Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: 40d vs 500d

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

pewnie tacy się trafili - to szczególni pasjonaci muszą być

*ewentualnie osoby potrzebujące filmów dla ktorych 600D za mały a reszta za droga.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Różnica jak dla mnie pomiędzy 50D, a 40D to zaledwie lepszy lcd w tym pierwszym i mikroregulacja. Tak, to na wyższych czułościach 40D wypada lepiej - obraz jest ładniejszy
    Ja się nie zgadzam, wg mnie 50d szumi porównywalnie albo mniej, a dodatkową atrakcją 50d jest 7,1Mpix mRAW, który podnosi "mozliwości szumowe" o jedną działkę. Na 40d mRaw to rozdzielczość znacznie mniejsza, około 2000pix na długim boku jak dobrze pamiętam.

Dobry ekran LCD to bardzo ważna sprawa, na 40d jest on tragiczny, ocena jakości zdjęć jest bardzo kłopotliwa. W 50d łatwo ocenić zdjęcie na wyswietlaczu. Dla mnie to ma ogromne znaczenie np. na wyjazdach, gdzie po całym dniu robienia zdjęć mogę zrobić wstepną selekcję rawów celem oszczędzania pamięci.
    5d, 50d, stałki, zoomy
    Fotograf Bydgoszcz
    Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Tyle że sprawdzanie fotek na LCD aparatu nawet w 50D jest zwodnicze bardzo - piszę z doświaczenia.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwazar Zobacz posta
    Ja się nie zgadzam, wg mnie 50d szumi porównywalnie albo mniej
    Nie mam na myśli ilości szumu, ale jego wyglądu. W przypadku 50D ten szum na 3200 jest średni. Jeśli jednak spojrzeć na 40D, to wydaje się on być łagodniejszy.

Dobry ekran LCD to bardzo ważna sprawa, na 40d jest on tragiczny, ocena jakości zdjęć jest bardzo kłopotliwa. W 50d łatwo ocenić zdjęcie na wyswietlaczu. Dla mnie to ma ogromne znaczenie np. na wyjazdach, gdzie po całym dniu robienia zdjęć mogę zrobić wstepną selekcję rawów
    Od wielu lat ekran służy mi zaledwie do histogramu. No dodatkowo do pokazania kilku zdjęć znajomym czy rodzinie będąc w trasie. Jednak nie pokusiłem się by zabrać się za ocenę zdjęć. Szczególnie kiedy wymaga to sporo czasu. Rozumiem, że zdjęcia oceniasz przybliżając, co do szczegółu?

celem oszczędzania pamięci.
    a dodatkową atrakcją 50d jest 7,1Mpix mRAW, który podnosi "mozliwości szumowe" o jedną działkę. Na 40d mRaw to rozdzielczość znacznie mniejsza, około 2000pix na długim boku jak dobrze pamiętam.
    Oszczędzanie pamięci? No bez przesady żyjemy w czasach kiedy, to karty 32gb nie są aż tak drogie, a netbooki są dosyć tanie.

Jeśli mam sprawdzać zdjęcia w ruchu, a brakuje mi karty (chociaż to się nie często zdarza gdyż myślę zanim cyknę ), to zawsze mam do dyspozycji jakiś tablet 8' lub mojego netbooka 12'.

Gdybym miał oglądać to wszystko na malutkim ekranie, to kociokwiku bym dostał

Domyślnie

Mam taki mętlik w głowie, że nie da się tego opisać. Jak już byłem prawie zdecydowany na 40D to zacząłem się zastanawiać nad N D90, chociaż numerem 1 i tak jest 50D(szkoda, że na alledrogo same trupy po 2500k...)

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polisa Zobacz posta
    [...] chociaż numerem 1 i tak jest 50D(szkoda, że na alledrogo same trupy po 2500k...)
    Ile???
    Tutaj jakoś takiego licznika nie ma.

Domyślnie

Ale zobacz na cenę w tym momencie i zobacz ile dni do końca, teraz za 50D cenią sobie około 2,5 za body, jak cena ich nie zadowala to odwołują aukcję i piszą, że aparat uległ uszkodzeniu.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polisa Zobacz posta
    Ale zobacz na cenę w tym momencie i zobacz ile dni do końca, teraz za 50D cenią sobie około 2,5 za body, jak cena ich nie zadowala to odwołują aukcję i piszą, że aparat uległ uszkodzeniu.
    Wiesz, co gdyby nie skok 7d z 4200 do 5000-5100, to odsprzedałbym Ci mojego. Niestety skok cenowy jest i do wymiany 50d będę czekał do przyszłego roku

Domyślnie

Najgorsze, że rozmawiałem z kuzynem który używa Nikona i D90 zaczął wzbudzać moje zainteresowanie. Wiem, że to klasa niżej niż 40D/50D ale możliwość pożyczania szkieł kusi. Z kolei tele u nikona to kosz 1300zł a u canona mam 55-250 za 700zł. Strasznie trudne podjąć w dzisiejszych czasach decyzję :P Obrazki bardziej podobają mi się z Canona, i szumy wyglądają trochę lepiej.

PS: Wiem, że trochę marudzę ale body+ 2 obiektywy to jednak trochę kasy.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Lepiej się porządnie zastanów, bo może się okazać że to od Ciebie kuzyn by pożyczał szkła, a nie odwrotnie. Biorąc pod uwagę ten argument naciąłem się. Gdyż to ja pożyczam szkiełka, a nie kolega (bakcyl go złapał, ale nadal jest przy kicie i 1000d - od 3 lat żadnych zmian ).

Automatyczny balans bieli w canonie bardzo dobrze sobie radzi, ale użyteczne iso w nikonie jest troszeczkę lepsze. Sam rozważałem tę opcję, ale musiałbym już kupić D300s lub D700 i sprzedać całą szklarnię.

Najlepszy sposób na wybór systemu: przejrzyj szkła, które Cię interesują. Powiem szczerze, że w nikonie są zaledwie 3 szkiełka, które chciałem nabyć o ile zmieniłbym system. Szkiełka to: 24-70/2.8 + 35/1.8 + 70-300vr - taki zestaw pod cropa starczyłby mi na długo - ale przytocz sobie jego cenę, dodaj jeszcze cenę korpusu i lampy sb-800. Wtedy już szczena opada i wizja zmiany systemu blednie.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów