Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: z 350d na 60d

Pełne uzależnienie

Domyślnie

350 daje bardzo przyjemny obraz, potrzebujesz uzasadnienia zakupu? nowsze wyświetlacze są dobre czasem pokazują obraz zbyt optymistyczny , LV czasem w określonych przypadkach się przydaje generalnie jak oka do wziernika się nie daje dołożyć lub chcesz dokładnie zobaczyć kadr (a nie w dziewiędziesięciu paru procentach).
    słaby wizjer - tego taka zmiana nie załatwi nadal będzie tak sobie, pomiar punktowy no to dobre jest ale zadaj sobie pytanie czy będziesz używał - stawiam że nie. 350 to fajny aparat.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jaś,
    dzięki.
    Tak jak pisałem, potrzebuję wyższego iso i pomiaru punktowego (dotąd udawalo mi się to obchodzic przez niedoswietlanie, ale efekty były różne). Fotografuję na koncertach, w ciemnych klubach, przy scenach o dużym kontraście, więc punktowiec będzie mocno eksploatowany.
    LV nigdy nie miałem, ale mialem problemy z ostrzeniem, więc może dobrze, że 60d ma ten "bajer".

350 nadal będzie mieć swoje zastosowanie (np. turystyka).

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    .

Premiery 350-ki i 60-ki dzieli 5 lat , w fotografii to przepaść , rozwiązań konstrukcyjnych zastosowanych w tych korpusach nie sposób uczciwie ze sobą porównywać, inne epoki.

Śmiało możesz kupić 60-kę , postęp w porównaniu do starego aparatu będzie ogromny , a to , czy z zakupu będziesz zadowolony i tak zależy gównie od Ciebie.
    Odważę się ciut nie zgodzić z tym twierdzeniem
    Mam 1d Mark II N -a więc aparat bardzo stary.
    Nie wymieniłbym go na 60d
    Mam też 50d,który jest trochę starszy od 60d ,ale i jego bym nie wymienił,
    Nie zawsze co nowsze musi być lepsze.
    Oczywiście zastrzegam sobie możliwość mojego błędnego twierdzenia...,
    bo przyznam szczerze nie robiłem zdjęć 60d .
    Obejrzałem sobie dokładnie ten aparat...i poczytałem o parametrach i tyle...
    Chciałbym poznać obiektywną ocenę użytkownika 60d.
    Użytkownika,ale nie nabywcę.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie mam szans "bycia" użytkownickiem bez "nabycia"...
    I pewnie mało jest takich osob.
    No i raczej "jedynki" nie porównywałbym z 60d, to jednak inne półki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin/Wawa

Domyślnie

Miałem 400d i miałem również dylemat czy kupić 60d. Zastanawiałem się tak jak Ty czy będzie współpracował z moimi szkłami. Czy nie będę musiał wymienić szklarni. I okazało się że nie muszę nic wymieniać. Pomimo upakowanej matrycy szkiełka spisują się nie gorzej niż na 400d. Wizjer zdecydowanie większy i jaśniejszy (to powinno trochę pomóc przy szkłach manualnych). Dodatkowo do statycznych scen masz LV i powiększenie dzięki temu możesz bardzo precyzyjnie ustawić sobie szkło manualnie. Jak jesteśmy przy LV to masz gibany ekranik (chcesz to używasz jak nie chcesz to tak jak ja masz go cały czas "przy body"). Jak dla mnie to 1600 w 400d było po zabiegach na kompie akceptowalne. 3200 po zaaplikowaniu łatki to baaardo awaryjnie trzeba było używać. Jednak styl szumu i to że jest on drobniejszy w 60d (bardziej upakowana matryca) powoduje to że jest on mniej widoczny zarówno na kompie jak i na wydrukach. Oceniam ze 6400 z 60d wygląda dobrze po drobnych zabiegach na kompie. Ergonomia też się poprawiła. W 400d musiałem mieć grip bo po prostu łapka mi się ześlizgiwała i było niewygodnie. 60d jest na tyle duży że bez gripa da się normalnie i wygodnie go trzymać. Dodatkowo zysk na ergonomii dają przyciski pozwalające szybko zmieniać iso, tryb AF, tryb pomiaru światła, punkt AF itp (więcej na optycznych albo na dpreview można znaleźć). Dodatkowo jest drugie kółko co doceniłem dopiero jak zacząłem używać 60d.
    Moim zdaniem kupując 60d nic nie straciłem z funkcjonalności - jedynie zyskałem. Dla mnie kluczowe było ISO, pomiar punktowy i celność AF. I to w moim odczuciu zdecydowanie warte było zakupu tej puchy. Reszta dla mnie jest miłym dodatkiem jako ze zdecydowanie 99% zdjęć (wartość szacunkowa ) u mnie wychodzi z puszki w raw wiec wodotryski w stylu kreatywnych filtrów, wywoływania raw w puszcze itp do mnie nie przemawiają.

