Cytat Zamieszczone przez prentas1 Zobacz posta
Witam. Otóż jestem nowy, dlatego warto się przywitać. Obecnie posiadam Canona 1000D. Dokupiłem do niego 55-250IS. Robię zdjęcia amatorsko, mianowicie jakieś szkolne imprezy, coś w domu, czasem jakiś koncert. Pomyślałem nad zakupem lampy. No i teraz mam wachania. Czy do tego aparatu, kupić używaną 420EX, kupić Sunpacka PZ42X czy też dołożyć i kupić używaną 430EX ? Dorwałem pierwszą za 420 złotych, druga w tej cenie też i jest nowa, używana 430EX za 720. Co byście wybrali ? W przyszłości chciałbym dokupić obiektyw 50mm, f/1.8. Czasem lampę wykorzystam w puszce 550D, gdyż taką także mam pod swoją dyspozycją. Zapewne spytacie o cenę. Mogę kupić coś, do 700 zł. Wiem że to nie dużo, jednak jak na osobę co nie pracuje i stara się zdobyć środki po swojego jest to spory wydatek W grę wchodzi jeszcze Nissan Di622, jednak naczytałem się i nie są ludzie zbyt specjalnie zadowoleni Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ewentualnie czy lepiej dołożyć 50zł i kupić używkę 430EX II ? Czym one się róznią ?
uzywki 420ex mozna wyrwac juz za nieco ponad 300 zeta, uzywki 430ex mozna wyrwac na allegro za nieco ponad 500 zeta. Jezeli planujesz uzywac lampy tylko na aparacie, to moim zdaniem nie ma sensu kupowac drozszej. Jezeli masz zamiar bardziej kreatywnie korzystac z lampy, to kup 430ex (II) - ustawienia manualne sie przydadza