Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: 30d warto jeszcze kupować?

Domyślnie

Pewnie że warto. Pierwsze 30D kupiłem w 2006 (z początku produkcji z 02.. na nr. seryjnym). Służył mi długo, do czasu przejścia na 40D. Potem zacząłem zbierać na nowe szkło, i znajoma (chora na pikselomanie przewlekłą oraz syndrom "co nowe to lepsze") zamieniła się ze mną na moją czterdziestkę, z dopłatą, na swojego 30D (z końca produkcji 2007, z 17.. na nr. seryjnym). Służy mi do dziś. Subiektywnie - kawał dobrego sprzętu, zacna nieprzeładowana matryca, sprawny AF, prawie spot, solidna konstrukcja etc.. nie zauważyłem najmniejszych różnic w telewizorkach pomiędzy 30D z 2006 a 2007 (na obydwóch nie można ogarnąć ostrości :-D, poza tym oba to produkt Sony). Generalnie w ogóle nie ma różnicy w egzemplarzach z końca, środka, czy początku produkcji. Z tym że jak trafisz na egzemplarz z 2007 to masz większe szanse na "niezajechany" aparat.

Natomiast 40D też był ok. Najlepsza była by hybryda - wszystko z 30D + AF z 40D :-D, i cena z D60

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

zalezy do jakiej fotografii.. na ciemnej sali czułem wyraźnie różnicę pomiędzy 30d + tamron a 40d + tamron.
    na plus 40d w kwestii AF.

za to, gdy miałem 400d + obiektyw z USM i 40d z tamronem to 400d było lepsze

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jak nie fotografujesz ludzi, badz czegokolwiek w oswietleniu zarowym to 30D w cenie ~ 1000 pln bedzie dobrym wyborem :]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

A na czym polega problem z 30D, oświetleniem żarowm i ludźmi?
    Pytam, bo mam, zdarza mi się fotografować i problemu nie widzę.

and

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez and.rzej Zobacz posta

and
    No właśnie, co jest nie teges w 30D- szczególnie przy robieniu RAW-ów ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Straszne rzeczy tutaj wypisujecie, jeszcze do niedawna moim podstawowym body był 10D i robił bardzo dobre zdjęcia pod warunkiem, że iso nie było wyższe od 400. Z tego co można tu przeczytać to 10D nie ma prawa robić dobrych zdjęć bo dzieli go od nowych modeli co najmniej kilka przepaści technologicznych. 30D ma poprawione to co w 10D kulało czyli mniejsze szumy, szybkość pracy (czas gotowości od włączenia, opróżnianie bufora, przeglądanie zdjęć). Ciekawe czy wyznawcy przepaści technologicznych odróżniliby zdjęcie z 30D od zdjęcia 40 czy 50D. Wątpię.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Wątpisz...i dobrze czynisz, bo pewnie masz rację. Tak samo jak Ty byś nie odróżnił zdjęcia robionego prakticą od zdjęcia robionego powiedzmy EOSem 5...tylko co z tego? Kolega (założyciel wątku) wybrał jednak nowszy model i dobrze zrobił. Takie jest moje zdanie, tego się trzymam także w życiu i proponuje innym robić podobnie A jak ktoś ma odmienny punkt widzenia, to jest wolność przekonań (w naszym pięknym kraju, jak i na forum canon-board).

P.S.
    I przepraszam wszystkich, że nie darzę jakimkolwiek sentymentem sprzętu elektronicznego, który (nie oszukujmy się) starzeje się w zastraszającym tempie.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez and.rzej Zobacz posta

and
    Ja tez nie widziałem zanim nie zacząłem focic FF
    30D (z resztą jak wszystkie aparaty z matrycami aps-c) mają slabe oddanie kolorów, które jest szczególnie widoczne w fotografii portretowej.
    zwróć uwagę że w zasadzie wszyscy którzy używają aparatów z matrycami aps-c uciekają od oryginalnej kolorystyki w różne wariacje cross, bądź b&w.
    jeszcze gorzej jest kiedy źródłem światła jest żarówka.
    wtedy to już wogóle nie ma szans dojść do ładu z kolorami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z tą ucieczką w b&w miałem na myśli fotografię portretową.
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 12-04-2011 o 22:01 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wtedy to już wogóle nie ma szans dojść do ładu z kolorami
    Ponawiam pytanie: czy Raw i profil DNG sporządzony dla aparatu nie jest prostym rozwiązaniem ? Mozna i dla sesji, dla konkretnych warunków oświetleniowych. Dla kolorofila (czy -foba ) i tak Raw to jedyny zadowalający wybór.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no to odpowiadam, ze i tak dalej beda slabe kolory.
    przynajmniej ja nigdy nie bylem w stanie osiagnac chociazby dobrych kolorow ze swojego 30D jak robilem nim portrety.
    nie widzialem tez w zasadzie nigdy zdjecia portretowego z aparatow z matryca aps-c, ktore mialoby dobrze oddane oryginalne kolory
    jak chcesz mnie przekonac (i przy okazji innych) to zarzuc przykladem.
    jezeli brakuje ci przykladow, to wybacz ale pozostane przy swoich doswiadczeniach i obserwacjach :]

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów