Niestety drogo zawsze będzie jeśli oczywiście zależy Ci na jakości. Mam kilku znajomych w nikosiu, chwalą sobie, ale i narzekają na niektóre braki. Chociażby podoba im się plastyka z 85/1.8 canona czy 50/1.4 nawet 50/1.8 - kiedy w nikonie ten ostatni występuje w dwóch wersjach. Ostrą i gorszą optycznie i na odwrót. Oczywiście z ich systemu mam faworyta - 24-70/2.8 nikon - bardzo zacne szkiełko - tylko patrząc po cenie nie mam szans po sprzedaży tego co mam zakupić FF - więc nikon odpada.
Dokładnie mam tak samo, 7d jest nadal drogi, a 5d nie kupię używki z powodów chociażby wymienionych w temacie "podejrzane aukcje na allegro".. Podobnie jak kolege wyżej sprzedałbym swojego ale 7D taki drogi 2k dołożyć nie mam a 60D to się boję :P.
Spójrzmy sobie na AWB w C i N. W canonie awb działa wyśmienicie - to dla amatora duży plus na początek. Oczywiste jest, że wchodząc w goły format - RAW, te spostrzeżenie zniknie![]()
W nikonie natomiast iso powyżej 3200 jest takie, no inneW canonie mam poziome paski na 50D, w N jest inaczej.
No i najważniejsze dla mnie jest to, że po zakupie za 180 złociszy przejściówki mogę do C podpinać w sumie większość szkieł w tym podpinam mojego nikkora 50/1.4W nikonie natomiast trzeba zakupić przejściówkę z optyką (jeśli dobrej jakości to kosztuje naprawdę sporo)
Dokładnie. Jeśli chodzi o crop, to zawsze wybierzesz nawet psiaka, bo nie zadłuży Ci tak portfelaCo tam nie wybierzesz to i tak fajnie by mieć w danym systemie sigmę 10-20 do widoczków + zoom spacerowy+stałka do portertów+obiektyw makro+zoom na ptaszory :P...
pozdr.![]()