Pokaż wyniki od 1 do 10 z 156

Wątek: Canon 100-400 mm f/4.5-f/5.6L EF IS USM vs Canon 400 mm f/5.6L EF USM

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Witam,

Dodam trzy informacje do dyskusji. Nie posiadam ani 400 ani 100-400, ale ten drugi obiektyw jest następny na mojej liście zakupów i dlatego czytam trochę odnośnie teleobiektywów Canona. Do dyskusji dodam kilka informacji, które gdzieś tam wyczytałem (głównie na forach zagranicznych), a nie pojawiły się one jeszcze w tym wątku.

1. ‘Dłuższy’ koniec 100-400 to jest tak naprawdę 385mm (616mm na puszce 1,6). Stałka 400 to prawdziwe 400mm (640mm). Jeśli więc dla kogoś istotne jest jak największe powiększenie –warto o tym pamiętać.

2. Co do gorszej jakości zooma – to niby oczywiste, ale podobno w egzemplarzach z dwóch ostatnich lat (od 2010 w górę) jakość jest o niebo lepsza od poprzedników i jak twierdzą niektórzy tylko „niezauważalnie gorsza” od stałki. Dlatego ja chcę kupić nowy, lub „prawie nowy”.

3. Podobno zoom działa jak pompka i zasysa kurz do środka. Tak słyszałem, ale nie widziałem żadnego zdjęcia na poparcie tej tezy, także może to tylko teoria.

I jeszcze uwaga odnośnie konwertera – w zasadzie nie spotkałem się z tym, żeby ktoś polecał 2x. Za to o 1,4 czytałem same pochlebne recenzje. Zatem wybór wydaje się prosty.
    Pozdrawiam

grubar
    Ostatnio edytowane przez grubar ; 11-05-2011 o 17:57

Uprawnienia umieszczania postów