Dlatego wybierałem strasznie długo pomiędzy 420, 430, aż w końcu szczęśliwym trafem kupiłem 430EX2 za 600 złotych z wysyłką. W porównaniu do 420 czy 430, ta miała w sobie pełne wyposażenie włącznie z gwarancję realizowaną przez sklep agito do maja 2011. Tak więc szczęście![]()
No ej! Za kogo Ty mnie masz ;Ppoza tym wiadomo: brak LCD to -2 do lansu![]()
No i tutaj właściwie ostatnio się zastanawiam czy nie zmienić na 24-70/2.8, ale Sigmy oczywiście z HSM. Faktem jest, że obiektyw ma zaledwie 3 miesiące i zadłużyłem się u rodziny, ale tego światła zaczyna mi powoli brakowaćto spokojnie dasz radę.
szczególnie, jeżeli jeszcze akceptujesz 24-105 na f/4.
No tutaj akurat zaszalałem, bo póki co mam tylko jeden odbiornik. Może potem będzie więcej Yongnuo. Szkoda tylko, że ta lampa zaczyna mnie przerażaćprawidłowo :wink:
tylko szybko może ci zacząć brakować drugiej lampy.![]()
Witam
Jestem początkującym na forum. Bardzo bym prosił o wsparcie w takiej oto kwestii:
Przeczytałem gdzieś to, że canon 7D ma kłopoty z kompatybilnością ze straszymi modelami lamp. Czy ktoś się z tym spotkał? Czy kupując używaną 420 EX, mogę się spodziewać jakiś problemów?![]()
Miałem Nissina DI622 do 50D jakieś dwa lata złego słowa nie powiem na ta lampę ale... po kupieniu 1Ds Mark II lampa mnie zawiodła nie gadała z korpusem zupełnie Kupiłem 430 EXII i śmiga. Dlatego moja rada jest taka zmieniki i owszem ale po sprawdzeniu czy z danym korpusem bryka lampa systemowa droższa ale większe prawdopodobieństwo ze będzie działać i z nowszym i starszym korpusem.
Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
http://maciejko.net/cbsearch/
dwa lata z nią się męczyłeś?
czyli nie polecasz nissina do 50D?
ale dwa lata używałeś?
czyli działała lepiej?
czyli z deesem lepiej niż z 50D?
dobrze wiedzieć.
lampa systemowa będzie brykać z każdym (naszym) korpusem.
z nowszym to może być różnie.
jakieś 15 lat temu cały dumny i blady kupiłem najdroższą i najlepszą lampę canona.
i co?
po roku zostałem z tą 540EZ jak z ręką w... nie powiem czym. :wink:
pozdro.,
m.
Nie mogę się połapać. Czy Wy prowadzicie jakąś rozmowę w znany tylko sobie sposób, czy też chcieliście mi pomóc w rozwianiu moich wątpliwości? Jeżeli tak, to litości. Ja nic z tego nie zrozumiałem.
Kolega @mxw chciał tylko udowodnić ze tak jak politycy on tez potrafi dzieląc wypowiedz na odpowiednie fragmenty zaprzeczyć sensowi wypowiedzi. Nie jestem humanistą i może piszę trochę chaotycznie ale próbuje pomóc w podjęciu decyzji. Kup używkę 430EX albo w tej cenie nowy zamiennik ale po sprawdzeniu czy działa z twoim body.
Canon 1Ds Mark II, C24-105/4L IS USM, C17-85/4-5.6 IS USM, C70-300/4-5.6 IS USM, C28 1.8 USM, C50 1.4 USM, C430EX II
http://maciejko.net/cbsearch/
well, w takim razie popracuj nad interpunkcją, bo - jak widzisz - pomagając bez niej możesz bardziej zaszkodzić. :wink:
a odpowiadając na pytanie kolegi @Kowal_sky:
lampa 420EX powinna bez problemu działać dobrze z twoim 7D.
co więcej, będzie ona mogła być także wyzwalana zdalnie przez wbudowaną lampkę 7D.
jedyne co nie będzie działać, to zmiana opcji lampy z poziomu menu aparatu.
ale tego nie ma też 430EX mk1.
podsumowując - i w sporym skrócie:
420EX - zadziała
430EX mk1 - j.w., dodatkowo ma wyświetlacz i tryb M
430EX mk2 - j.w., dodatkowo ma sterowanie z poziomu menu aparatu
wszystkie ww. lampy powinny z 7D zadziałać i lokalnie i zdalnie.
ale wybrać - porównując ceny i stan konkretnych sztuk - musisz już sam.![]()
pozdro.,
m.
Wielkie dzięki![]()
Tak bardzo szybko.
Mam 430EX do 450D i działa znakomicie, okazyjnie mam również 580EXII od kumpla i do 99% zastosowań wystarcz mi niższy model. A różnica w cenie spora.
Moją kupiłem za 500zł jakieś pół roku temu, więc jak się poszuka to można znaleźć. Ale gdyby udało mi się ją wymienić na 430EXII za niewielką dopłata to oczywiście dla samej metalowej stopki brałbym.
Canon 450D | 17-85 IS USM | 70-210 f/4 | 430 EX
Super-Takumar 50mm 1.4 | SMC Takumar 55 1.8 | Pentacon auto 2.8/135 MC
http://www.flickr.com/photos/56243093@N05