Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Nowa puszka + używany obiektyw czy na odwrót?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

no tak. z puszką będzie podobnie. piszesz, że szkło jest optycznie takie samo... tak samo puszka - jest cały czas taka sama - nie przegniła, nie spadła jej wydajność. to nowsze jest "lepsze" bo ma "bajery" - nie rozumiane dosłownie, tylko jako usprawnienia. Podobnie szkła - masz takie 16-35 I i II. Zmiany tak samo dotyczą puszek, jak i szkieł - więc nie wiem czego nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.
    Argument np. taki, że w puszce może odpaść lustro, może paść migawka jest tak samo istotny jak fakt, iż w wiekowym szkle może szlag trafić elementy mechanizmu AF/USM, zetrzeć powłoki, porysować soczewka, etc.
    Ja po prostu nie chcę, by "starzenie się" sprzętu było rozumiane dosłownie i na opak. To tylko nowsze konstrukcje wnoszą "nowości". Stare w cale nie bywają gorsze, chyba, że zaczniemy wnikać w niuanse wyklepania iluś-atm-tysięcy klepnięć migawki lub tysiące godzin pracy USM i zaczyna się szczegółowe rozbijanie na atomy Myślę, że to nie kwestia, że cos się starzeje szybciej - raczej zużywa lub z innej strony - nowsze pojawia się dosyć sprawnie i niesie za sobą wiele zmian (jak widać nie zawsze na lepsze)

Niestety nie o wszystkich szkłach można powiedzieć, że są w stanie przetrwać wiele puszek. I u Canona trafiają się modele z dość wątpliwą trwałością.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Najlepiej dobrać tak sprzęt aby jakość fotek była jak najlepsza. Co z tego jak się kupi body 5d i do tego jakiś biedny "kitowy" obiektyw. Tu rozsądnym wyjściem było by inwestycja w lepszy obiektyw i używane body.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

no ale co rozumiesz jako "kitowy" obiektyw do 5D? przeważnie jako takowy występują:

17-40 - przez wielu landszafterów ceniony
    24-70 - podstawowy spacer-zoom, którym oblecisz i repo, ze stałym 2.8
    24-105 - kolejny, ostry i świetnie sprawujący się spacer-zoom, a i w plener się nada

zatem z zakupu 5D z "kitowym" obiektywem średnio wymagający fotografujący osobnik będzie zadowolony. tu dyskutujemy tylko o tym, czy nowe, czy używane.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

5D + 17-40/4L to imho dobry wybór , uniwersalny i średnio budxetowy. Sam używam i polecam z czystym sumieniem
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

pawciolbn
    zatem z zakupu 5D z "kitowym" obiektywem średnio wymagający fotografujący osobnik będzie zadowolony.
    Zależy jaki to kit bo jeżeli Canon EF-S 18-55mm to raczej kupujący zadowolony nie będzie. (dostałem taki w komplecie z EOS 40d)

...tu dyskutujemy tylko o tym, czy nowe, czy używane.
    Jeżeli stać kupującego na nowy to niech taki kupuje. Po co ma sobie później pluć w brodę jak kupi "używkę" z wadą ukrytą.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    pawciolbn

Zależy jaki to kit bo jeżeli Canon EF-S 18-55mm to raczej kupujący zadowolony nie będzie. (dostałem taki w komplecie z EOS 40d)

Kolego szanowny a od kiedy to obiektywy EF-S są używane do 5D
    Coś chyba nie za bardzo zorientowany jesteś w temacie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Kolego szanowny a od kiedy to obiektywy EF-S są używane do 5D
    Coś chyba nie za bardzo zorientowany jesteś w temacie
    Ten obiektyw co wymienił wyżej akurat standardowo też nie jest w zestawie z 40d. Kupiłem używkę więc sprzedający może nawet słoik zamiast obiektywu wstawić. To samo tyczy się 5d. :-D

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    no tak. z puszką będzie podobnie. piszesz, że szkło jest optycznie takie samo... tak samo puszka - jest cały czas taka sama - nie przegniła, nie spadła jej wydajność. to nowsze jest "lepsze" bo ma "bajery" - nie rozumiane dosłownie, tylko jako usprawnienia. Podobnie szkła - masz takie 16-35 I i II. Zmiany tak samo dotyczą puszek, jak i szkieł - więc nie wiem czego nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.
    Argument np. taki, że w puszce może odpaść lustro, może paść migawka jest tak samo istotny jak fakt, iż w wiekowym szkle może szlag trafić elementy mechanizmu AF/USM, zetrzeć powłoki, porysować soczewka, etc.
    Ja po prostu nie chcę, by "starzenie się" sprzętu było rozumiane dosłownie i na opak. To tylko nowsze konstrukcje wnoszą "nowości". Stare w cale nie bywają gorsze, chyba, że zaczniemy wnikać w niuanse wyklepania iluś-atm-tysięcy klepnięć migawki lub tysiące godzin pracy USM i zaczyna się szczegółowe rozbijanie na atomy Myślę, że to nie kwestia, że cos się starzeje szybciej - raczej zużywa lub z innej strony - nowsze pojawia się dosyć sprawnie i niesie za sobą wiele zmian (jak widać nie zawsze na lepsze)

Niestety nie o wszystkich szkłach można powiedzieć, że są w stanie przetrwać wiele puszek. I u Canona trafiają się modele z dość wątpliwą trwałością.
    Matryca się "wypala" - traci kolory, kontrast, pojawia się banding. Poza tym body mają jednak określoną średnią żywotność migawki. W obiektywach żadnego podobnego parametru nie ma.

Szkła L to są szkła które z definicji mają być najlepsze, z najwyższej półki więc sądzę, że posłużą przez lata i o wiele dłużej niż body.
    Dlatego bardziej opłaca się nowe body i używane szkiełko.
    Ale ile ludzi tyle opinii...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Ten obiektyw co wymienił wyżej akurat standardowo też nie jest w zestawie z 40d. Kupiłem używkę więc sprzedający może nawet słoik zamiast obiektywu wstawić. To samo tyczy się 5d. :-D
    Zanim napiszesz kolejną głupotę zobacz proszę czym różni się standard EF od EF-S i bedzie wszystko jasne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Matryca się "wypala" - traci kolory, kontrast, pojawia się banding.
    Już po odpowiedzi w wątku o 5d vs 5d2 domyśliłem się że jesteś lokalnym geniuszem.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów