No widzisz, znów ten sam błąd myślowy popełniasz. Są ludzie (i ja się do nich zaliczam), którzy preferują kąt widzenia circa about 45 stopni.
Mam odpowiednik 35 mm na długim końcu EF-s 10-22 i odpowiednik standardu w postaci EF 35/2. Zgadnij którego chętniej używam i to nie tylko ze względu na światło?
Chętnie przygarnąłbym jaśniejszą i lepszą optycznie wersję. Powstrzymuje mnie przed tym tylko wizja spakowanych walizek przed drzwiami do mieszkania![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
I tu się nie zgodzę całkowicie :grin:.
Jak amatorsko to nie ma kwestii opłacalności - jak coś nas cieszy, bawi to się kupuje jeśli mam tylko niezbędne środki. To zawodowiec musi patrzeć czy mu się to opłaca, zwróci i szukać uzasadnienia itd. Ja znam kompletnych amatorów którzy nigdy nie wzięli złotówki za zdjęcia, a sprzęt mają za równowartość drogiego samochodu - bo tak, bo lubią.
Z tego powodu uważam, że jak kogoś cieszy taki zakup i ma jeszcze możliwość kupienia takiego 35L w dobrej cenie to niech się nie zastanawia tylko bierze :cool:.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I tu się z Kolekcjonerem zgodzę w 100%![]()
Troszkę kolego się zagalopowałeś. To, że mam inne zdanie niż Ty nie znaczy, że jest to błąd myślowy.
Jeśli preferujesz kąt widzenia 45 stopni to polecam obiektyw 28mm na cropie35tka ma trochę węższy o ile się nie mylę...no ale to detal. Jeśli nie mam racji to przepraszam.
Jeśli się chce jakiś obiektyw kupić to zawsze znajdzie się powód.
Oczywiście 35tka potrafi dać na pewno sporo radości. Wiele rzeczy potrafi ucieszyć przez sam fakt ich posiadania. Wybaczcie, ale jestem właśnie na etapie kiedy rozumie się, że lepszy sprzęt już wiele nie pomoże i trzeba skupić się na technice i podnoszeniu skilla.
Kolekcjoner - masz rację. Amatorsko, ma wiele znaczeń. Lepszym określeniem byłoby raczej "okazjonalnie".
Uważam, że 35L jest zdecydowanie lepsza od 28ki, ale jej lepszość nie jest warta 4tys zł różnicy. Niewiele osób jest w stanie tą "lepszość" wykorzystać w praktyce. Szczególnie na cropie.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-04-2011 o 23:15
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Oczywiście, że indywidualna. To, że jak tak uważam to nie znaczy, że ktoś inny musi
To co piszę to moja subiektywna opinia, celowo odmienna aby spojrzeć na temat z innej strony.
Co do cropa ma on moim zdaniem sporo do rzeczy, bo IMHO różnica między 35L i 28 na FF a ta sama na cropie jest bardziej odczuwalna (pomijając większą różnicę w kącie widzenia obiektywu).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Miało być "ja tak uważam" a nie "jak ..". Chyba pora iść spać jednak
Ostatnio edytowane przez dreamstorm ; 15-04-2011 o 23:57 Powód: Automerged Doublepost
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5