Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: 30d warto jeszcze kupować?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie 30d warto jeszcze kupować?

Witam mam dylemat jak w tytule. Chcę kupić jakąś lustrzankę, wybór padł na 30d/40d z tymże np 30d miałbym z tamronem 17-50 za niecałe 2200zł, a samą puchę 40d za 1600. Obie puchy są dość stare z tym że 30d jeszcze starsza i mam trochę obaw czy wciąż opłaca się próbować ją kupić. W 40d jest patrząc z mojej perspektywy lepszy AF ale zapewne niezbyt zauważalny jak dla mnie no i czyszczenie matrycy które mimo wszystko zawsze coś wniesie, a w 30d niestety nie i stąd obawy że może być jakoś straszie zakurzony no i troszkę przestarzały. Co polecalibyście? Chciałbym zmieścić się z 2,5k zł max.

PS. Wiem że takich wątków są miliony, ale chciałem usłyszeć opinie z dzisiejszej perspektywy, a nie sprzed 3 lat.

Pozdrawiam i dzięki za jakieś odpowiedzi.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

30D to naprawdę udana puszka. Obrazek daje naprawdę dobry, nawet na dzisiejsze standardy.
    Co do czyszczenia matrycy, to kupując używany aparat i tak pewnie będziesz musiał ją czyścić.
    AF jest faktycznie na plus, ale akurat z tym Tamronem możesz mieć problemy z punktami bocznymi i w efekcie trzeba będzie używać tylko centralnego. Z 30D śmiga bez zastrzeżeń.
    Ja bym wziął 30D, (mam od ok 5 lat, teraz już robi jako druga puszka lub w rękach żony jako pierwsza i wciąż jestem z niej zadowolony (z żony i 30D ).

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    30D to naprawdę udana puszka. Obrazek daje naprawdę dobry, nawet na dzisiejsze standardy.
    Co do czyszczenia matrycy, to kupując używany aparat i tak pewnie będziesz musiał ją czyścić.
    AF jest faktycznie na plus, ale akurat z tym Tamronem możesz mieć problemy z punktami bocznymi i w efekcie trzeba będzie używać tylko centralnego. Z 30D śmiga bez zastrzeżeń.
    Ja bym wziął 30D, (mam od ok 5 lat, teraz już robi jako druga puszka lub w rękach żony jako pierwsza i wciąż jestem z niej zadowolony (z żony i 30D ).
    hehe-chciałem właśnie zapytać z czego jesteś zadowolony-ale wyjasniłes w nawiasie : )

to ja sie może wypowiem : )-jako użytkownik 30d od kilku lat : )

aparat wg mnie świetny-moja 30stka wytrzymała już tak sporo, że dalej się dziwie, że jeszcze chodzi-i to bardzo dobrze-napewno nie mam zamiaru jej sprzedawać.

Fotografuje sporty ekstremalne-i 30d mam ok. 3 lata. aparat jest używany niekiedy dzień w dzień-w różnych warunkach atmosferycznych.

W lato biegam za deskorolkarzami, rolkarzami, bikerami, bmxiarzami itp. natomiast w sezon zimowy to standard snowboard i freeskiing.

body naprawde bardzo udane-wielkość zdjęć-czyli 8mp starcza w zupełności do bezproblemowego wydruku zdjęć 100/70, albo i większym(ja drukowałem tylko 100/70 bo nie miałem potrzeby wiekszych wydruków)

nie wiem co można zarzucić puszce za ponad tysiaka.-ja wyciskam z niej wszystko co potrafie.

AF jest bardzo dobry, trafia tam gdzie ma trafiać-ale wiadomo że to także zależy od obiektywu-17-50 to obiektyw który jest całkiem dobry-jednak przed zakupem, sprawdziłbym punkty boczne-podobnie jak powiedział kolega powyżej.

ogółem, wg. mnie pucha naprawde godna polecenia-zrobiona naprawde świetnie-nie ma żadnych luzów przy klapkach itp.-całość jest ze stopu magnezowego, a nie z plastiku.
    Teraz przymierzam się do 7d, i 30D będzie jako drugie body pod rybie oko : )

nic więcej tylko-
    polecam ! : )
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Warto.
    Miałem go jakiś czas po 50-tce i obraz dla mnie dawał lepszy od 50D. Takie moje odczucie.
    30D/40D jest warte swej ceny i godne uwagi.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Warto.
    Miałem go jakiś czas po 50-tce i obraz dla mnie dawał lepszy od 50D. Takie moje odczucie.
    30D/40D jest warte swej ceny i godne uwagi.
    Warte swojej ceny. Ba cena 30d teraz to grosze za to co oferuje. Jak masz jakieś pewne źródło to bierz. Sam mam i nie sprzedam

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Warte swojej ceny. Ba cena 30d teraz to grosze za to co oferuje. Jak masz jakieś pewne źródło to bierz. Sam mam i nie sprzedam
    Hmm, właśnie przez takie myśli zadałem pytanie, ponieważ na allegro jest parę ofert gdzie właściciele deklarują przebiegu rzędu ~10k które wydają się bardzo ok, jednak z doświedczenia wiem, żeby nie wierzyć we wszystko co piszą

Viracocha piszesz:
    AF jest faktycznie na plus, ale akurat z tym Tamronem możesz mieć problemy z punktami bocznymi i w efekcie trzeba będzie używać tylko centralnego.
    póki co fotografowałem raczej małpakami, lustrzanką raczej sporadycznie pożyczając od brata i nie bardzo rozumiem czy jest to spore utrudnienie? Bo o ile dobrze rozumiem to spore wg mnie.

tantal piszesz:
    Stare ale jare to są 20D i 30D, wciąż warte kupienia. Niemniej 40D to w moim rozumieniu już inna epoka. Różnic jest dużo, dużo więcej
    Czy rzeczywiście ta różnica epok na tyle wpłynie na jakość fotografowania, że będę kręcił nosem? Wydaję mi się, że raczej nie, bardziej martwię się o bezpieczeństwo zakupu, żeby zwyczajnie nie kupić bubla.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vesper Zobacz posta
    ...
    tantal piszesz: Czy rzeczywiście ta różnica epok na tyle wpłynie na jakość fotografowania, że będę kręcił nosem? Wydaję mi się, że raczej nie, bardziej martwię się o bezpieczeństwo zakupu, żeby zwyczajnie nie kupić bubla.
    Różnica epok, albo inaczej postęp technologiczny to fakt, którego nie będziemy chyba negować. Oczywiście idzie z powodzeniem fotografować 30D, albo nawet 20D, tylko osobiście nie polecam nikomu kupować "reliktów przeszłości": w myśl zasady nowszy model to nowszy model. Zupełnie tak samo jak nie życzę nikomu jeżdżenia trabantem, a to przecież taki dobry samochód...i tanio idzie wyrwać :-?

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vesper Zobacz posta
    Viracocha piszesz: póki co fotografowałem raczej małpakami, lustrzanką raczej sporadycznie pożyczając od brata i nie bardzo rozumiem czy jest to spore utrudnienie? Bo o ile dobrze rozumiem to spore wg mnie.
    Jeśli używasz bocznych punktów AF to rzeczywiście spore, bo musisz zacząć używać tylko środkowego. Chodzi o to, że Tamron 17-50 nie radzi sobie z większą ilością krzyżowych punktów AF. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich Tamronów, czy tylko tych starszych. Z 30D problem nie istnieje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Różnica epok, albo inaczej postęp technologiczny to fakt, którego nie będziemy chyba negować. Oczywiście idzie z powodzeniem fotografować 30D, albo nawet 20D, tylko osobiście nie polecam nikomu kupować "reliktów przeszłości": w myśl zasady nowszy model to nowszy model. Zupełnie tak samo jak nie życzę nikomu jeżdżenia trabantem, a to przecież taki dobry samochód...i tanio idzie wyrwać :-?
    To koledze zostaje zbierać jedynie na nowy 60D, bo ... nowy.
    Akurat od czasów wejścia na rynek 20D nie było jakiegoś istotnego skoku jakościowego w Canonowym cropie, jeśli chodzi o jakość obrazka, a to wydaje mi się najistotniejszą sprawą.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 10-04-2011 o 12:40 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    ...
    To koledze zostaje zbierać jedynie na nowy 60D, bo ... nowy.
    ....
    Dla informacji - kolega ma 50D, kupiony jako nowy, oraz kolega uważa że jeszcze się ów model tak nie zestarzał moralnie, że trzeba by było wymieniać go na coś nowszego :-D

A przepraszam kolegów polecających przestarzałe już co nieco konstrukcje - sami czym focicie, bo w podpisach waszych nie widzę "zabytkowego" sprzętu?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja stoje przed podobnym dylematem. Najlepiej zeby wypowiedzieli sie userzy ktorzy mieli 30D i inne puszki.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów