Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Nowa puszka + używany obiektyw czy na odwrót?

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdecydowanie polecam nowe (prawie nowe) body i używane szkła - w obiektywach wszystko jest dużo łatwiej sprawdzić niż w korpusie. Może być taki numer że np. body wygląda super a jest po drugiej migawce lub np. wygląda pięknie a nie synchronizuje błysku (opisywałem taki wypadek przy UŻYWANYM 1V). Poza tym body to taki komputer gdzie wiele rzeczy może być powiedzmy nie do końca sprawne - kolega kupił używane 5d i miał problem z krótkimi czasami migawki - wyszło przy czasach poniżej 1/1250s Szkło stosunkowo łatwo sprawdzić - jesli zewnętrznie OK i szkła bez skazy i czyste i AF działa OK - to są podstawy że jeszce długo podziała. Z body nie jest to już takie oczywiste...
    Życze udanych zakupów

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Już po odpowiedzi w wątku o 5d vs 5d2 domyśliłem się że jesteś lokalnym geniuszem.
    Patrz odniosłem podobne wrażenie.
    Nie chcesz nie wierz. Akurat widziałem na własne oczy w 1D, 10D i D30 (nie, nie pomyliłem kolejności) Możesz sobie o tym poczytać. Tak samo jest w katowanych video matrycach w 5D2 i 7D np.
    Matryca się nagrzewa podczas pracy, im bardziej nagrzana tym więcej błędów generuje (dlatego w astrofotografii jednym z ważnych czynników jest dobre chłodzenie) np. banding.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic2 Zobacz posta
    Już po odpowiedzi w wątku o 5d vs 5d2 domyśliłem się że jesteś lokalnym geniuszem.
    A ja bym prosił o powstrzymanie się od takich personalnych komentarzy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kup to co sie trafi w idealnym stanie i w dobrej cenie. Nie ma znaczenia czy będzie nowe czy lekko używane. Jak ponosisz to i tak będzie używane a satysfakcja z oszczędności pozostanie. Jednym słowem co kupisz, to już sam musisz zdecydować...
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zacznij od szkła. Według Twojej opinii najlepszej. Jak coś zostanie dokup do niego korpus i gitara

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

W odpowiedzi na tytułowe pytanie - IMHO nowa puszka i używany obiektyw.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna Awatar Kwazar
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak jak wyżej, nowa puszka, szkła używki. Jeżeli szkło robi ostre zdjęcia na pełnej dziurze, domyka się przysłona, af nie wydaje podejrzanych dźwięków to z dużym przekonaniem można je kupować. Zwracaj uwagę na numer seryjny, najlepiej jak jest jawnie podany na aukcji, a szkło ma dołączona dokumentację.

Osobiście przerabiałem używane stare 20d Canona i kilka szkieł różnych producentów, nigdy się nie naciąłem. Zwykle jadę do sprzedawcy, testuję na swoim body wracam do domu oglądam fotki i podejmuje decyzję. Do sklepu po nowe zawsze jeżdżę z laptopem.
    5d, 50d, stałki, zoomy
    Fotograf Bydgoszcz
    Dysponuję studiem fotograficznym w centrum Bydgoszczy, 36m2, szukam chetnych!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nową puszkę to można sobie kupić jeśli model jest jeszcze w peodukcji, a w przypadku 50D kicha pytanie traci sens w momencie gdy na półkach sklepowych nie ma juz danego modelu.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Sam kupiłem używkę 5d Mk1 ale z pewnych rąk. Powiem tak że , jeśli miałbym ryzykować i kupywac na odległość to raczej bym się nie zdecydował. Zresztą nawet jak masz możliwość obejrzenia korpusu to coś tam można pominąć , lub w pospiechu nie sprawdzić . Wygląd rozsądny ale np używany w studio i jak kolega wcześniej napisał po drugiej migawce. Kupisz i lipa. Ale jak wiadomo kwestia własnego ryzyka.
    sytuacja lepiej ma się co do szkieł , łatwiej sprawdzić stan tech.
    www.kamilcieniuch.com
    http://kamilcieniuch.blogspot.com
    5dMK1, 5dMK2 17-40L, 24L, 50 1,4, 85 1,8 plus masa innych gratów

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów