Zwróciłeś może uwagę na działanie systemu stabilizacji ? bo w moim przy zatrzymaniu mechanizmu stabilizacji wydaje się być głośny oraz w trakcie robienie zdjęć wydobywają się dziwne odgłosy działającej stabilizacji.Pewnie wina przestarzałej konstrukcji szkła albo ten typ szkła tak ma.
U mnie jest bezdźwięczna.
Witam wszystkich,
Opiszę swoje obserwację na temat obiektywu 100-400mm IS L, które może dla kogoś okażą się bardzo przydatnymi.
Bawiłem się kilkoma sztukami ww. obiektywu, sam zresztą takowy posiadam i moją uwagę zwróciła pewna różnica. Mój obiektyw (straszy nr seryjny) ma przy przełączniku stabilizacji oznaczenia I/O, zaś nowszy obiektyw mojego brata posiada oznaczenia On/Off. W pewnym momencie przyszedł czas na porównywanie fotek i oczywiście ogniskowej 400mm przy pełnym otworze, czyli f 5.6. Ku mojemu zdziwieniu, fotki tego samego ptaka (fotografowaliśmy wtedy szpaki), na nowszym modelu wyglądały na ostrzejsze, różnica była od razu przeze mnie zauważona. Po chwilowej zamianie obiektywami, razem z bratem robiąc zdjęcia tego samego obiektu, doszliśmy do opinii, iż jego sztuka jest ostrzejsza. Ta sama sytuacja była po zgraniu zdjęć na komputer. Oczywiście oba obiektywy były podpięte pod 400d, format RAW.
Zaznaczę, że owa przypadłość na temat różnicy ostrości może wynikać z różnych przyczyn, po prostu moje szkło mogło się trafić mniej ostre, niż pozostałe. Nie mniej myślę, że sytuacja jest ciekawa i przydałby się jakiś mini test, weryfikujący teorię o ostrzejszych, nowszych sztukach.
Pozdrawiam,
Ostatnio edytowane przez levybike ; 05-08-2011 o 11:52
Aparat firmy Kanion
Do moich zastosowań 100-400 jest wręcz idealne - fotografuje głównie przyrodę - dużo wędruję ze sprzętem. 400-tka byłaby dla mnie mało mobilna, różnica w jakości dla mnie jako amatora niezauważalna. Odkąd mam możliwość fotografowania 100-400, 70-200/4 większość czasu leży w torbie, różnicy w jakości w zakresie 100-200mm też nie widzę. Myślę, że w najbliższym czasie pójdzie pod młotek, a pieniądze zainwestuje w TC
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS