Mam brudną Lkę 70-200/2.8. Czym można czyścić tubus z zewnątrz?
Mam brudną Lkę 70-200/2.8. Czym można czyścić tubus z zewnątrz?
Izopropanolem, środkiem do czyszczenia obudów sprzętu elektronicznego itp.
Unikać należy wody, nawet destylowanej lub demineralizowanej i typowych rozpuszczalników. Środek czyszczący, miast lać lub pryskać na obiektyw, lepiej nanieść na miękką ściereczkę.
P.S. Można też użyć, ale w minimalnych ilościach, szarego mydła w płynie, np "Biały Jeleń".
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 06-04-2011 o 18:19
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Optykę czyściłem tym samym płynem (na allegro kupiony niestety nazwy nie pamiętam musiał bym poszukać) co matrycę . Efekt zadowalający.
W życiu żadnej eLki nie miałem, ale czy one nie są uszczelnione i reklamowane jako mogące pracować w każdych warunkach, w tym wilgotnych, jeśli nawet nie deszczowych? Oczywiście nie sugeruję kąpania w wannie, ale czy rzeczywiście wilgotna ściereczka może zaszkodzić? Uważałbym tylko, żeby wyciśnięta woda nie wpływała gdzieś do środka, pod pierścienie itd.
Są i rzeczywiście nic im się nie dzieje podczas fotografowania w deszczu. Niemniej co innego spadające krople czy też skraplająca się mgła a co innego wcieranie wody w tubus.
Teoretycznie nie, ale zważywszy buteleczka izopropanolu kosztuje 8 - 10 zł a eLka kilka tysięcy lepiej zachować ostrożność. Z czyszczeniem z użyciem wody może być tak jak z matrycami: 20-tu się uda a 21-szy porysuje.Oczywiście nie sugeruję kąpania w wannie, ale czy rzeczywiście wilgotna ściereczka może zaszkodzić? Uważałbym tylko, żeby wyciśnięta woda nie wpływała gdzieś do środka, pod pierścienie itd.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nie wszystkie eLki są uszczelnione, niestety...
Tak dla przykładu dwa szkła nieuszczelnione to...
- EF 70-200 f/2.8 USM
- EF 70-200 f/4 USM
...bardzo popularne wśród amatorów ze względu na ceny na rynku wtórnym.
A w niektórych, trzeba nakręcić filtr UV by uzyskać pełną szczelność.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Nie wszystkie ze stabilizacją, bo np 24-70 2.8 i 17-40 4.0 też są uszczelnione.
Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
Olympus mju II