Page 4 of 11 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 31 to 40 of 102

Thread: 35 L na cropa. Jest sens?

Pełne uzależnienie marekb's Avatar

Jest sens kupować, bo potem do niego masz pretekst do dokupienia pełnej kl.

Pełne uzależnienie Parteq's Avatar

Quote Originally Posted by marekb View Post
    Jest sens kupować, bo potem do niego masz pretekst do dokupienia pełnej kl.
    Juz w pierwszym poscie autor zaznaczyl:

Jak na razie zakup pełnej kaltki odpada więc bez takich propozycji. Kiedyś na pewno będzie, rok, może 2, ale napewno nie w tej chwili

Zablokowany

Quote Originally Posted by Parteq View Post
    Juz w pierwszym poscie autor zaznaczyl:
    Co nie zmienia faktu, że za rok może dwa będzie FF. Więc na pewno nie jest tak, że FF nie będzie. Na pewno większość kupowała by wcześniej gdyby im się nadarzyła okazja.

Z 30/1.4 są kłopoty z FF/BF ciężko więc trafić.

Pełne uzależnienie Parteq's Avatar

Quote Originally Posted by N00bek View Post
    Co nie zmienia faktu, że za rok może dwa będzie FF. Więc na pewno nie jest tak, że FF nie będzie. Na pewno większość kupowała by wcześniej gdyby im się nadarzyła okazja.
    Maslo maslane.
    Pytanie w temacie watku jest jasne.

Pełne uzależnienie xxkomarxx's Avatar

Quote Originally Posted by N00bek View Post

Z 30/1.4 są kłopoty z FF/BF ciężko więc trafić.
    Ano czasem są. A w sklepach ciężko z możliwością wyboru, bo jak mają to jedna sztuka na stanie. Ale w nowych body jest mikroregulacja więc nie jest to tragedia.

Pełne uzależnienie Merauder's Avatar

Dla mnie kupowanie szkła, bo kiedyś będziemy przechodzić na FF pod FF jest nieporozumieniem. Chyba, że jest jakiś sens wykorzystania albo przejście na FF nastąpi no powiedzmy do rok czasu.

W innym przypadku tracimy kupę ujęć, bo kupiliśmy szkło pod FF, które na cropie jest nijakie. 28 mm to dość wąsko na cropie, a 35 mm to już w ogóle.

Zależy co się chce, ja jednak jestem przeciwnikiem myślenia w sposób: "Kupię jakieś szkło, bo kiedyś (czyli bliżej nieokreślona przyszłość) będe miał FF".
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Merauder View Post
    jestem przeciwnikiem myślenia w sposób: "Kupię jakieś szkło, bo kiedyś (czyli bliżej nieokreślona przyszłość) będe miał FF".
    Ja też, ale ... problem w pierwszym poście został postawiony mniej więcej tak: myślałem o 28/1,8, a tu nadarzyła się okazja kupić tanio 35L. Z dwojga, jeśli oczywiście dla kupującego różnica w cenie nie stanowi problemu, IMO zdecydowanie lepiej kupić 35L. Będzie dość wąsko/dlatego napisałem, że IMO 24L byłoby lepsze/, ale i tak szerzej od powszechnie używanych na cropie 50mm i na 1,4 ostrzej. Co z tego, że 28/1,8 jest szersze, jak brzegi w stosunku do 35L nawet na cropie będą dużo słabsze, a AF bardziej zawodny?

Pełne uzależnienie Goomis's Avatar

Quote Originally Posted by Merde View Post
    To jest bardzo subiektywna opinia, 50 mm na FF też traci sens?
    Tak, wg. mnie 50mm na FF to jest najbardziej nijaka ogniskowa.
    I tak jest to bardzo subiektywna opinia. Napisałem patrząc po sobie, ale to chyba o to chodzi?
    Miałem 35L jeszcze przed 5D i naprawdę, byłem nim załamany, podpinając do 40-stki. Zarówno ogniskową jak i obrazkiem. Na szczęście miałem szybko okazję zrobić jedno zlecenie starą 5-tką i praktycznie nie zdjąłem 35L z korpusu, tak mnie zachwycił. A już byłem gotów je sprzedawać i cieszę się, że tego nie zrobiłem.

Ja już naprawdę przestaje rozumieć to forum. Piszą posty ludzie, teoretycy, którzy nigdy nie mieli styczności z daną sytuacją/sprzętem to wszyscy wrzeszczą, że teoretycy precz.
    Napiszesz coś z własnego doświadczenia, to przychodzi ktoś inny i pisze, że jesteś subiektywny. Więc co? Wychodzi na to, że żadna wypowiedź nie ma tak naprawdę racji bytu...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie jacek_73's Avatar

Posty piszą ludzie, którzy zdjęcia robią, a co do posiadanego sprzętu to nie można przecież mieć wszystkiego.

Posiadanie obiektywu stałoogniskowego 30-35 na APS-C, dla Ciebie może wydawać się bezsensowne, jednak dla mnie jest to najbardziej uniwersalna ogniskowa i najczęściej znajdująca zastosowanie. Dlaczego? Być może w grę wchodzą przyzwyczajenia z lat gdy zaczynałem pstrykać - wtedy dominowały zenity z heliosami 58/2... i tak mi już zostało :-D

Co do omawianego obiektywu - nikt mnie nie przekona że sigma 30/1.4 jest obiektywem lepszym...

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Grzeczny i układny podpis Merde's Avatar

Quote Originally Posted by Goomis View Post
    Napiszesz coś z własnego doświadczenia, to przychodzi ktoś inny i pisze, że jesteś subiektywny. Więc co? Wychodzi na to, że żadna wypowiedź nie ma tak naprawdę racji bytu...
    Jeśli autor wątku ewidentnie potrzebuje czegoś w okolicach standardu, to wytykanie że to nie ten sam kąt widzenia jak na FF jest bez sensu.
    Tak miało być z założenia, twoje preferencje w temacie ogniskowych nie mają znaczenia. Jeśli wątkotwórca chciałby obiektywu o kącie widzenia zbliżonym do 35 mm na pełnej klatce, to raczej rozglądałby się za obiektywem 24 mm, nie sądzisz?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Page 4 of 11 FirstFirst ... 23456 ... LastLast