Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Wątek: 35 L na cropa. Jest sens?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Co nie zmienia faktu, że za rok może dwa będzie FF. Więc na pewno nie jest tak, że FF nie będzie. Na pewno większość kupowała by wcześniej gdyby im się nadarzyła okazja.

Z 30/1.4 są kłopoty z FF/BF ciężko więc trafić.
    Ano czasem są. A w sklepach ciężko z możliwością wyboru, bo jak mają to jedna sztuka na stanie. Ale w nowych body jest mikroregulacja więc nie jest to tragedia.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dla mnie kupowanie szkła, bo kiedyś będziemy przechodzić na FF pod FF jest nieporozumieniem. Chyba, że jest jakiś sens wykorzystania albo przejście na FF nastąpi no powiedzmy do rok czasu.

W innym przypadku tracimy kupę ujęć, bo kupiliśmy szkło pod FF, które na cropie jest nijakie. 28 mm to dość wąsko na cropie, a 35 mm to już w ogóle.

Zależy co się chce, ja jednak jestem przeciwnikiem myślenia w sposób: "Kupię jakieś szkło, bo kiedyś (czyli bliżej nieokreślona przyszłość) będe miał FF".
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    jestem przeciwnikiem myślenia w sposób: "Kupię jakieś szkło, bo kiedyś (czyli bliżej nieokreślona przyszłość) będe miał FF".
    Ja też, ale ... problem w pierwszym poście został postawiony mniej więcej tak: myślałem o 28/1,8, a tu nadarzyła się okazja kupić tanio 35L. Z dwojga, jeśli oczywiście dla kupującego różnica w cenie nie stanowi problemu, IMO zdecydowanie lepiej kupić 35L. Będzie dość wąsko/dlatego napisałem, że IMO 24L byłoby lepsze/, ale i tak szerzej od powszechnie używanych na cropie 50mm i na 1,4 ostrzej. Co z tego, że 28/1,8 jest szersze, jak brzegi w stosunku do 35L nawet na cropie będą dużo słabsze, a AF bardziej zawodny?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Ja też, ale ... problem w pierwszym poście został postawiony mniej więcej tak: myślałem o 28/1,8, a tu nadarzyła się okazja kupić tanio 35L. Z dwojga, jeśli oczywiście dla kupującego różnica w cenie nie stanowi problemu, IMO zdecydowanie lepiej kupić 35L. Będzie dość wąsko/dlatego napisałem, że IMO 24L byłoby lepsze/, ale i tak szerzej od powszechnie używanych na cropie 50mm i na 1,4 ostrzej. Co z tego, że 28/1,8 jest szersze, jak brzegi w stosunku do 35L nawet na cropie będą dużo słabsze, a AF bardziej zawodny?
    Że tak zacznę od tyłka strony, AF jest tak isam jak w 85 1.8, czyli bardzo dobry. Nie wiem jak to wygląda w 35 1.4, ale tutaj niz nie można zarzucić AFowi tego szkła, to nie żadne micro AF jak w 50 1.4 (choć tutaj większych problemów też nie widzę), ale pełny USM.

Co do miękkości brzegów, to FF nie mam, ale z miękkością brzegów na cropie to chyba przesada, ja czegoś podobnego nie zauważyłem, ale fotek na 100% zazwyczaj nie oglądam to może tego nie widzę.

Co do przedmiotu dylematu to zależy co to znaczy okazyjna cena, bowiem nówka 28-ka to koszt rzędu niespełna 2k, zaś 35-tka to już rząd ponad 5k.

Różnica wbrew pozorom w ogniskowej jest duża, okolice 44mm i 56mm.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów