostra stwierdziła, że 40D za duże, za ciężkie i ma źle rozmieszczone przyciski - o gustach (i rozmiarze łapy) się nie dyskutuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Gdzie? Ja w grudniu kupiłem 40D z przebiegiem 6700, dodatkowym aku (zamiennik) i kartą 8 GB za 1700 zł
    Siedzę na allegro od kilkunastu dni i nie było żadnego godnego uwagi, ba za puchę z przebiegiem 50k trzeba zapłacić koło 2tys.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polisa Zobacz posta
    Siedzę na allegro od kilkunastu dni i nie było żadnego godnego uwagi, ba za puchę z przebiegiem 50k trzeba zapłacić koło 2tys.
    Faktycznie, ja na swojego polowałem ponad miesiąc, ale ostatecznie nie wybrałem najlepszej okazji, bo wolałem trochę drożej, ale bez najmniejszej ryski z odbiorem osobistym parę km od domu.

Radzę przeszukać zakończone:

http://allegro.pl/aparat-canon-40d-b...521773569.html
    http://allegro.pl/body-canon-40d-bdb...463782206.html

Jak widać trafiają się z przyzwoitym przebiegiem za ok 1,5k, tylko trzeba zapolować

Domyślnie

Widać nic, tylko inwestować w puszki. Kupiłem 40D rok temu za 1800zł razem z lampą o wartości ~200zł. Przebieg ~10k, stan idealny, karta 2GB.
    Obecnie na allegro są chyba ~ 1500-1600 Na naszej giełdzie za 1200 był w tym tygodniu.

Co do wyboru, to 500D jest idealny na niedzielny spacer, wakacje itp.
    40D szybki w obsłudze, przyciski tam gdzie trzeba, normalny grip, da się używać z większymi cięższymi szkłami.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Dla mnie ekran był bardzo ważny. Także ciężar. 500D jest lżejszy od 40D nawet z gripem (porównałem z kolegi 40stka.)
    Poza tym szybszy procesor (DigicIV) i nówka sztuka za niewiele drożej.
    ... a i filmy dołożyli gratis co się czasem przydaje...
    Brakuje mi tylko wyświetlacza i pokrętła...
    Zdjęcia z obu wygladaja tak samo więc technicznie nie ma raczej różnicy. Mnie natomiast jako amatorowi powyższe cechy przeważyły nad decyzj kupna. Szczególnie fakt, że kupiłem nowy na gwarancji...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

dorzucę coś od siebie bo miałem trochę styczności z 40D.
    ISO chyba wypada lepiej niż w 50D, mniej szumi, poza tym super matryca w 50tce i opcja strzelania w sRAW1 - 7,1MPx. Trochę to dziwne, pewnie marketing.
    Ergonomia jest super, wykonanie też, jak nie przeszkadza Ci to że używane to bym brał, pomysł z gripem fajny ale może jednak warto pójść w xxD.
    Przy 500D spięcie mniejszego modelu z dłuższym szkłem i jeszcze jak bez stabilizacji szybko pokaże efekty huśtania zestawem w łapach. a tele pewnie się tak czy inaczej pojawi, chociaż nie musi wcale być to 70-200L a np 55-250 które zdjęcia robi fajne a kolosem nie jest.
    reasumując ameryki nie odkryję jak Ci powiem żebyś znalazł gdzieś 40/50D i pomacał je porównując do 500/550D ostatecznie w sklepie 550/600D kontra 60D chociaż to nie będzie już to samo.
    powodzenia!
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Faktycznie, ja na swojego polowałem ponad miesiąc
    Pewnie jest duże zapotrzebowanie na czterdziestki, bo skończyły się "kultowe" 50D ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Pewnie jest duże zapotrzebowanie na czterdziestki, bo skończyły się "kultowe" 50D ;-)
    Może przyszła moda na kultowe czterdziestki :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Może przyszła moda na kultowe czterdziestki :wink:.
    "Czterdziestek" nie ma co kupować, bo są ryczące .

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

ja się wypowiem może jako aktualny właściciel obydwóch puszek... Różnica pomiedzy tymi aparatami minimalna. W jakości zdjeć właściwie niezauważalna... ale jeżeli mam porównywać to chyba lekko 500D prowadzi - jednak procek robi swoje i przy wyższym iso zaryzykuje że 500 lepiej sobie radzi. Co do obsługi wiadomo 40stka lepsza wygodniejsza i magiczne kółko robi swoje... jak również dodatkowy wyświetlacz. Zakłądając jednak że kiedyś będę wymieniał jedną z puszek i tylko jedna zostanie jako backup... chyba zostawię 500D bo jest praktyczniejsza... i zawsze można jakiś filmik dziabnąć... zdarzyło mi się kilka razy i jakość była bardzo dobra więc skoro jest taka opcja to dlaczego nie korzystać. Więc podsumowując w ergonomii wygrywa 40D ale w praktyczności zastosowania 500D... tyle że musze koniecznie gripa dokupić bo co raz częściej używam właśnie 500tki i brakuje mi tego drobiazgu.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów