Widelec, przedziwne rzeczy tu wypisujesz.
Ciągnąc ten wielki OT - zrozumiałym jest, że stare, ośrupane, nie wiadomo po jakich przejściach szkło będzie kilkadziesiąt procent tansze niż egzemplarz nowy na gwarancji i będzie takowe można wyrwać za ok 2.5 tys. Ja jednak do takowych zakupów w tym kraju - gdzie wszystko co używane jest zazwyczaj w stanie "jak nowe", "po cioci", " jako backup, który przeleżał 5 lat w torbie" lub ze 100tys przebiegiem
Jeden kupuje starocie, drugi używki zadbane, znacznie młodsze, jeszcze inny nowe. Nie ma co rwać szat - lubisz takie zakupy, Twoja wola, Twoje fundusze.
Co natomiast do sedna sprawy i Twojego porównania. Miałem 200/2.8 I przez ok 2 lata. Potem sprzedałem, w torbie zagościł 70-200/2.8 II. Ostatnio jednak wpadł mi w ręce egzemplarz 200/2.8 II za śmieszne pieniądze więc z racji sentymentu pozostał na stanieRóżnic w jakości optycznej między wersją I a II stałki nie widzę prawie żadnej, II jest trochę lepsza pod bardzo ostre światło. Różnic w ostrości, aberacji, winiecie nie jestem w stanie dostrzec - oba prezentują doskonały poziom.