Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: pomoc przy sprawdzeniu obiektywu

Dopiero zaczyna

Domyślnie pomoc przy sprawdzeniu obiektywu

Witam, mam canona 450d. Kupiłem ostatnio obiektyw Prakticar 500mm f/5.6 MC Pentacon z przejściówką na mocowanie m42. Mam gorącą prośbę do kolegów ze Śląska, a szczególnie z Katowic. Czy ktoś, kto posiada lepszego canona i większe doświadczenie mógłby mi poświęcić trochę czasu, aby sprawdzić w/w obiektyw. Testowałem go z moim aparatem i nie mogłem uzyskać ostrego zdjęcia. Chciałbym sprawdzić czy to wina obiektywu czy moich słabych umiejętności. Zdjęcia robiłem przy dobrych warunkach pogodowych i oczywiście ze statywu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

jeżeli ze statywu to musisz przy tej ogniskowej zrobić wstępne podnoszenie lustra i czas ponad 1/500 i najlepiej wężyk. Jaki masz statyw?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, mam statyw Benro A298n6 i głowicę HD28. Zestaw jest do 8kg i używam wężyka. Co to znaczy wstępne podnoszenie lustra?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Poszperaj w instrukcji jak to włączyć bo ja mam inny aparat. Lustro przy klapnięciu wprowadza drgania i na takich ogniskowych jest to już bardzo dobrze widoczne..

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy tego typu obiektywach (duże, ciężkie) i tak lekkich i małych korpusach jak Twój 450D zdecydowanie lepiej jest jak mocowanie statywowe jest na obiektywie. Np. taki pieścień jak w 70-200/2.8 - bardziej stabilne rozwiązanie niż mocowanie korpusu do statywu i duża ciężka lufa wystająca z przodu

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    jeżeli ze statywu to musisz przy tej ogniskowej zrobić wstępne podnoszenie lustra i czas ponad 1/500 i najlepiej wężyk. Jaki masz statyw?
    Witam
    A jakiż to jest powód używania tak krótkich (1/500s) czasów przy zdjęciach ze statywu????

Pozdrawiam
    Mirek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja mocuję do statywu obiektyw poprzez jego oryginalną obejmę do zamocowania.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1/500 wystarczy ale trzeba podnieść lustro. Miałem taki problem z obiektywem 1000 mm. Ok. 80% zdjęć miałem nieostrych (poruszonych). Podniesienie lustra pomogło. Mój statyw nie jest najlepszy ale jakoś się udało.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a na jaką odległość ostrzyłeś, być może nie osiągniesz nieskończoności przykładowo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    A jakiż to jest powód używania tak krótkich (1/500s) czasów przy zdjęciach ze statywu????

Pozdrawiam
    Mirek
    Żeby wyeliminować problem kijowego statywu Przy takiej ogniskowej nawet na statywie bardzo łatwo o poruszone zdjęcie, spowodowane drganiami lustra, czy czegokolwiek przy dłuższych czasach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów