Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: [Teo] Portretowe potyczki studyjne (początki)

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie [Teo] Portretowe potyczki studyjne (początki)

Cześć! Poproszę o jakieś porady i wskazówki bardziej zaawansowanych kolegów i koleżanek w temacie portretu studyjnego Będę zamieszczał tu sukcesywnie wybrane fotografie "przed", "po" i setup lub fotę ilustrującą ustawienie świateł.
    Mam nadzieję, że diagramy przydadzą się także innym początkującym

Na start wybrane zdjęcie z mojej pierwszej sesji:

ZDJ.#001

A to surowe przed obróbką:

i setup:

Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Moim zdaniem, obróbka zepsuła zdjęcie kolorystycznie. Ale może mam moniotr źle ustawiony. I rozczochranie fryzury wygląda na przypadkowe, chyba powinno byc że niby rozczochrana ale jednak uczesana :-)
    40D , 17-40 4L , 70-200 4L, 50 1,8, 580EXII, 550 EX
    infotografia.pl - fotografia ślubna

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

Absolutnie nie poczuwam sie do oceny zdjec portretowych - ale ogromnie mi sie podoba, ze pokazales i masz zamiar dalej pokazywac "set up" - to w koncu takze (jesli nie przede wszystkim) o to chodzi na tym forum. Polecam ten pomysl innym - a moze admin przyjmie to jako zasade dopuszczajacą do pokazywania swoich prac????
    Pozdrawiam.

Początki nałogu

Domyślnie

Herna: Fakt, zapomniałem dodać, że do "uczesania" modelki użyłem JetStreamer'a - czyli maszyny do robienia wiatru na schemacie powinna być z prawej strony! Strzeliłem kilkanaście klatek po kolei. To jedna z nich.
    A jaką obróbkę byś zaproponował/a?

Max13: to miło, że Ci się podoba może w ten sposób wątek będzie także z pożytkiem dla innych fotografujących i zachęci do własnych eksperymentów!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Herna: Fakt, zapomniałem dodać, że do "uczesania" modelki użyłem JetStreamer'a - czyli maszyny do robienia wiatru na schemacie powinna być z prawej strony! Strzeliłem kilkanaście klatek po kolei. To jedna z nich.
    A jaką obróbkę byś zaproponował/a?

Max13: to miło, że Ci się podoba może w ten sposób wątek będzie także z pożytkiem dla innych fotografujących i zachęci do własnych eksperymentów!
    Ja bym zostawił tak jak wychodzi z aparatu (kolorystykę). Wg mnie nie widać za bardzo tego wiatru we włosach, bardziej jakby dziewczyna dopiero się obudziła :-) Jeszcze brakuje mi na tych zdjęciach akcji/pozy, głębi. Zwykły strzał na wprost moim zdaniem powinien mieć coś co zatrzyma widza na dłużej (oprócz urody modelki), może głębia ostrości, może oczy a może ciekawy makijaż. Bo tak to wychodzi nam prawie zdjęcie legitymacyjne.

PS. Też się uczę, robię eksperymenty. Ja jestem ON :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak dla mnie brakuje jakiejś kontry z tyłu.

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

tak jak napisał skarbus po prawej stronie z tyłu mogła się pojawić jakaś kontra aby postać stałą się jeszcze bardziej 3D, i włosy nabrały blasku :] Setup - TAK !
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Teo masz we mnie sojusznika-diagramistę. Proponuję wydzielić oddzielny dział z diagramami. Będziemy mogli wymieniać się doświadczeniami.
    Jak dla mnie, jeśli chodzi o zdjęcie - za żółto i brak odcięcia sylwetki od tła, z tym że ja bym dał kontrę na ramiona No i to ujęcie nie jest najszczęśliwsze jeśli chodzi o włosy.
    pozd®ówka
    regulamin pkt 8

Początki nałogu

Domyślnie

Może i jest trochę za żółto... Z tym tłem to racja, mogłem coś dać... Ogólnie mam z tym jeszcze problem - jak dobrze oświetlić tło i uzyskać fajną gradację. Czasem coś tam odbiję od ściany albo od podłogi za modelem, ale jeszcze nie wychodzi mi to za dobrze. Trzeba poćwiczyć Włosy... mnie osobiście się podobają. Ze streamerem jest różnie - zależy jak powieje akurat ten element przypadkowości bardzo mi odpowiada. Wybrałem też to zdjęcie ze względu na oko.

Początki nałogu

Domyślnie

OK, tym razem coś zwyczajnego! Czyli oświetlenie do headshot'a: główne światło to duży softbox z lewej, rozświetlenie cieni - mniejszy softbox po prawej, światło na włosy - reflektor z plastrem miodu umocowany na bomie jakieś 1,5 - 2m nad modelką. Aparat: 5DII z EF 100/2.0, czas 1/160 sec., przysłona f10, ISO 100.

Niestety nie pamiętam już dokładnego stosunku mocy dwóch softów względem siebie i tego czy rzuciłem coś na tło, a jeśli tak to jak?

Powiem tak: dopiero się uczę i podczas sesji eksperymentuję z ustawieniami, chcę także zobaczyć jak świecą poszczególne modyfikatory i jak odległość wpływa na charakter światła z danego modyfikatora. Zatem nie bijcie, bo błędy że są - to wiem na pewno

Jakiekolwiek porady i pytania - mile widziane!

ZDJ.#002

ustawienie:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów