Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
Tantal, powiedz mi co z tych wyliczonych przez Ciebie rzeczy ma bezpośredni wpływ na jakość zdjęć? Może i któraś z tych wymienionych cech ułatwia zrobienie zdjęcia ale spowoduje, że zdjęcie będzie lepsze z 40D niż z 30D. Co lepiej, 30D+choćby Tamron 17-50 czy 40D+kit? Którym zestawem uzyskasz lepsze zdjęcia?
No ok, mierzę to własną miarą. Nie będąc wytrawnym i doświadczonym użytkownikiem lustra spaprałem sporo zdjęć babrając się w ustawieniach, gdy sytuacja przed obiektywem zmieniała się jak w kalejdoskopie, custom byłoby dla mnie jak znalazł. Iso zawyżałem dla bezpieczeństwa i zapominałem bo nie ma go w wizjerze a klawiszologii nie mam jeszcze tak opanowanej żeby wszystko robić bez odrywania oka od wizjera. Później rozpoznawałem to przynajmniej po extremalnie krótkich czasach ekspozycji widocznych w wizjerze i już unikałem iso 1600 w pełnym słońcu...Zabrakło mi bufora w najciekawszej fazie lotu (nie mojego ), fakt że to w 20D który jest mniej pojemny niż w 30D. Uwierz że przykłady mogę mnożyć. Doskonale wiem że dochodzenie do praktycznej umiejętności robienia dobrych zdjęć będzie trwało ale trzeba też przyjąć do wiadomości że ludzie (ja) tak po prostu chcą jak najszybciej mieć swoje bardzo dobre zdjęcia. Niekoniecznie dopiero wtedy jak będą w tym dobrzy W tym ujęciu lepsza pucha jest wrogiem puchy dobrej, jeśli można ją kupić w zbliżonej cenie. I wcale nie trzeba przy takiej decyzji flekować starszych modeli. Ja wybrałem starszy model bo liczyła się kasa na szybką rozbudowę szklarni ale przy takiej różnicy cen jak jest teraz wybrałbym inaczej. Chciejstwo i wygodnictwo ale z drugiej strony większe szanse na udane zdjęcia na każdym etapie rozwoju, tym niskim też.
A tak luźniej...dobrze że nie mam jednocyfrowego body bo już zupełnie nie byłoby na co zwalać porażek