PS: jest jeszcze możliwość sterowania zdalnego zewnętrzną lampą byskową zachowując ettl ...
    60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Igor nie piszesz jakie masz obiektywy ... chcesz porównać sobie C350D z kitem vs 60D z kitem...za te 3,4k mozesz mieć 2 świetne obiektywu lub wypasa typu C17-55/2.8 lub S17-50/2.8 ... i lampkę ...
    Punktowy pomiar światła oraz programowe iso 3200 jak w C20D daje Ci hack soft który użytowałem i się dobrze sprawował a jeśli chcesz mieć lepszą ergonomię to sprzedaj C350D i dołóż 300zł do 20D lub 500zł do 30D i git.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    /.../
    Mam 1d Mark II N -a więc aparat bardzo stary.
    Nie wymieniłbym go na 60d
    Mam też 50d,który jest trochę starszy od 60d ,ale i jego bym nie wymienił,
    Wcale Ci się nie dziwię - ale , czy zamieniłbyś któryś z w/w korpusów na Eosa 350d ?

/.../
    Nie zawsze co nowsze musi być lepsze.
    Masz całkowitą rację :-D , myślę tak samo !

Chciałbym poznać obiektywną ocenę użytkownika 60d.
    Użytkownika,ale nie nabywcę.
    Tak szczerze ?

Ile tak naprawdę warta jest 60-ka dopiero czas pokaże , teraz jeszcze za wcześnie na takie osądy.

Ja mam ten aparat dopiero od czterech miesięcy i jak na razie , jeśli ta konstrukcja czymś mnie zaskakuje , to jedynie na plus , a wrażenia po naszym pierwszym kontakcie miałem takie sobie ( jako osoba przyzwyczajona do budowy 40d , 50d i 5d mark II ).

Jak na razie nie znajduję w 60-ce nic , do czego tak naprawdę mógłbym się doczepić.
    Ten korpus - a przynajmniej mój egzemplarz - działa dokładnie tak , jak powinien.

Nie przeszkadza mi w fotografowaniu :wink:.

Więcej będę wiedział za kilka miesięcy , po wykonaniu większej ilości zdjęć w różnych warunkach ( zdjęć , a nie ,,pstryków" ).
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiatru-Mistrz,

obiektywy ma podobne do Twoich (plus 50/1.8). Miałem 70-200/4L, ale sprzedałem - wielkie rozczarowanie.

Kupiłem 60D. Cena znów rośnie, nie było na co czekać.

Na "końcowe wrażenia" za wcześnie...

Minusy (na gorąco):

dość niewygodne jest włączanie (trzeba użyć drugiej ręki); mam 3 cyfrówki (razem cztery) i 60D jest jedynym aparatem "dwuręcznym"...
    Przyciski "wybieraka" płytkie, stawiające opór (inne przyciski - podobnie)
    LV to jakis żart (albo nie wiem, jak to się obsługuje)...
    Nieprzyjemny w dotyku plastik z tyłu wyświetlacza
    głupkowate funkcje, np. ocena, filtry

plusy:
    dobry af (moje szkła trafiają, ale nie robię szcz. testów, by nie wpaść w paranoję)
    dobry pomiar swiatla
    dobrze leży w ręku
    cicha migawka (!)
    jeszcze cichsza migawka przy LV (choć działanie tej funkcji w tym wydaniu mało przekonujące).

O jakości zdj. się nie wypowiadam, bo nie małem czasu, by przestrzelać ap. w różnych warunkach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Gratulacje po zakupie, choć pewnie wiele na jakości zdjęć nie zyskasz. Za to ergonomia i wygląd samego sprzętu bezcenne
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bolek02,

dzięki, pewnie masz rację; liczę jednak na poprawę fotek w trudnych warunkach (pomiar punktowy, celność af). Wygląd mnie nie kręci, ergonomii nie zdążyłem docenić. Dobrze, ze ustwianie iso, af i pomiaru nie jest w menu tylko na wierzchu - duży plus!

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów