Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z funkcją Tv 40D

Mieszany widok

Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie Problem z funkcją Tv 40D

Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi forumowiczami Zaznaczam że starałem się w wyszukiwarce wyszukać podobnego tematu ale nie znalazłem.

Otóż ojciec kupił sobie tą lustrzankę bo już nie dowidział i potrzebował coś z dobrym automatem. Ja jako początkujący fotograf poczytałem instrukcję i robiłem sobie zdjęcia na półautomacie (Tv), zdjęcia na początku dobre nie były ale po czasie już zaczęło mi coś wychodzić. Teraz zaczyna się fajna pogoda i chciałem porobić sobie jakieś zdjęcia - włączam Tv czyli zmieniam czas otwarcia migawki na np 200 i jak już naciskam to aparat sam ustawia sobie czas otwarcia migawki. Nie mam pojęcia co się stało (możliwe że ojciec coś poprzestawiał ale on nie pamięta albo nie był świadom że coś przestawił i nie potrafię wykombinować co jest nie tak. Please help

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

"Święta trójca fotografa" czyli czas otwarcia migawki - przysłona - ISO (czułość matrycy/filmu) zmusiły aparat do wydłużenia/skrócenia czasu naświetlania aby warunki ekspozycji były zgodne z pomiarem światłomierza.

Napisz jakie były pozostałe parametry ekspozycji (czas, ISO, przysłona).

Jeżeli ich nie pamiętasz to aparat zapisuje takie informacje w pliku zdjęcia w formacie EXIF i każda poważna przeglądarka zdjęć umożliwia ich odczytanie.

Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Więc teraz z okna robiłem zdjęcia próbne i jest pochmurno więc ustawiłem balans bieli (?) na tą ikonkę z chmurką, aparat ustawiłem na Tv i czas otwarcia migawki dałem 500 a aparat miga przysłoną 4,5 (jak miga to znaczy za za mało światła będzie to wiem) i zmienia mi czas otwarcia na 100/125 co daje efekt bardzo naświetlonego zdjęcia przy ISO 100. Przecież to ma być półautomat i mogę ustawić czas otwarcia migawki jaki chcę, przynajmniej ja to tak rozumiem. Na opcji Manualnej już się tak nie dzieje ale tam trzeba samemu przysłonę ustawiać a tak nie chcę, ale chyba innego wyjścia nie widzę. Czy naprawdę nie da się tego zmienić ?

Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saito Zobacz posta
    aparat ustawiłem na Tv i czas otwarcia migawki dałem 500 a aparat miga przysłoną 4,5 (jak miga to znaczy za za mało światła będzie to wiem) i zmienia mi czas otwarcia na 100/125 co daje efekt bardzo naświetlonego zdjęcia przy ISO 100.
    Zwiększaj ISO i obserwuj zachowanie pozostałych parametrów (czas, przysłona).
    Przecież to ma być półautomat i mogę ustawić czas otwarcia migawki jaki chcę, przynajmniej ja to tak rozumiem.
    Tak, to jest "półautomat" i myśli za Ciebie. Jeżeli chcesz sam ustawiać to tylko w trymie M.

Sprawdź jak zachowuje się aparat w trybie Av.

Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Sory ale nie widzę gdzie wyedytować posta więc dopiszę tak. Ojciec mówi jeszcze że jak na imprezie był (przyciemniona sala) gdzie używał lampy błyskowej (Speedlite 580EX II) aparat miał ustawiony na Av i jak chciał robić zdjęcie to czas otwarcia migawki mu ustawiało na 5 sekund.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sory ale nie widzę gdzie wyedytować posta więc dopiszę tak. Ojciec mówi jeszcze że jak na imprezie był (przyciemniona sala) gdzie używał lampy błyskowej (Speedlite 580EX II) aparat miał ustawiony na Av i jak chciał robić zdjęcie to czas otwarcia migawki mu ustawiało na 5 sekund.
    Widocznie Ojciec postanowil poeksperymentował - przeszedł na Av i dobrze kombinuje. napisz tylko jeszcze jaki ma obiektyw ( z jakim światełkiem ).
    Jeśli nie chcesz angażować szarych komórek przy foceniu, to przejdż na ustawienie zielony prostokącik i już
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Powinno być
    "to tylko w trybie M".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ojciec mówi jeszcze że jak na imprezie był (przyciemniona sala) gdzie używał lampy błyskowej (Speedlite 580EX II) aparat miał ustawiony na Av i jak chciał robić zdjęcie to czas otwarcia migawki mu ustawiało na 5 sekund.
    Z lampą zewnętrzną najlepiej na M.

Polecam lekturę strony http://foto.jasiu.pl/
    Ostatnio edytowane przez Adlatus ; 08-04-2011 o 16:39 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Biorę 40D, iso100, Tv, 1/500s, WB na chmurkę, na dworze pochmurnie, robię przez okno, przysłona miga.
    Bach - ciemne zdjęcie na czasie 1/500 i na max otwarta przesłona. Czyli to co chciałeś uzyskać. Aparat nie zmienia mi czasu.
    Poprawna (jasna)ekspozycja dla iso100, 1/50, f4,5.
    Więc 2 identyczne urządzenia zachowują się całkiem inaczej. Pozostaje chyba zresetować body.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Miasto
    Puszczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Biorę 40D, iso100, Tv, 1/500s, WB na chmurkę, na dworze pochmurnie, robię przez okno, przysłona miga.
    Bach - ciemne zdjęcie na czasie 1/500 i na max otwarta przesłona. Czyli to co chciałeś uzyskać. Aparat nie zmienia mi czasu.
    Poprawna (jasna)ekspozycja dla iso100, 1/50, f4,5.
    Więc 2 identyczne urządzenia zachowują się całkiem inaczej. Pozostaje chyba zresetować body.
    Biorę 30D, iso 100, TV, 1/500s zdjęcie przez okno z zachmurzonym niebem przysłona miga i ... zmienia na 1/25, bach zdjęcie i jest prawidłowo naświetlone.

Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Body po resecie (kasowanie nast. funkcji C.Fn i kasowanie nast. aparatu) działa jak powinno, wielkie dzięki za odpowiedzi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów