Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: 450D i padł mi kit. jakie szkło za max 300$

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

no i jestem po nieudanej niestety pierwszej operacji chirurgicznej mojego kita.
    zaczęło się bardzo obiecująco, nowy flex na miejsce wszedł bez trudności choć mogłoby się wydawać że to najtrudniejsza czynność bowiem flex się klei od spodu po zdjęciu osłonki kleju i jeden fałszywy ruch może na tym etapie go poturbować... ale udało mi się go sprawnie umieścić we właściwym miejscu. następnie wkręciłem tubus z blaszką i skręciłem całość.

próba 1 - nie działa

okazało się jednak że tubus nie został wkręcony właściwie - zabrakło jednego skoku śruby - czyli udaje się go wkręcić około 2 mm za wysoko, przez co blaszka stykająca się z flexem trochę charczy jak wciskam AF i nie dotyka całego flexa (AF więc ciągle nie działa w dwie strony).

Przez godzinę główkowałem jak to zrobić ale nie mogę sobie poradzić z odpowiednim wkręceniem tubusu Będę jeszcze próbował, może poszukam też rozwiązania na sieci hmmm nie mam pojęcia co zrobiłem nie tak
    450D, C18-55 IS, C50 1.8 II, C55-250

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

przejściówki:

http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

m42 to raczej stałki, polecam Takumar 1.8/55 + CZ Sonnar 3.5/135
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to było do: N0 Skill

nillu - widzisz, idziesz w koszty, może to nie działać zbyt dobrze, a nowy poniżej 200zł
    Ostatnio edytowane przez gavin ; 15-04-2011 o 08:46 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N0 Skill Zobacz posta
    tylko ja bym wolał zmiennoogniskowe.
    Zmiennoogniskowe powiadasz? Z tymi już tak kolorowo na m42 nie jest. Gdyż za każdym razem kiedy podejmujesz się zmiany ogniskowej musisz ostrzyć na nowo. Zajmuje Ci to wiele czasu, który często może okazać się stratny

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    nillu - widzisz, idziesz w koszty, może to nie działać zbyt dobrze, a nowy poniżej 200zł
    powiem Ci gavin że za te 50 zł tyle edukacji co zdobyłem to moje poznałem sobie w praktyce jak to wszystko działa w środku, jak działa silnik AF, że MF to tylko mechaniczne przesunięcie szkieł względem siebie, jak działa przełącznik MF/AF itd. Warto było ;P

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    A skąd jesteś? Bo jeśli gdzieś z okolic Szczecina to może chcesz ode mnie C 28-135/3,5-5,6 IS USM? Mam go ponad rok, mogę odsprzedać w cenie którą chcesz zapłacić, czyli ok. 350 USD.
    sorry nie jestem tym zainteresowany dzidofon bo primo - za wąskie te 28 na cropa a secundo.... coraz bardziej sie sklaniam ku T17-50 a pozniej moze jakies tele (moze C55-250) - jak mi oczywiscie będzie tego wąskiego zakresu brakować

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

no i udało się! druga próba

dzięki pomocy kolegi tezmarek i jego cennych rad na pw udało mi się włożyć odpowiednio tubus. wielkie podziękowania!

AF działa poprawnie, choć trochę głośniej (lekkie charczenie), jednakże jest sprawny i to najważniejsze charczenie wynika tak naprawdę z niewiedzy, bo gdybym robił to drugi raz - uniknąłbym tego

na dniach wykonam fotomanual naprawy dla wszystkich posiadaczy wadliwych 18-55 IS bo wada ta jest dość powszechna w tych szkłach. na pewno się przyda (wrzucę go na board) postaram się wymienić wszystkie punkty krytyczne i tricki które należy wykonać by sprzęt był jak nowy

Miasto
    Gdynia

Dopiero zaczyna Awatar N0 Skill

Domyślnie

Skoro mówicie ze stałoogniskowe będą lepsze to który konkretnie obiektyw polecacie ? Ogniskowa od 24 do 35.
    Canon 300D + kit

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów