W nikonie jest fajne 18-200, dla niego warto wziąć jakieś d90 czy co tam![]()
W nikonie jest fajne 18-200, dla niego warto wziąć jakieś d90 czy co tam![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Słuchajcie a jak ma się teraz porównanie D90 do 40D/50D ? D90 + 18-105 można mieć za 2300zł, 50D 2300zł chcą za same body i to jeszcze w średnich stanach. Jak to jest z tym brakiem iso100 w D90, mocno dokucza ? Skończy się chyba na rzucie monetą![]()
Mnie tam brak iso 100 w nikonach nie dokuczal, jest 100 cyfrowa/elektroniczna/programowa czy jak sie to zwie.
Rzut moneta najlepszy, chociaz kombos d90 + 35 1.8 w canonie nie ma tak taniego odpowiednika![]()
Ja często jeżdzę z kolegą w teren który ma tylko D90+N18-105VR, nie mam zastrzeżeń do jego puchy, obiektywy robią swoje a nie puchy, masz w nim to samo co w 50D tylko w plastiku i dodatkowo filmy...jakimiś tam brakami szklarni nikona to się nie przejmuj wcale bo i tak bedziesz jak to amator miał góra 5 szkieł i to z dolnej półki więc nie poczujesz...fotografia to drogie hobby -. Podobnie jak kolege wyżej sprzedałbym swojego ale 7D taki drogi 2k dołożyć nie mam a 60D to się boję :P.
Nikony inaczej malują niż Canon to widać odrazu na fotach w raw można sobie i tak wyczarować co się chce ale może to na zasadzie że trawa bardziej zielona jest u sąsiada. Co tam nie wybierzesz to i tak fajnie by mieć w danym systemie sigmę 10-20 do widoczków + zoom spacerowy+stałka do portertów+obiektyw makro+zoom na ptaszory :P...
pozdr.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Niestety drogo zawsze będzie jeśli oczywiście zależy Ci na jakości. Mam kilku znajomych w nikosiu, chwalą sobie, ale i narzekają na niektóre braki. Chociażby podoba im się plastyka z 85/1.8 canona czy 50/1.4 nawet 50/1.8 - kiedy w nikonie ten ostatni występuje w dwóch wersjach. Ostrą i gorszą optycznie i na odwrót. Oczywiście z ich systemu mam faworyta - 24-70/2.8 nikon - bardzo zacne szkiełko - tylko patrząc po cenie nie mam szans po sprzedaży tego co mam zakupić FF - więc nikon odpada.
Dokładnie mam tak samo, 7d jest nadal drogi, a 5d nie kupię używki z powodów chociażby wymienionych w temacie "podejrzane aukcje na allegro".. Podobnie jak kolege wyżej sprzedałbym swojego ale 7D taki drogi 2k dołożyć nie mam a 60D to się boję :P.
Spójrzmy sobie na AWB w C i N. W canonie awb działa wyśmienicie - to dla amatora duży plus na początek. Oczywiste jest, że wchodząc w goły format - RAW, te spostrzeżenie zniknie![]()
W nikonie natomiast iso powyżej 3200 jest takie, no inneW canonie mam poziome paski na 50D, w N jest inaczej.
No i najważniejsze dla mnie jest to, że po zakupie za 180 złociszy przejściówki mogę do C podpinać w sumie większość szkieł w tym podpinam mojego nikkora 50/1.4W nikonie natomiast trzeba zakupić przejściówkę z optyką (jeśli dobrej jakości to kosztuje naprawdę sporo)
Dokładnie. Jeśli chodzi o crop, to zawsze wybierzesz nawet psiaka, bo nie zadłuży Ci tak portfelaCo tam nie wybierzesz to i tak fajnie by mieć w danym systemie sigmę 10-20 do widoczków + zoom spacerowy+stałka do portertów+obiektyw makro+zoom na ptaszory :P...
pozdr.![]()
Magi L-ek raczej nie uświadczę chyba, że spłynie na mnie jakaś większa ilość gotówki, porównuję szkła amatorskie czyli tak do 2 tys. Do Nikona przekonuję mnie tylko to, że będę miał od kogo pożyczyć szkło, lampę itd. nikt ze znajomych nie ma Canona więc musiał bym polegać tylko na sobie. Ciągnie mnie do Canona ale teraz ceny 50D strasznie podskoczyły, nie stać mnie na samą puchę za 2,5 tys. bo na szkła mało mi zostanie.