Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: 30d warto jeszcze kupować?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ciekawe czy wyznawcy przepaści technologicznych odróżniliby zdjęcie z 30D od zdjęcia 40 czy 50D. Wątpię.
    Naprawdę niewiele doczytałem w wątku podobnych sugestii, sam wyraźnie podkreślałem klasę obrazka z 30D.
    Podtrzymuję za to pogląd że o ile np. 20D i 30D to praktycznie ten sam aparat, to 40D technologicznie inna epoka.
    Zdaję sobie sprawę że nie każdy nowinki wykorzysta -ba: zauważy...
    Ale...

• jakiś tam już live view
    • wymienna matówka (30D to tylko dla majsterkowiczów)
    • ponad dwukrotnie większy bufor
    • 3 predefiniowane ustawienia na kole trybów
    • sRaw i pliki 14-bit
    • auto iso do 800
    • iso w wizjerze

Nie są to oczywiście wszystkie smaczki za którymi teraz w wielu sytuacjach tęsknię i dla których kupiłbym 40D zamiast 20D/30D jeśli różnica ceny nie zwalałaby z nóg.
    No i migawka. O ile ponoć ta z 40D do szczególnie żywotnych nie należy, to czy przypadkiem 40D nie jest pierwszym modelem w którym Canon gwarantuje (nie: deklaruje) trwałość 100k czyli wymianę w razie W niezależnie od ważności karty gwarancyjnej ? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tantal, powiedz mi co z tych wyliczonych przez Ciebie rzeczy ma bezpośredni wpływ na jakość zdjęć? Może i któraś z tych wymienionych cech ułatwia zrobienie zdjęcia ale spowoduje, że zdjęcie będzie lepsze z 40D niż z 30D. Co lepiej, 30D+choćby Tamron 17-50 czy 40D+kit? Którym zestawem uzyskasz lepsze zdjęcia?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    jak chcesz mnie przekonac (i przy okazji innych) to zarzuc przykladem.
    jezeli brakuje ci przykladow, to wybacz ale pozostane przy swoich doswiadczeniach i obserwacjach :]
    spoko, wyzwanie przyjęte choć nie dla chęci negowania Twoich obserwacji.
    Po prostu pytałem choć i sugerowałem, nie uchylam się...
    Choć moje doświadczenia z kompaktami i aps-c potwierdzałyby Twoją tezę, to do tej pory uważałem że między aps-c i FF już takiej przepaści nie ma.
    Twardych dowodów jednak z mojej strony brak , więc do czasu zmontowania eksperymentu podwijam ogon...

Sorry za OFF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jestem pewnie, że więcej fajnych portretów powstało na cropie niż na FF. W końcu ile osób ma pełną klatkę? 30D to świetny aparat, nie jest przeładowany i kolory ma również bardzo dobre. Gdyby mógł sobie skomponować cropowy aparat to matrycę bym wziął właśnie z 30D..
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    No i migawka. O ile ponoć ta z 40D do szczególnie żywotnych nie należy, to czy przypadkiem 40D nie jest pierwszym modelem w którym Canon gwarantuje (nie: deklaruje) trwałość 100k czyli wymianę w razie W niezależnie od ważności karty gwarancyjnej ? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
    Akurat jeśli chodzi o migawkę, to w 30D Canon deklaruje trwałość 100k, a "niedeklarowana" była w 20D.

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    30D jest pierwszym Canonem z serii XXD, w którym jest gwarancja na przebieg migawki i wynosi ona tak samo jak w 40D, czyli 100 tyś klatek.

Początki nałogu

Domyślnie

Tantal, powiedz mi co z tych wyliczonych przez Ciebie rzeczy ma bezpośredni wpływ na jakość zdjęć? Może i któraś z tych wymienionych cech ułatwia zrobienie zdjęcia ale spowoduje, że zdjęcie będzie lepsze z 40D niż z 30D. Co lepiej, 30D+choćby Tamron 17-50 czy 40D+kit? Którym zestawem uzyskasz lepsze zdjęcia?
    No ok, mierzę to własną miarą. Nie będąc wytrawnym i doświadczonym użytkownikiem lustra spaprałem sporo zdjęć babrając się w ustawieniach, gdy sytuacja przed obiektywem zmieniała się jak w kalejdoskopie, custom byłoby dla mnie jak znalazł. Iso zawyżałem dla bezpieczeństwa i zapominałem bo nie ma go w wizjerze a klawiszologii nie mam jeszcze tak opanowanej żeby wszystko robić bez odrywania oka od wizjera. Później rozpoznawałem to przynajmniej po extremalnie krótkich czasach ekspozycji widocznych w wizjerze i już unikałem iso 1600 w pełnym słońcu...Zabrakło mi bufora w najciekawszej fazie lotu (nie mojego ), fakt że to w 20D który jest mniej pojemny niż w 30D. Uwierz że przykłady mogę mnożyć. Doskonale wiem że dochodzenie do praktycznej umiejętności robienia dobrych zdjęć będzie trwało ale trzeba też przyjąć do wiadomości że ludzie (ja) tak po prostu chcą jak najszybciej mieć swoje bardzo dobre zdjęcia. Niekoniecznie dopiero wtedy jak będą w tym dobrzy W tym ujęciu lepsza pucha jest wrogiem puchy dobrej, jeśli można ją kupić w zbliżonej cenie. I wcale nie trzeba przy takiej decyzji flekować starszych modeli. Ja wybrałem starszy model bo liczyła się kasa na szybką rozbudowę szklarni ale przy takiej różnicy cen jak jest teraz wybrałbym inaczej. Chciejstwo i wygodnictwo ale z drugiej strony większe szanse na udane zdjęcia na każdym etapie rozwoju, tym niskim też.
    A tak luźniej...dobrze że nie mam jednocyfrowego body bo już zupełnie nie byłoby na co zwalać porażek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zgadzam się, że szybszy aparat to czasem być albo nie być dla zdjęcia (dobrze, że 10D nie miałeś ) Jednak jakość zdjęć przy jednakowych nastawach będzie z 30D czy 40D bardzo podobna o ile nie taka sama. A jeśli chodzi o ostatnie zdanie to mam jednocyfrowe body ale że jest to 1DII to mogę zwalać swoje porażki na nie najnowszą konstrukcję

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zgadzam się, że szybszy aparat to czasem być albo nie być dla zdjęcia (dobrze, że 10D nie miałeś ) Jednak jakość zdjęć przy jednakowych nastawach będzie z 30D czy 40D bardzo podobna o ile nie taka sama. A jeśli chodzi o ostatnie zdanie to mam jednocyfrowe body ale że jest to 1DII to mogę zwalać swoje porażki na nie najnowszą konstrukcję
    Lepiej sprzedaj ten zabytek i kup nowiutkiego 1100D .

Domyślnie

Polecam w pelni 30d, zakupilem 4 lata temu i do dzis bezawaryjnie , aparat nie oszczedzany w sensie ilosci wykonywanych zdjec, dopiero od ostaniej jesieni odszedl na zasluzona emeryture jak kupilem FF, natomiast do niektorych zadan dalej dzielnie sluzy no i jako backup. Nigdy nie zawiodl mnie na zadnym weselu, ani innym waznym mi zleceniu, kawal fajnego sprzetu, 40d moze i lepiej wykonane, ale wyswietlacz jakos mi sie nie podoba(chodzi o kolory) roznica w wykonywanych zdjeciach znikoma. Pozdrawiam i zycze udanych i przemyslanych zakupow.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów