Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: 30d warto jeszcze kupować?

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vesper Zobacz posta
    Viracocha piszesz: póki co fotografowałem raczej małpakami, lustrzanką raczej sporadycznie pożyczając od brata i nie bardzo rozumiem czy jest to spore utrudnienie? Bo o ile dobrze rozumiem to spore wg mnie.
    Jeśli używasz bocznych punktów AF to rzeczywiście spore, bo musisz zacząć używać tylko środkowego. Chodzi o to, że Tamron 17-50 nie radzi sobie z większą ilością krzyżowych punktów AF. Nie wiem, czy dotyczy to wszystkich Tamronów, czy tylko tych starszych. Z 30D problem nie istnieje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Różnica epok, albo inaczej postęp technologiczny to fakt, którego nie będziemy chyba negować. Oczywiście idzie z powodzeniem fotografować 30D, albo nawet 20D, tylko osobiście nie polecam nikomu kupować "reliktów przeszłości": w myśl zasady nowszy model to nowszy model. Zupełnie tak samo jak nie życzę nikomu jeżdżenia trabantem, a to przecież taki dobry samochód...i tanio idzie wyrwać :-?
    To koledze zostaje zbierać jedynie na nowy 60D, bo ... nowy.
    Akurat od czasów wejścia na rynek 20D nie było jakiegoś istotnego skoku jakościowego w Canonowym cropie, jeśli chodzi o jakość obrazka, a to wydaje mi się najistotniejszą sprawą.
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 10-04-2011 o 12:40 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    ...
    To koledze zostaje zbierać jedynie na nowy 60D, bo ... nowy.
    ....
    Dla informacji - kolega ma 50D, kupiony jako nowy, oraz kolega uważa że jeszcze się ów model tak nie zestarzał moralnie, że trzeba by było wymieniać go na coś nowszego :-D

A przepraszam kolegów polecających przestarzałe już co nieco konstrukcje - sami czym focicie, bo w podpisach waszych nie widzę "zabytkowego" sprzętu?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie

Chyba nie ma co znowu określać sprzętu rok starszego mianem 'zabytkowy'. Oczywiście widzę nowości jakie wprowadzono przy wypuszczeniu 40d, bardziej rozchodzi się o to czy te 'nowoczesne' drobiazgi znacznie wpływają na komofort pracy i jakość zdjęć w obliczu oszczędności rzędu 600zł, bo takie np oferty aktualnie porównuję. Dodatkowo także biorę pod uwagę bezpieczeństwo zakupu, bądź co bądź któryś rok chciałbym porobić zdjęcia puchą którą zakupię.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Oszczędność rzędu 600zł może być oszczędnością pozorną, ze względów o których piszesz - po prostu starszy model, pewnie i bardziej wyeksploatowany się szybciej rozkraczy. Ale to nie jest powiedziane - kupując rzecz używaną i po gwarancji bierzesz ryzyko na swoje barki. Statystycznie to wygląda tak 100 osób kupuje i sobie chwalą, sto pierwsza źle trafia i "umacza" swoje pieniądze.

Co natomiast wybrać - moje zdanie już znasz.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę

Domyślnie

Jeśli ktoś uzywał aparatu do techniki Time-Lapse, to raczej takim aparatem długo zdjęć nie porobisz. Będzie cię czekać wymiana migawki. Chyba że sprawdzisz przebieg w serwisie. Jest jeszcze programik którym można sprawdzić przebieg, zapomniałem nazwy, tylko nie wiem na ile wiarygodne są jego odczyty.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla informacji - kolega ma 50D, kupiony jako nowy, oraz kolega uważa że jeszcze się ów model tak nie zestarzał moralnie, że trzeba by było wymieniać go na coś nowszego :-D
    Nie pisałem o koledze jacek73, ale o koledze vesper, bo to właśnie on chce kupić aparat.
    [/QUOTE]A przepraszam kolegów polecających przestarzałe już co nieco konstrukcje - sami czym focicie, bo w podpisach waszych nie widzę "zabytkowego" sprzętu?[/QUOTE]
    Jeśli o mnie chodzi, to mam oprócz "zabytkowego" 30D, którego to modelu kolega jacek73 chyba nie posiadał, również i 50D, który to z wymienionym wyżej Tamronem 17-50, współpracuje tylko z centralnym punktem AF.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

:-D Zgadłeś kolego Viracocha wielu modeli EOSa nie posiadałem wśród nich był i 30D. Co ciekawe w tym okresie wymieniałem korpus, bo poprzedni zestarzał się moralnie. Pamiętam do wyboru wówczas miałem 30D, 400D i sony a100 - wybór mój padł na 400D (czynniki ekonomiczne nie miały tutaj wpływu) bo był modelem nowszym od 30D, a sony odpadł ze względu na siermiężną pracę lustra.

Więc to chyba nie jest nic złego że nie miałem 30D, a jednak odradzam jej zakup

Pozdrawiam
    Jestę fotografę

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

:-D Zgadłeś kolego Viracocha wielu modeli EOSa nie posiadałem wśród nich był i 30D. Co ciekawe w tym okresie wymieniałem korpus, bo poprzedni zestarzał się moralnie. Pamiętam do wyboru wówczas miałem 30D, 400D i sony a100 - wybór mój padł na 400D (czynniki ekonomiczne nie miały tutaj wpływu) bo był modelem nowszym od 30D, a sony odpadł ze względu na siermiężną pracę lustra.

Więc to chyba nie jest nic złego że nie miałem 30D, a jednak odradzam jej zakup

Pozdrawiam
    Bardziej polemizuję ze stwierdzeniami: "relikty przeszłości", "zabytki". Sam mam 30D od nowości i w dalszym ciągu uważam go za dobry sprzęt i akurat do 40D nie dokładałbym, bo ten drugi też nie nowy.
    Zgodzę się natomiast ze stwierdzeniem, że ryzyko przy zakupie 30D jest większe, bo łatwiej trafić mocno wyeksploatowany egzemplarz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Również pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Viracocha ; 10-04-2011 o 14:02 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

30D to świetne body. Miałem 350D, 20D, 30D, a obecnie 40D. Czterdziestka jest szybsza od trzydziestki i daje nieco lepszy obrazek jak już koledzy pisali. Można poszukać na allegro i forum 30D ze swojej okolicy i umówić się na odbiór osobisty. Wtedy zrobić kilka zdjęć i sprawdzić stan.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vesper Zobacz posta
    Czy rzeczywiście ta różnica epok na tyle wpłynie na jakość fotografowania, że będę kręcił nosem? Wydaję mi się, że raczej nie, bardziej martwię się o bezpieczeństwo zakupu, żeby zwyczajnie nie kupić bubla.
    Moim zdaniem trzeba niezłej analizy żeby odróżnić zdjęcia z 30D i 40D w normalnych warunkach. Jedyna istotna różnica to dla mnie szumy tu lepiej jest w 30D. Nie ma żadnej epoki.
    Co do możliwości: 40D trochę szybszy, lepszy AF (wszystkie krzyżowe + bardzo zaawansowany środkowy (chyba potrójny nawet)), minimalnie ale zauważalnie lepszy wizjer, gorszy wyświetlacz (choć to podobno zależy od modelu 30D, bo była seria z kiepawymi wyświetlaczami /ta późniejsza/), czyszczarka matrycy - u mnie działa - nigdy nie czyściłem. Wszystko to jednak są rzeczy, które ułatwiają życie ale nie stanowią przełomu to dopiero w 7D u Canona .

Ja bym wziął 30D - puszka godna polecenia - ważniejsze szkła. Nie pchałbym się w żadne Tamrony.
    Mam oba. Ostatnio 30D przeżył jakąś katastrofę - nawet na Żytniej nie wiedzieli z początku co mu jest ale wskrzesili ku mojej wielkiej radości :grin:.
    To taka moja subiektywna opinia na podstawie kilku lat używania tych body.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów